Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Поширани яйца – висш кухненски пилотаж

Пошираните яйца се приготвят във вряща течност. Обикновено това е солена вода. Задачата е доста сложна – суровите яйца се пускат внимателно, след като водата се разбърка!

Полезна информация

Пошираните яйца имат следните специални качества

Детайлно изображение на поширани яйца

Ако процедурата на приготвяне е успешна, пошираните яйца придобиват неустоим вид с твърдата си белтъчна обвивка и течния жълтък в центъра. Ако не се нагряват допълнително, те не променят консистенцията си и могат да се консумират както топли, така и студени. Ако разчупите твърдата обвивка на белтъка, жълтъкът ще се разтече в салата, върху тост или направо в чаша. Нашите баби също са чукали яйца директно във врящите на бавен огън супи от всякакъв вид. Тогава са ги наричали „изгубените яйца“ .


Произход

Откъде произхождат пошираните яйца?

В по-далечни епохи яйцата са били ценна стока, подобно на картофите или тютюна. Бракониерството (на френски, „pochage“) се заражда във Франция през XIX век. „La Poche“, което на френски означава „джоб“, се отнася до коагулираната белтъчна обвивка, която предпазва жълтъка, преди да се сгъсти. Следователно, „поширане“ означава образуване на джоб или плик. Поширането е много близко до метода на готвене при ниска температура. Готвенето на бавен огън запазва основните хранителни вещества. В първокласните кухни скъпите риби и крехките меса често се пошират преди допълнителна обработка. Поширането запазва както вкуса, така и нежната текстура на избраните филета.


Сезон

Каква е сезонността на пошираните яйца?

Тъй като кокошките снасят яйца през цялата година, пошираните яйца могат да се приготвят независимо от сезона.

Нашите предложения за млечни продукти и яйца

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват пошираните яйца и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пресен яйчен жълтък

Как да пошираме яйца като професионалист?

За да приготвим поширани яйца, първо трябва да поставим яйце без черупка в леко вряща вода. Яйченият белтък коагулира много бързо при високи температури и флокулира Добавя се оцет, за да може яйцето да се задържи на място и да не разпръсне съставките си във водата за готвене. Оцетът помага на белтъка да коагулира по-бързо и по-компактно. Солта засилва този ефект и подобрява вкуса. След няколко минути пошираното яйце може внимателно да се извади от водата. Белтъчната обвивка предпазва кремообразния жълтък.

Могат ли да се съхраняват поширани яйца?

Всички белтъчни храни трябва да се консумират в рамките на няколко часа, освен ако не са осолени или консервирани с консерванти, например яйца в саламура. Пошираните яйца могат да се замразяват, но ниските температури разрушават молекулите на яйцата и те изгубват голяма част от вкусовите си качества.Съставки

Какво съдържат пошираните яйца?

Пошираното яйце е здравословна и богата на протеини храна. Съдържа много аминокиселини като триптофан, който регулира хормона на щастието – серотонин. Други важни съставки са каротеноидите, които са полезни за очите. Жълтъкът на кокошето яйце е богат и на хранителни вещества, като напр. минерали и витамини. Пошираното яйце съдържа всички важни хранителни вещества и е по-здравословно от пърженото яйце

Хранителна стойност
 

ккал: 143 ккал

Въглехидрати: 1,53 гр

Белтъчини: 13 гр

Мазнини: 9,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,25 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин В2: 0,32 мг

Витамин В6: 0,06 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 2,45 мг

 

Минерали

 

Калций: 52 мг

Желязо: 1,8 мг

Калий: 158 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 297 мг