Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Твърдо и полутвърдо сирене – универсално удоволствие

Твърдото сирене се отличава преди всичко с твърдата си текстура. Типични твърди сирена са Ементал, Чедър, Пармезан, Пекорино и Комте. Съществуват обаче и полутвърди сирена, които с узряването преминават в категорията на твърдите сирена. Това се отнася например за Гауда или Проволоне. Полутвърдото сирене за рязане е относително мек и еластичен. Той е по-мек от твърдото сирене, но по-твърд от мекото сирене. Полутвърдото сирене се продава предимно на резени.

Полезна информация

Твърдото и полутвърдото сирене имат следните специални свойства

Твърдото сирене придобива своя пикантен вкус и твърдост благодарение на процеса на продължително зреене. За да се счита за твърдо сирене, той трябва да е узрял в продължение на минимум два месеца. Съществуват и твърди сирена, които зреят в продължение на няколко години. Периодът на зреене на полутвърдите сирена започва от три седмици и обикновено приключва до девет месеца. Типичните разновидности са маслено сирене, Рокфор или Шавру.

Твърдо и полутвърдо сирене – универсално удоволствие

Как зрее твърдото сирене?

По време на зреенето, водата постепенно се изпарява от сместа. Колкото по-дълго зрее сиренето, толкова по-ниско е съдържанието на вода и толкова по-голяма е твърдостта му. Сиренето узрява равномерно. Кората изсъхва и става много здрава. Колкото по-дълго зрее сиренето, толкова по-пикантно става. Това се дължи на по-високата концентрация на масата на сиренето. Ако едно твърдо сирене е много пикантно, то се нарича изключително твърдо или пикантно сирене. Не само продължителността на зреене играе роля. Климатът, температурата, обработката на сиренето и регионалният произход на млякото също са определящи за развиване на типичния вкус. Твърдите сирена също престояват няколко дни в солна баня. Твърдото сирене се предлага под различни форми. Може да се намери под формата на буца, цилиндър или блок. По правило сиренето се произвежда от сурово мляко.

Интересни факти за полутвърдото сирене

Естествената кора обикновено е сравнително мека и има типични следи от червени петна и плесенни култури. Също така, някои полутвърди сирена са покрити със слой восък. Той трябва да се отстрани преди сервиране, тъй като не е годен за консумация Съдържанието на вода в подобни сирена обикновено е между 61 и 69 процента. Произвежда се от краве, козе или овче мляко. То може да бъде и смес от различни видове мляко, както е обичайно при сиренето Фета или козето сирене. Освен това сиренето се предлага с различна степен на масленост.


Сезон

Кога е сезонът на твърдото и полутвърдото сирене?

Твърдото и полутвърдото сирене се предлагат през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва твърдо и полутвърдо сирене?

Твърдо и полутвърдо сирене – универсално удоволствие

Твърдото сирене е подходящо за настъргване. Ако сиренето е нарязано на ситно, ароматът се усеща особено добре. Може да се използва за овкусяване на сосове за паста или да се поръсва върху салати. Подходящо е и за скара и настъргване на ренде. Твърдото сирене е пикантен компонент в едно плато със сирена. Вкусът му е много интензивен и силен. То се приема самостоятелно или с хляб Твърдото сирене е лесно смилаемо и усвоимо.

Полутвърдото сирене може да се похапва между хранене, но се използва и в топлите ястия, където се превръща в основа за пикантни сосове или се използва за гратиниране. То е също класически елемент от платата със сирена.

Как да съхраняваме сиренето правилно?

Твърдото сирене трябва да се съхранява в хладилник. Най-добре е да го поставим в отделението за зеленчуци. Трябва да бъде увито в хартия за сирене. Като алтернатива може да се използва памучна или ленена кърпа. Важно е сиренето да не бъде херметично затворено. Твърдото сирене има сравнително дълъг срок на годност.

Полутвърдото сирене трябва да се съхранява по същия начин, както твърдото сирене в отделението за зеленчуци в хладилника. Най-добре е да се съхранява в хартия, която е леко пропусклива. За целта е най-подходяща хартията от щанда за сирене, но също така е подходящо и фолио или алуминиево фолио с перфорация. Сиренето има срок на годност средно една седмица.