Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кокошите яйца – незаменими в кухнята

Независимо дали става въпрос за частни домакинства, хранително-вкусовата промишленост, големи кухни или пекарни – кокошите яйца се консумират или преработват навсякъде. Тъй като яйцата имат собствена имунна защита на черупката и вътрешността, те могат да се съхраняват в хладилник през първите 18 дни. 

Полезна информация

Кокошите яйца притежават следните специални качества

Детайлно изображение на кокошите яйца

В състава на кокошето яйце трябва да се прави разлика между жълтата част или жълтъка и белтъка, който често се нарича и яйчен белтък. Съдържанието на протеини в жълтъка е много по-високо, отколкото в белтъка. В белтъка на яйцето се съдържат само следи от мазнини. В яйчния жълтък обаче мазнините са в изобилие в комбинация с холестерол или лецитин. Съдържанието на холестерол в едно кокоше яйце от тегловен клас L е около 280 милиграма От хранителна гледна точка яйчният протеин е с особено високо качество – той осигурява на организма важна част от аминокиселините, които не може да произведе сам.


Произход

Откъде произхожда кокошите яйца?

Кокошето яйце е продукт на опитомената домашна кокошка, която е произлязла от бирманската банкивска кокошка, разпространена в Югоизточна Азия. Костни находки в Китай на възраст 8000 години доказват първите опитомявания.


Сезон

Кога е сезонът на кокошите яйца?

Кокошето яйце е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите предложения за млечни продукти и яйца

Валидни от 15.07.2024 до 21.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват кокошите яйца и как се съхраняват?

Детайлно изображение на кокошите яйца

Повечето хора не обичат сурови яйца, затова те обикновено се варят или се добавят към други продукти. Преди готвене трябва да се направи малка дупка в тъпия край, където обикновено се намира въздушен мехур. Въздухът, който се разширява по време на готвенето, може да излезе през отвора, което предотвратява спукването на яйцето. 

Запържените на тиган разбити яйца се превръщат в бъркани или пържени яйца, а разбитите на сняг белтъци с добавена захар се превръщат в меренге, когато се изпекат. Приготвянето на много блатове за торти също изисква яйца – жълтъкът често се отделя от белтъка и те се обработват поотделно. Яйцата са незаменими и в други тестени изделия, от рода на юфка. Под формата на застройка, те придават на супите по-фин вкус.  

Как се съхраняват кокошите яйца?

Яйцата трябва да се купуват възможно най-пресни, чисти и без дефекти.

  • суровите кокоши яйца се съхраняват в хладилника до края на срока на годност.
  • сварените кокоши яйца могат да се съхраняват в хладилника в продължение на около 14 дни.
  • Ястия, съдържащи сурови яйца, могат да се съхраняват в хладилник в продължение на не повече от 24 часа.
  • Целите яйца и суровите жълтъци могат да се съхраняват при -18 градуса в продължение на 10 до 12 месеца
  • Суровите белтъци могат да се съхраняват при температура -18 градуса в продължение на 10 до 12 месеца.


Съставки

Какво съдържат кокошите яйца?

Яйцата играят важна роля в развитието на клетките и нервните пътища. Те също така представляват прекурсори на витамин D и някои хормони. Човешкият организъм има способността сам да произвежда холестерол. В яйчните жълтъци се съдържат големи количества витамини и минерали. Кокошите яйца съдържат много витамини A, D, E и K. Тези витамини са мастно-разтворими. Водоразтворимите витамини от групата В се съдържат също и в кокошите яйца Съответно кокошето яйце е универсално. Възможно е чрез храната за кокошки да се повлияе на хранителния състав на кокошите яйца. Интересен факт е, че белите кокоши яйца не се различават от кафявите по състав.

Хранителна стойност
 

ккал: 137 ккал

Въглехидрати: 1,53 гр

Белтъчини: 11,85 гр

Мазнини: 9,32 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,28 µg

Витамин B1: 0,1 мг

Витамин В2: 0,41 мг

Витамин В6: 0,08 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,96 мг

 

Минерали

 

Калций: 51 мг

Желязо: 1,83 мг

Калий: 147 мг

Магнезий: 11 мг

Натрий: 144 мг