Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Мащерка – средиземноморска кухненска подправка

Научното наименование на мащерката е „Thymus Vulgaris“ и в миналото гръцките войници я носят в битка, за да им вдъхне кураж и сила. Днес тази класическа средиземноморска подправка е особено популярна в средиземноморската кухня. 

Полезна информация

Мащерката има следните специални свойства 

Свежа мащерка в близък план

Мащерката принадлежи към семейството на ментата. Прави се разграничение между:

  • Класическа мащерка
  • Лимонова мащерка
  • Широколистна мащерка

 

Мащерката се използва основно като подправка. Тя образува издънки с дължина между 10 и 40 см, които са силно разклонени и отвътре стават по-дървесни. Тесните листа имат къси власинки по долната си страна. За подправка се използват тънките клонки, които се отрязват по време на брането, изсушават се и се нарязват на малки парченца.

Зрялата мащерка е тъмнозелена. Тя може да се консумира сурова, варена, пържена или задушена и има доста специфичен вкус със свежа ароматна нотка. Мащерката съдържа многобройни етерични масла, на които се дължи специфичният ѝ пикантен аромат.


Произход

Откъде произхожда мащерката?

Мащерката е класическа средиземноморска подправка. Тя произхожда от Средиземноморския регион, след което постепенно се разпространява в по-северни климатични зони, като например югозападна Швейцария и други западноевропейски страни. Днес мащерката се отглежда основно в Гърция, Италия, както и в Испания, Португалия, Франция и България, където намира идеални условия. При благоприятни условия, мащерката може да расте и в домашната билкова градина. Важни са достатъчен достъп до слънчева светлина и горещо лято.


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Сезонът на мащерката е основно от май до септември. В този период тя първо се бере, а след това се изсушава и обработва. Това означава също, че мащерката е достъпна през цялата година. Може да се купи в бурканче или в малки пакетчета с подправки – на парченца или на клонки. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва мащерката и как се съхранява?

Свежа мащерка в близък план

Мащерката е особено популярна за подправяне на средиземноморски ястия, например месни и рибни ястия. Освен това прясната мащерка се съчетава идеално със средиземноморски зеленчуци, като напр. патладжани, тиквички и домати. Смята се, че мащерката има и успокояващи свойства при простуда, поради което се използва и под формата на чайове. Прясната мащерка може да се съхранява в хладилник за около седмица.


Рецепти

Какво можем да приготвим с мащерката


Съставки

Какво се съдържа в мащерката?

Мащерката има спазмолитични и отхрачващи свойства и освен всичко друго помага при простудни заболявания, например бронхит или кашлица. Като цяло мащерката е много полезна подправка, поради което трябва да се включва по-често в индивидуалния хранителен режим. Смята се, че помага при нервни разстройства, стимулира апетита и подпомага храносмилането.

Хранителна стойност
 

ккал: 95 ккал

Въглехидрати: 15,1 г

Протеини: 3 г

Мазнини: 2,5 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,16 мг

Витамин B2: 0,07 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин C: 2 мг

Витамин E: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 630 мг

Желязо: 5 мг

Калий: 270 мг

Магнезий: 73 мг

Натрий: 18 мг