Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сусамово масло – студено пресовано, безценно

Ненаситените мастни киселини, повече от 40% линолова киселина, омега 3 и 6, както и около 50 милиграма витамин Е на 100 милилитра, правят сусамовото масло едно от най-ценните студено пресовани масла в кулинарията, козметиката и медицината.

Полезна информация

Сусамовото масло притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на сусамово масло

Сусамът вероятно е най-старата маслодайна култура в света. Едногодишното растение се отглежда от хиляди години в Индия и Китай. Растението вирее при температури между 20 и 25 градуса по Целзий и не се среща в Европа. То достига до височина 1,50 м, а на върха му се образуват мъхести, камбановидни цветове, които се отварят сутрин и увяхват на слънчева светлина.

Семената узряват за около три седмици и се събират ръчно. Това е една от причинте сусамовото масло да бъде толкова ценно. Маслото се извлича чрез пресоване на семената и накрая се рафинира. Точката на горене на светлото, неизпечено сусамово масло е 220 градуса по Целзий, а на тъмното и изпечено сусамово масло – 177 градуса по Целзий.


Произход

Откъде произхожда сусамовото масло?

Доказано е, че произходът на сусама е от Източна Африка. Оттам той се разпространява първо в Близкия изток, а после и в Индия. Следните държави са най-големите производители на сусамово масло в света: Китай, Мианмар, Индия, Нигерия, Япония, Уганда, Турция, Корея, Мексико, Судан и Танзания.


Сезон

Каква е сезонността на сусамовото масло?

Сусамовото масло е сезонен продукт.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сусамовото масло и как се съхранява?

Детайлно изображение на сусамово масло

Маслото, произведено от печени сусамови семена, може да се загрява, но това не е препоръчително, тъй като това води до загуба на неговия вкус и аромат. Благодарение на уникалния леко орехов вкус, то е подходящо за студени ястия от рода на дресинги за салати, студени дипове и сосове за подправка. Типичният и донякъде ориенталски вкус на сусамовото масло се проявява и в ястията, приготвени в уок тиган и азиатските супи. Сусамовото масло се използва също при производство на маргарин и в медицината. 

Ето как да съхраняваме сусамовото масло

Веднъж отворено, сусамовото масло може да се съхранява в хладилник в продължение на шест месеца. В хладилник срокът на годност може да се увеличи до година. Въпреки че сусамовото масло не е толкова чувствително към светлината, колкото другите масла, то все пак издържа по-дълго на хладно и тъмно място.Съставки

Ето какво съдържа сусамовото масло

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 100 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,01 мг

Витамин В2: 0,07 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 28,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 10 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 20 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 2 мг