Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Чесън – интензивен, пикантен аромат

Чесънът е подправка, родственик на праза. Невъзможно е да си представим меню в Средиземноморския регион, което не включва чесън. Възрастната, все още неизсушена луковица, която се състои от основна яйцевидна луковица и от шест до петнадесет вторични луковици, е продуктът от реколтата, който се бере. 

Полезна информация

Чесънът има следните специални свойства 

Пресен чесън в близък план

Чесънът (Allium sativum) е растение, което се отглежда заедно със зърнени култури и цъфти от юни до август. В народния език растението се нарича още чеснов лук, или чесънче. Като тревисто растение, чесънът достига височина до 90 см. Листата на растението са плоски и заострени. Луковиците, които са с размер около 5 см, са обвити в тънка обвивка с бял или червеникав цвят. Разграничават се три варианта:

  • Пекински чесън
  • Змийски чесън
  • Обикновен чесън

Произход

Откъде произхожда чесънът?

Чесънът произхожда от Централна Азия и може да срещне дори в Североизточен Иран. След пренасянето си в Средиземноморския регион от римляните, в Европа растението е било отглеждано в градините на манастирите. В наши дни чесънът се отглежда по цял свят, а в много региони расте и в диво състояние.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Пресният чесън се предлага от юни до септември. Тъй като скилидките на чесъна имат много дълъг срок на годност, те са налични в търговската мрежа през цялата година. Чесънът по принцип е устойчиво растение.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва чесънът и как се съхранява?

Пресен чесън в близък план

Използва се в кухнята главно под формата на скилидки. Надземните части на растението, т.е. зеленият чесън, също са подходящи за консумация. Чесънът се използва пресен, сушен или маринован. Предлага се и на прах или под формата на гранули. Чесънът е с пикантно-остър вкус и се съчетава добре с почти всички ястия от месо, риба и пилешко месо, салати и сосове. Може да се използва и за подправяне на супи.

Чесънът се съчетава много добре с животински продукти като масло, извара или яйца. Ароматът на чесъна също така придава интензивен пикантен вкус на зеленчуковите ястия и запеканките. Не съществуват почти никакви ограничения за творческото му използване. За съхранение на чесън се препоръчва хладно, тъмно и проветриво място.Съставки

Какво съдържа чесънът

Чесънът съдържа калий, калций, витамин С и други минерали и хранителни вещества.

Хранителна стойност
 

ккал: 145 ккал

Въглехидрати: 28,41 г

Протеини: 6,05 г

Мазнини: 0,12 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,2 мг

Витамин B2: 0,08 мг

Витамин B6: 0,38 мг

Витамин C: 14 мг

Витамин E: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 38 мг

Желязо: 1,4 мг

Калий: 530 мг

Магнезий: 35 мг

Натрий: 19 мг