Яйчен белтък – традиция в печенето
33 грама –това е количеството белтък, което съдържа в себе си едно средно голямо кокоше яйце. Кокошето яйце се състои основно от черупка, жълтък и прозрачната, желатинова течност, която описваме тук.
Яйченият белтък притежава следните специални характеристики
Яйчният белтък е водниста, леко жълтеникава течност. Тя се разделя на няколко слоя с различен вискозитет. Яйцата са любима храна на хората, както и на много други животински видове. В жълтъка се съдържат повече хранителни вещества, както и на мазнини. Поради тази причина често се казва, че човек трябва да приема само яйчен белтък като част от диета, за да противодейства на загубата на мускули, без да приема мазнини.
Продължителното варене е добър начин за това. Структурата се променя от течна в твърда. В това състояние яйцето обикновено се възприема като по-приятно за ядене. Определението „твърдосварено яйце“ може да се сравни с топче Моцарела, т.е. меко и еластично. Суровите белтъци също така могат да се разбият и на пяна с миксер. Въздушните мехурчета остават в течността и ако след това я загреете на слаба температура във фурната за определено време (около един час), ще се получи друго твърдо състояние, което може да се сравни със стиропор.
Откъде произхожда яйченият белтък?
Когато се говори за яйчен белтък, се има предвид прозрачната течност на кокошето яйце.
Кога е сезонът на яйчения белтък?
Яйчният белтък е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва яйченият белтък и как се съхранява?
Яйчният белтък е много популярна съставка за печене, която често се използва под формата на разбити белтъци. В сосовете и сладкишите той осигурява мекота и набухване при печенето. Яйчните белтъци са популярни и благодарение на сладкия сладкиш „меренге“. Освен това яйчният белтък може да се използва за избистряне на бульон.
Ето обобщение на срока на годност на кокошите яйца:
- суровите кокоши яйца се съхраняват в хладилника до края на срока на годност.
- сварените кокоши яйца могат да се съхраняват в хладилника в продължение на около 14 дни.
- Ястия, съдържащи сурови яйца, могат да се съхраняват в хладилник в продължение на не повече от 24 часа.
- Целите яйца и суровите жълтъци могат да се съхраняват при -18 градуса в продължение на 10 до 12 месеца
- Суровите белтъци могат да се съхраняват при температура -18 градуса в продължение на 10 до 12 месеца.
Какво съдържа яйченият белтък?
Съдържанието на протеини в белтъците е 10%, което е значително по-ниско от това в жълтъците (16%). Яйчният белтък е богата на протеини храна, която е ценна заради съдържащите се в нея витамини и минерали
ккал: 137 ккал
Въглехидрати: 1,53 гр
Белтъчини: 11,85 гр
Мазнини: 9,32 гр
Витамин А: 0,28 µg
Витамин B1: 0,1 мг
Витамин В2: 0,41 мг
Витамин В6: 0,08 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,96 мг
Калций: 51 мг
Желязо: 1,83 мг
Калий: 147 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 144 мг