Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Майорана – незаменима за колбаси, месо

Майораната е кулинарна билка от клас Двусемеделни. Тя произхожда от Мала Азия, но оттогава се е наложила като подправка по целия свят. Билката, която е близка до ригана, е популярна за овкусяване на колбаси и месо. Оттук идва репутацията ѝ като подправка за колбаси и субпродукти.

Полезна информация

Майораната има следните специални свойства

Прясна майорана в близък план

Подобно на ментата, босилека и градинския чай, майораната принадлежи към семейството на ментата. Тя е много ароматна, когато се използва прясна, но придава уникален аромат и като сушена подправка – нарязана или стрита на прах. Вкусът ѝ е пикантен, леко сладък и леко горчив. Най-много напомня на чубрица или риган. Докато вкусът на ригана се характеризира с етеричните си масла и съдържанието на феноли, при майораната тези сложни ароматни киселини напълно липсват, което обяснява разликите във вкуса, както и различния аромат. Освен това майораната съдържа и етерични масла. В зависимост от климатичната зона, почвата и времето на прибиране на реколтата, тяхното съдържание може да бъде по-малко от 1%, а може да достигне и до 3,5%.


Произход

Откъде произхожда майораната?

Майораната е растителен вид, който произхожда от Мала Азия и принадлежи към групата на ароматните билки, чието пълноценно ухание зависи от отглеждането им в топъл климат. Предполага се, че името произлиза от латинското „amaracum“ или гръцкото „amarakos“. Счита се, че думата „amor“ (любов) е включена в името, тъй като майораната е била смятана от древните гърци за растението на богинята на любовта и в римската литература е възхвалявана като афродизиак. 


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Майораната е достъпна през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва майораната и как се съхранява?

Прясна майорана в близък план

Със силния си аромат, майораната се съчетава добре с всички обилни ястия. Особено подходящо се комбинира и допълва с пипер, дафинови лист и хвойна, а други подправки като чесън също се използват заедно с майораната, особено в средиземноморския регион. Италианците например я използват заедно с чесъна за приготвяне на сочни доматени сосове. В Лигурия се използва заедно с други билки в популярните пайове от бутер тесто и за зеленчукови плънки.  Изсушената майорана се запазва много дълго време. Като пресен продукт, тя трябва да се консумира в рамките на една седмица. Препоръчва се да се съхранява в отделението за зеленчуци на хладилника.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на майорана


Съставки

Какво съдържа майораната

Майораната се смята за лечебно растение поради съдържащите се в нея вторични растителни вещества, като етерични масла, танини и горчиви вещества. Твърди се, че в допълнение към важните им ароматни и вкусови свойства, етеричните масла имат разнообразни ефекти и върху здравето. Счита се, че майораната има отхрачващо и спазмолитично средство, влияе благотворно на стомаха и облекчава нервното напрежение. Предполага се също и че майораната има и антисептично действие, но то вероятно е доста слабо в сравнение с това на лука, например.

Хранителна стойност
 

ккал: 50 ккал

Въглехидрати: 7,4 г

Протеини: 2,3 г

Мазнини: 1,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин B2: 0,06 мг

Витамин B6: 0,01 мг

Витамин C: 9 мг

Витамин E: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 350 мг

Желязо: 7 мг

Калий: 270 мг

Магнезий: 60 мг

Натрий: 15 мг