Мащерка – средиземноморска кухненска подправка
Научното наименование на мащерката е „Thymus Vulgaris“ и в миналото гръцките войници я носят в битка, за да им вдъхне кураж и сила. Днес тази класическа средиземноморска подправка е особено популярна в средиземноморската кухня.
Мащерката има следните специални свойства
Мащерката принадлежи към семейството на ментата. Прави се разграничение между:
- Класическа мащерка
- Лимонова мащерка
- Широколистна мащерка
Мащерката се използва основно като подправка. Тя образува издънки с дължина между 10 и 40 см, които са силно разклонени и отвътре стават по-дървесни. Тесните листа имат къси власинки по долната си страна. За подправка се използват тънките клонки, които се отрязват по време на брането, изсушават се и се нарязват на малки парченца.
Зрялата мащерка е тъмнозелена. Тя може да се консумира сурова, варена, пържена или задушена и има доста специфичен вкус със свежа ароматна нотка. Мащерката съдържа многобройни етерични масла, на които се дължи специфичният ѝ пикантен аромат.
Откъде произхожда мащерката?
Мащерката е класическа средиземноморска подправка. Тя произхожда от Средиземноморския регион, след което постепенно се разпространява в по-северни климатични зони, като например югозападна Швейцария и други западноевропейски страни. Днес мащерката се отглежда основно в Гърция, Италия, както и в Испания, Португалия, Франция и България, където намира идеални условия. При благоприятни условия, мащерката може да расте и в домашната билкова градина. Важни са достатъчен достъп до слънчева светлина и горещо лято.
Каква е нейната сезонност?
Сезонът на мащерката е основно от май до септември. В този период тя първо се бере, а след това се изсушава и обработва. Това означава също, че мащерката е достъпна през цялата година. Може да се купи в бурканче или в малки пакетчета с подправки – на парченца или на клонки.
За какво може да се използва мащерката и как се съхранява?
Мащерката е особено популярна за подправяне на средиземноморски ястия, например месни и рибни ястия. Освен това прясната мащерка се съчетава идеално със средиземноморски зеленчуци, като напр. патладжани, тиквички и домати. Смята се, че мащерката има и успокояващи свойства при простуда, поради което се използва и под формата на чайове. Прясната мащерка може да се съхранява в хладилник за около седмица.
Какво се съдържа в мащерката?
Мащерката има спазмолитични и отхрачващи свойства и освен всичко друго помага при простудни заболявания, например бронхит или кашлица. Като цяло мащерката е много полезна подправка, поради което трябва да се включва по-често в индивидуалния хранителен режим. Смята се, че помага при нервни разстройства, стимулира апетита и подпомага храносмилането.
ккал: 95 ккал
Въглехидрати: 15,1 г
Протеини: 3 г
Мазнини: 2,5 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,16 мг
Витамин B2: 0,07 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин C: 2 мг
Витамин E: 0 мг
Калций: 630 мг
Желязо: 5 мг
Калий: 270 мг
Магнезий: 73 мг
Натрий: 18 мг