Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Прясно сирене и извара – универсални продукти

Пресните сирена и изварата се произвеждат чрез преработка на мляко. По правило прясно сирене е термин, който се използва за всички видове сирене, които не се нуждаят от зреене и са готови за незабавна консумация. Предлагат се пресни сирена с различни нива на масленост. Ядливата извара също се смята за вид прясно сирене и днес се произвежда с помощта на съвременни млекопреработвателни техники.

Полезна информация

Изварата и прясното сирене притежават следните специални характеристики

Защо прясното сирене и изварата са подобни? И двете се произвеждат от мляко с помощта на млекопреработвателни техники. Ядливата извара се счита за вид прясно сирене. И двете са богати на протеини и минерали. Съдържанието на млечна киселина в ядливата извара има благоприятно въздействие върху храносмилането, а аминокиселините на нейните протеини лесно се превръщат в протеини на организма.

Детайлно изображение на прясно сирене и извара

Кои видове сирене са познати като пресни сирена?

Прясно сирене е наименованието за много различни разновидности. Най-известните видове включват например извара, Маскарпоне, Моцарела или Рикота. Прясно сирене може да се получи както чрез пресичане на каймак, така и чрез пресичане на мляко. Често прясното сирене се предлага в различни варианти. Освен натурални пресни сирена се предлагат и пресни сирена, обогатени с билки. Прясното сирене се предлага с различни нива на масленост – от нискомаслено сирене с 0,2 грама мазнини на 100 грама до сирене с 23 грама мазнини (прясно сирене с 60% масленост). 

Разлика между прясно сирене и извара

Прясното сирене и изварата са неизменно свързани. Прясното сирене се произвежда от обезмаслено и пастьоризирано мляко, което се сгъстява с помощта на кисели млечни бактерии и така нареченото сирище. След това суроватката се отделя от масата на прясното сирене с помощта на центрофуга. За да се постигне желаното съдържание на мазнини в изварата, към нискомаслената извара се добавя вещество, съдържащо мазнини, например сметана. След това изварата се разбърква до получаване на кремообразна смес с помощта на много големи бъркалки и в промишленото производство се пакетира в определени по размер порции.

Какво е характерно за нискомаслената извара?

Съдържанието на сухо вещество в изварата варира в широки граници. При изварата с ниско съдържание на мазнини, съдържанието на сухо вещество е много ниско, докато съдържанието на течност е много високо. От друга страна съдържанието на мазнини е много ниско при много високо съдържание на млечни протеини, което я прави идеална хранителна добавка. Изварата е идеална за освежаващи дипове или десерт. Изварата може да се използва и за приготвяне на сладкиши. Най-известният пример за това е чийзкейкът – въпреки името си, той се приготвя от извара.

Сладко сирене с извара

Тук изварата се разбива с плодов сок или сок от компот на вкус, добавя се сладка сметана, до получаване на пухкава смес, захар на вкус, лимонов сок и след това се разбърква и подправя. След това се добавят плодове по вкус. Поръсен с шоколадови стърготини, този крем с извара е безценна закуска или освежаващ десерт.


Произход

Откъде произхождат прясното сирене и изварата?

Прясното сирене е познато още откакто кравите се отглеждат като домашни животни. То се произвежда чрез пресичане на млякото. За производството на прясно сирене към затопленото мляко се добавят млечнокисели бактерии и сирище.


Сезон

Каква е сезонността на прясното сирене и изварата?

Прясно сирене и извара се предлагат през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво могат да се прясното сирене и изварата и как се съхраняват?

Детайлно изображение на прясно сирене и извара

Изварата е разновидност на прясното сирене, която има множество приложения. Тя може да се консумира директно или смесена с мюсли, да се добавя в дресинги за салати или да се използва при печене. Чийзкейкът може да е класика, но тестото от извара също е добре познато. Подходящо овкусената извара е много здравословна и освежаваща и се препоръчва за намазване върху питателен черен, пълнозърнест или хрупкав хляб. Тя също осигурява здравословна и полезна вечеря като гарнитура към картофи. Прясното сирене, подобно на изварата, може да се използва за мазане върху хляб, както и за добавка към кремове и сосове.

Как се съхраняват прясното сирене и изварата?

Прясното сирене и изварата могат да се съхраняват в хладилника в продължение на около седмица, ако са отворени. Изварата може да бъде замразявана за период до три месеца. Най-добре е прясното сирене да се съхранява в хладна атмосфера от три градуса, тъй като това предотвратява образуването на бактерии.Съставки

Ето какво съдържат прясното сирене и изварата

Като хранителен продукт, изварата е ценен източник на протеини и калций. В медицината се използва като антипиретично средство, за компреси и при възпаления. Изварата, използвана за храна, съдържа важни минерали от рода на калций, магнезий, фосфор, желязо, калий и натрий. Тя съдържа също и различни витамини, като витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В6 и витамин С.