Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Мащерка: средиземноморска подправка

Научното наименование на мащерката е „Thymus Vulgaris“ и в миналото гръцките войници са я носили в битка, за да им вдъхне кураж и сила. Днес тази класическа средиземноморска подправка е особено популярна при приготвянето на средиземноморски ястия. 

Определение

Какво представлява мащерката?

Детайлно изображение на прясна мащерка

Има много разновидности на мащерката, но най-често става въпрос за любимата кулинарна билка, обикновена мащерка, Thymus Vulgaris. В някои региони тя е известна като дива мащерка, бабина душица или воленка. Зрялата мащерка е тъмнозелена. Може да се консумира сурова, сварена, пържена или задушена и има неповторим пикантен вкус. Мащерката се използва и като лечебно растение и се смята за естествен антибиотик.


Ботаническо описание и произход

Ботаническа класификация и произход на мащерката

Средиземноморската билка обича слънцето – сигурно всеки е виждал дива мащерка по време на почивка. Обикновената мащерка се отглежда и за търговски цели в големи мащаби.

Ботаническо описание на мащерката

Thymus Vulgaris принадлежи към семейството на устноцветните и рода Thymiane. Дребният храст достига височина от десет до 40 сантиметра и образува малки розови до лилави цветове от май до октомври. Малките, продълговати листа са сиво-зелени от горната страна и бели отдолу.

Откъде произхожда мащерката?

Тази популярна кулинарна билка произхожда от средиземноморския регион на Европа, където се отглежда и до днес. Мащерката обичи сухи, каменисти почви и горещ климат и вирее отлично в Италия, Испания и Гърция.


Отглеждане и събиране

Отглеждане и събиране на мащерка

Може да отглеждаш мащерка в домашни условия. Въпреки това има няколко неща, които е хубаво да се имат предвид, за да е сигурно, че ще разцъфти.

Отглеждане на мащерка в градината

Мащерката обича слънцето, за това е добре да се отглежда на балкон с южно изложение или южната страна на къщата. Най-добре расте в песъчлива, бедна на хранителни вещества почва, но и в алпинеуми. Добре е да се засади с малко компост. Мащерката може да се отглежда в саксия, но трябва да се внимава да не се преовлажни. Растенията могат да се подрязват през пролетта, за да се запазят ароматните, млади и свежи клонки.

Може ли да се отглежда мащерка и през зимата?

Обикновената мащерка е студоустойчива, може да оцелява и при минусови температури. Ако студът продължи по-дълго, мащерката ще се нуждае от защитна снежна покривка. Ако не разполагаш с такава, може да я покриеш с нетъкан текстил или талаш.

Как правилно се бере мащерка?

Мащерката може да се бере през цялата година, тя пониква отново. Просто може да се отреже една трета от клончето с кухненска ножица. След това може да се отронят листата с ръка по посока на растежа, или да се използва цялото клонче.

Каква е сезонността на мащерката?

Сезонът на мащерката е основно от май до септември. В този период тя първо се бере, а след това се изсушава и преработва. Това означава също, че мащерката е достъпна през цялата година. Може да се купи в бурканче или в малки пакетчета с подправки – на парченца или на клонки.


Здравни аспекти

Действие на мащерката Какви са здравословните предимства?

Мащерката е добре изпитано средство за защита от респираторни заболявания, но има и други свойства: Знаеш ли, че има подобряващ настроението ефект и може да помогне при изтощение?

Мащерката помага ли при кашлица и настинки?

Етеричните масла на мащерката имат спазмолитично и отхрачващо действие. Следователно билката може да облекчи кашица, грип, астма и бронхит. Намалява кашлицата и успокоява възпаленото гърло. Мащерката има дезинфекциращо и противовъзпалително действие, може да помогне за заздравяването на венците и в същото време предотвратява лошия дъх.

Мащерка при стомашно-чревни оплаквания

Противовъзпалителното действие на мащерката може да се използва и при раздразнения на стомаха. Освен това стимулира храносмилането и може да облекчи метеоризма.

Съвети при употреба на мащерка за поддържане на здравето

Пресните или изсушените листа на мащерката могат да се запарят и да се пият като чай, който е чудесен за гаргара или като вода за уста при възпаление на гърлото и фаринкса. Мащерката често се използва на капсули и таблетки за смучене при лечение на настинка, а етеричното масло на капки е подходящо за инхалация или като добавка за вана. Всъщност мащерката се понася добре, но маслото не е хубаво да се приема неразредено или да се прилага външно, тъй като във високи концентрации може да има дразнещ ефект. Бременните жени и кърмачките е хубаво да се консултират с лекар, преди да приемат мащерка, а при астма и високо кръвно налягане не е препоръчително да се приема.


Хранителни стойности

Ето какво съдържа мащерката

Мащерката има спазмолитично и отхрачващо действие и освен всичко друго помага при простудни заболявания, например бронхит или кашлица. Като цяло мащерката е много благоприятна подправка, поради което може да се включва по-често в индивидуалния хранителен режим. Смята се, че помага при нервни разстройства, стимулира апетита и подпомага храносмилането.

Хранителна стойност
 

Калории: 95 kcal

Въглехидрати: 15,1 g

Белтъчини: 3 g

Мазнини: 2,5 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.16 mg

Витамин В2: 0.07 mg

Витамин В6: 0 mg

Витамин С: 2 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали

 

Калций: 630 mg

Желязо: 5 mg

Калий: 270 mg

Магнезий: 73 mg

Натрий: 18 mg


Сортове

Какви сортове мащерка има?

Освен обикновената мащерка има други видове, които не са толкова известни, но са също толкова интересни. Ето някои от тях:

  • Thymus pulegioides, известна като планинска мащерка, расте в диво състояние и се използва в медицината.
  • Thymus x citrodorus, известна като цитрусова мащерка, има силен цитрусов аромат и е чудесна алтернатива на обикновената мащерка в кухнята.
  • Thymus serpyllum, т.н. дива мащерка, може да се консумира като лечебна билка. Освен това помага и при проблеми със съня.

Купуване и съхранение

Съвети за купуване и правилно съхранение на мащерката

Ако не можеш да отглеждаш мащерка в градината си или на парапета на прозореца, може просто да си купиш – продава се в най-различни форми.

Купуване на мащерка: Ето на какво да обърнеш внимание

Ако купиш мащерка в саксия или на връзка, хубаво е да се увериш, че стръковете не са прекалено дървени. Листата е хубаво да са свежи и зелени, да не падат, когато разтръскаш клонките. При разтриване между пръстите мащерката трябва да излъчва интензивен, пикантен аромат. Може да купиш вече изсушена мащерка.

Правилно съхранение на мащерката: Ето как става

Свежите клонки може да се увият във влажна кухненска кърпа и да се съхраняват в хладилника за няколко дни.

Как се замразява мащерката?

Лесно може да замразиш стръкчета мащерка. За да не замръзнат заедно, е добре да се изсушат предварително. За супи и яхнии може да се използва трикът с кубчета лед, за да е винаги под ръка в подходящите порции: Листата се отделят и се поставят във формички за лед с вода, след това се замразяват. След това могат просто да се добавят в супата.


Употреба

Как може да се използва мащерката в кухнята?

Мащерката е особено популярна за подправяне на средиземноморски ястия, като например меснии рибни ястия. Освен това прясната мащерка се съчетава чудесно със средиземноморски зеленчуци, като например патладжани, тиквички и домати. Смята се, че мащерката има и успокояващо действие при простуда, поради което се използва и под формата на чай. Прясната мащерка може да се съхранява в хладилник за около седмица.

Може ли мащерката да се консумира сурова?

Мащерката може да се консумира сурова, въпреки че обикновено се използва преработена. Свежите листенца имат страхотен вкус в салати и с паста, в напитки и дори с десерти.

Ядливи ли са листата на мащерката?

Мащерката може да се събира винаги, независимо дали е в процес на цъфтеж или вече е цъфнала. Малките розови цветчета изглеждат много красиви, а и имат страхотен вкус.

Готвене с мащерка: Важни съвети

Хубаво е мащерката да се използва пестеливо в ястията, в противен случай интензивният ѝ аромат може да прикрие всички останали. За разлика от други кулинарни билки (например магданоз), мащерката може да се добави в тигана, тавата за печене или барбекюто от самото начало. Това позволява на вкуса да се разгърне оптимално.

Как се изсушава мащерката?

Може просто да се окачи букетче мащерка с главата надолу на сухо и топло място, за да изсъхне. След това листата може да се отронят и да се съхраняват в тъмен, херметически затворен буркан.

Как да си направим сами чай от мащерка: Ето как става

Лесно е да си направиш чай от мащерка. Една чаена лъжичка сушена или две чаени лъжички прясна мащерка се заливат със 150 милилитра гореща вода. Запарва се около 10 минути и ако е необходимо се подслажда с мед.




Други интересни приноси