Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Меко сирене – кремообразна наслада

Любителите на сиренето могат да избират между много различни разновидности. Така нареченото меко сирене се характеризира преди всичко с особено кремообразна текстура. Ароматите му варират от меки и деликатни до силни и пикантни. Вкусът му е добър, с или без хляб.

Полезна информация

Мекото сирене притежава следните специални качества

Мекото сирене трябва да съдържа над 67 процента вода, за да може да се нарича такова. Това съдържание на вода обаче е необходимо и за получаване на кремообразната консистенция, която го прави толкова специално. То достига своята мека консистенция едва при напреднала зрялост. Твърдото ядро, което остава, постепенно изчезва само. Типични меки сирена са Камамбер, Бри, а също и разновидности с благородна плесен като Горгондзола. Научете повече за този вкусен топинг на следващите страници.


Произход и сезон

Какъв е произходът на мекото сирене и кога е неговият сезон?

Детайлно изображение на меко сирене

Производството на сирене е останало непроменено през вековете и може да се извършва целогодишно. Всичко започва с млякото. Към него се добавят млечнокисели бактерии и сирище. Последното се нагрява при температура от 27 до 32 градуса Целзий. Този процес се нарича „сгъстяване“. Следва разрязване на изварата, отделяне на суроватката, оформяне и зреене. В зависимост от вида на сиренето, това може да отнеме от няколко дни до осем седмици.

Как се образува кората на сиренето?

Мазната и влажна, кора с червеникавокафяв до жълтеникав цвят е резултат от обработка с натривка, направена от специална бактериална култура. Някои сортове се обработват допълнително с бета-каротин, за да се засили това оцветяване. Върху някои сирена се образува вътрешен бял слой плесен, който се дължи на червената повърхност на намазване. В миналото меките сирена с външна плесен са били със синкава до леко сива плесенна обвивка, а сега те са ослепително бели. Всъщност вътрешната бяла плесен се получава от външната плесен „Penicillium candidum“ върху питите сирене.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва мекото сирене?

Детайлно изображение на меко сирене

Любителите на сирене могат да се насладят на мекото сирене в чист вид или като добавка към хляба. Мекото сирене се комбинира идеално с багета и е вкусно във фондю. В зависимост от разновидността си, мекото сирене може да се съхранява около две седмици. От друга страна, мекото сирене, произведено от сурово мляко, трябва да се съхранява само една седмица. Ако е възможно, трябва да съхранявате мекото сирене в оригиналната му опаковка. Можете също така да го поставите във съд, застлан с кухненска хартия. Перфорираното фолио също е опция. Сиренето винаги трябва да се съхранява в хладилник. Уверете се, че мекото сирене не е в непосредствена близост до други видове сирене, защото в противен случай плесента може да се разпространи върху тях.