Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бразилски орех – едър и сочен

Бразилските орехи често са наричани още маслени орехи. Това са семената на дървото Бертолетия (Bertholetia excelsa), което вирее главно в тропическите гори в поречието на Амазонка в Южна Америка.

Полезна информация

Бразилският орех притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на бразилски орех

Дървото Бертолетия (на португалски „кастанейра“), от което произхожда бразилския орех, достига на височина между 30 до 45 метра и диаметър на ствол с ширина до два метра. Те са сред най-големите дървета в района на тропическите гори. Според местните жители, дърветата живеят по 500 и повече години. Те са защитени и изсичането им е забранено.

Съставът му включва селен

Ядките на дървото са с триъгълна форма и са разположени в бодлива капсула с дължина от 10 до 15 см. Всяка капсула може да съдържа от 15 до 40 ядки и тежи до два килограма. След това достига размерите на кокосов орех.  


Произход

Откъде произхожда бразилския орех?

Бразилският орех произхожда от тропическите гори на Бразилия, откъдето идва и неговото наименование. Междувременно обаче той е разпространен в цяла Южна Америка и достига до Мексико.


Сезон

Каква е сезонността на бразилския орех?

Периодът от цъфтежа до образуването на ядката е 14 месеца. Вече узрелите капсули падат от дървото в периода от януари до юни. Предлагат се в търговската мрежа през цялата година.

Нашите оферти за основни хранителни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват бразилският орех и как се съхранява?

Детайлно изображение на бразилски орех

Бразилските орехи се смилат, настъргват, нарязват, режат и се използват в торти, сладкиши, салати, пудинги и ядкови млека. Те могат също да се пекат, осоляват и в естествения си вид се консумират като закуска между храненията. Бразилските орехи се използват и за производство на масло, за сладкиши, както и в козметиката. Ядките се предлагат без черупки (бели на цвят), печени или натрошени и съдържат голямо количество протеини, желязо, тиамин и селен. 

За това трябва да се отделя особено внимание при съхраняването на бразилските орехи.

Бразилия, Перу, Боливия, Венецуела, Колумбия и Гвиана са държавите-износителки на бразилски орехи. Според закона там е позволено новата реколта да се смесва с ядки от предходната година. За потребителите това означава, че бразилските орехи трябва да се консумират възможно най-скоро. Дори ако срокът на годност все още не е изтекъл, периодично може да се открие някоя гранясала ядка. Те веднага се разпознават по лошата и мазна миризма и сбръчканата ципа.

Бразилските орехи, както и всички други сухи ядки, лесно могат да се заразят с хранителни молци. Затова те трябва да се съхраняват на сухо, тъмно и херметично затворено място. При транспортиране бразилските орехи могат да се самозапалят поради високото съдържание на мазнини и ензимното разпадане при излагане на светлина или топлина. 


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с бразилски орех


Съставки

Ето какво съдържа бразилският орех?

Бразилският орех, като всички ядки, съдържа протеините, но се отличава и със съдържанието на селен.

Хранителна стойност
 

ккал: 670 ккал

Въглехидрати: 3,6 гр

Протеини: 13,6 гр

Мазнини: 66,8 гр

Витамини

 

Витамин А: 3 µg

Витамин B1: 1 мг

Витамин В2: 0,04 мг

Витамин В6: 0,11 мг

Витамин С: 2 мг

Витамин Е: 7,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 130 мг

Желязо: 3,4 мг

Калий: 644 мг

Магнезий: 160 мг

Натрий: 2 мг