Яйца на очи – любима класика
Яйцата на очи са известни по цял свят. Тъй като се приготвят изключително лесно, те са популярно самостоятелно ястие, но в комбинация с други храни може да се превърнат в пълноценна храна.
Яйцата на очи има следните специални качества
За приготвянето на яйца на очи, те се пържат в мазнина, като напр. масло, пречистено масло, слънчогледово олио, зехтин, гхи или животинска мазнина, в зависимост от региона и вариацията. Съществуват и различия в подправките, поради което терминът „яйца на очи“ се използва широко по цял свят. Въпреки това двете основни съставки са определящи – яйца и мазнини.
В зависимост от варианта, те се приготвят в малък или среден тиган, или на фурна. Пърженето на яйцето от едната страна го прави хрупкаво от долната страна, докато жълтъкът остава течен в сгъстения белтък Наименованието им вероятно идва от лъскавата повърхност на яйчния жълтък. Като алтернатива, яйцето може да се изпържи от двете страни или да се сготви твърдо със затворен капак. Особено при по-старите яйца, тази подготовка е полезна от здравословна гледна точка.
Откъде произхождат яйцата на очи?
Произходът на пържените яйца не може да бъде доказан с точност. Ясно е обаче, че хората консумират яйца от хиляди години и че от много отдавна съществуват документални свидетелства за пържени яйца. Затова е логично да предположим, че яйцата са били пържени в олио още в древността. Древните римляни например, са се хранили с яйца с мед под формата на омлет
Кога е сезонът на яйцата на очи?
Яйцата на очи се предлагат целогодишно.
За какво могат да се използват яйца на очи и как се съхраняват?
Макар в немскоговорящите държави яйцата на очи да се възприемат като самостоятелно ястие, в други държави те могат да представляват част от ястие, в съчетание с други съставки. Друг специалитет е „яйце в кошницата“. При него яйцето се пържи в средата на издълбана филийка хляб. В САЩ консистенцията на пърженото яйце е точно определена, така че то се сервира рохко, средно, твърдо или също класическото, с жълтъка отгоре.
Могат ли яйцата на очи да се съхраняват?
По принцип е прието пържените яйца да се консумират пресни. Ако обаче яйцето, включително жълтъкът, е сварено докрай, то може да се съхранява. Приготвените яйца на очи могат да се запазят в хладилника до два дни. Въпреки това, ако жълтъкът е течен или при горещо време, пърженото яйце не трябва да се консумира по-късно, тъй като съществува риск от салмонела.
Какво съдържат яйцата на очи?
Хранителните стойности на пържените яйца винаги са значително свързани с начина на приготвяне. Например, те варират в зависимост от количеството и вида на мазнините, както и от допълнителните съставки. По принцип обаче тук може да се използва и препоръката за седмична консумация на яйца, която е две до три яйца. Тъй като често е висококалорична и високомаслена храна, поради използването на много мазнини, яйцата на очи трябва да се консумират умерено в сравнение с други ястия с яйца. Въпреки това, в комбинация с други храни, като хляб, картофи или зеленчуци, те представляват пълноценна храна. Здравословната стойност на яйцата на очи може да се повиши чрез използването на висококачествени и ненаситени мазнини.
ккал: 186 ккал
Въглехидрати: 1 гр
Белтъчини: 12 гр
Мазнини: 15 гр
Витамин А: 0,25 µg
Витамин B1: 0,07 мг
Витамин В2: 0,29 мг
Витамин В6: 0,07 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 2,45 мг
Калций: 62 мг
Желязо: 1,8 мг
Калий: 148 мг
Магнезий: 12 мг
Натрий: 307 мг