Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Орехово масло – по-изискани салати

Ореховото масло е висококачествено растително масло, което се получава от узрелите, частично изпечени ядки на ореховото дърво. Обикновено има светложълт до златистожълт цвят и е сравнително фино. 

Полезна информация

Ореховото масло притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на орехово масло

Ореховото масло е бледо жълто и има интензивен ядков вкус. Това висококачествено масло отдавна играе важна роля в приготвянето на различни ястия във френската кухня. Същевременно с това то е широко разпространено и в международната кухня.


Произход

Откъде произхожда ореховото масло?

Орехът е култивиран от хората като полезно растение преди повече от 9000 години. Първоначалният му произход е Централна Азия, но впоследствие е пренесен и в Европа през Гърция, а заедно с емигрантите орехът достига до САЩ, по-конкретно до щат Калифорния. Там са открити отлични условия за отглеждането му. Така в средата на миналия век се появяват първите орехови плантации. В наши дни Калифорния е основен доставчик на орехи.


Сезон

Каква е сезонността на ореховото масло?

Реколтата от орехи се събира през септември и октомври. От едно дърво се добиват около 50 килограма орехи годишно.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ореховото масло и как се съхранява?

Детайлно изображение на орехово масло

Тъй като точката на горене на ореховото масло е много ниска – около 130 градуса Целзий, то не трябва да се загрява, ако е възможно. Поради това е неподходящо за пържене или готвене. Въпреки това то е идеален избор за овкусяване на салати. Дозира се пестеливо, тъй като интензивният орехов вкус много бързо поглъща по-слабите аромати.

Ето как ореховото масло може да остане прясно по-дълго 

В идеалния случай ореховото масло се съхранява на хладно и тъмно място. Подходящи места например са тъмният килер или хладилникът. При неправилно съхранение, особено на силна слънчева светлина, срокът на годност се съкращава драстично и маслото гранясва. Неотвореното орехово масло има срок на годност между 6 и 12 месеца (в зависимост от производствения процес). Отворените бутилки обаче трябва да се използват бързо.


Съставки

Ето какво съдържа ореховото масло

Орехите съдържат приблизително 8% наситени мастни киселини, 20% мононенаситени мастни киселини и около 72% полиненаситени мастни киселини.

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 100 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 8 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 1 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг