Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кокосово масло – не само за готвене

В първоначалния си вид кокосовото масло се състои основно от растителната мазнина на кокосовата палма, т.нар. копра. Самият кокосов орех е плодът на кокосовата палма, от който се извлича суровината кокосово масло. Кокосовото масло служи като суровина за производство на сладкарски изделия, но се използва и за фармацевтични цели.

Полезна информация

Кокосовото масло притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на кокосово масло

Кокосовото масло е бяло до леко жълтеникаво на цвят и с восъчна консистенция. В зависимост от температурата, кокосовото масло може да бъде в течно или в твърдо агрегатно състояние. Температурата му на топене е 24 градуса Целзий. Въпреки високото съдържание на мазнини, кокосовото масло се съхранява изключително лесно и е без никакъв или със съвсем лек аромат на кокос. Ако кокосовото масло не е опаковано херметически, то сравнително скоро започва да мирише на гранясало. 

Какво отличава кокосовото масло от кокосовата мазнина?

Всъщност алтернативното наименование „кокосово масло“ идва от факта, че то се втечнява при стайна температура и съществува само като твърда кокосова мазнина под тази температура. Благодарение на химичните съединения, които то съдържа, кокосовото масло абсорбира голямо количество топлина при нагряване. Това придава усещане за охлаждащ ефект от гледна точка на вкуса.


Произход

Откъде произхожда кокосовото масло?

Кокосовото масло се извлича от узрялата месеста част на кокосовия орех и от повече от няколко века е познато и високо ценено в Югоизточна Азия. Родината на кокосовата палма са Индия и Югоизточна Азия. В наши дни, обаче, тя се среща във всички тропически региони. Основно вирее в Бразилия, Индонезия и Филипините. 


Сезон

Каква е сезонността на кокосовото масло?

Реколтата от кокосови орехи се събира през цялата година, поради което кокосовият орех и маслото от него са достъпни през цялата година.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кокосовото масло и как се съхранява?

Детайлно изображение на кокосово масло

Кокосовото масло е изключително универсално растително масло с мек вкус и устойчивост на топлина благодарение на състава си от микроелементи, минерали и мастни киселини. Това означава, че при нагряване не се образуват трансмастни киселини, както при другите масла. Кокосовото масло е подходящо за готвене, печене и пържене. То придава на ястията фин кокосов вкус. При печене може да замени маргарина или маслото. Освен това универсалното масло се използва и в продукти за грижа за тялото, например в кремове за лице, продукти за стоматологична грижа, защита от слънцето, като това са едва някои от многото му приложения.

Ето как да съхраняваме кокосовото масло

Оптималното съхранение е при стайна температура, на тъмно и в добре затворен съд. Ако остане на светло, съдържащите се в кокосовото масло мастни киселини ще се разпаднат и то ще се развали. Ако се постави в хладилник в стъклен съд, ще се образува влага, която благоприятства развитието на плесени. 


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с кокосово масло


Съставки

Ето какво съдържа кокосовото масло

Кокосовото масло съдържа предимно средноверижни мастни киселини, като се отличава и със съдържание на лауринова киселина, но тъй като е естествен продукт, съответните пропорции варират значително. Освен това съдържа и съставките капринова киселина, която се среща главно в козметиката и каприлова киселина. Освен това кокосовото масло съдържа аминокиселини и микроелемента селен.

Хранителна стойност
 

ккал: 862 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 99,1 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,11 мг

 

Минерали

 

Калций: 1 мг

Желязо: 0,05 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг