Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ананас: сладко-кисела екзотика

Ананасът е плодово растение, срещащо се първоначално в Америка, което понастоящем се отглежда в регионите с тропически климат по целия свят. Плодът обикновено се консумира пресен или се обработва чрез технически средства на плодови сокове, може и да се консервира.

Полезна информация

Ананасът има следните специални качества 

Пресен ананас в детайлен изглед

Думата „ананас“ произлиза от езика гуарани, който се говори в Парагвай, Бразилия, Боливия и в Аржентина. Първоначалното наименование нана впоследствие се е превърнало в „ананас“ и се отнася до думата за короната от листа в горния край на плода. Има различни сортове ананас, които могат да бъдат категоризирани в пет групи. Групите Перолера, Испански, Кралица, Пернамбуко и Кайен включват различни видове плод, които се различават по формата на влакната, цвета, здравината и размера. Листата на ананаса са тесни и дълги, освен това са относително дебели и остри.

Ето какво съдържа ананасът

Ананасът е богат на минерали, ензими и преди всичко, на витамини,  по-специално витамин С и витамин Е. Към главните съставки на плода спадат още желязото, магнезият и калият.


Произход

Откъде произхожда ананасът?

Ананасът е дошъл в Европа с Христофор Колумб. Преди това вече е бил култивиран в Америка.  Там се е считал не само за хранителен продукт, но е бил известен и като лечебно средство и освен това се е използвал за производството на вино. По-късно плодът е култивиран и в парници в Европа, но най-често е бил внасян от Хаваи. Днес Коста Рика е износител номер 1. Ананасите обаче идват и от Еквадор, ЮАР, Кот д’Ивоар, Гана и Хондурас.


Сезон

Каква е сезонността на ананаса?

Ананасът е достъпен целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ананасът и как се съхранява?

Пресен ананас в детайлен изглед

Ананасът е отличен за консумация на резени или на малки хапки, в плодова салата, с кисело мляко или на сок. В азиатските ястия ананасът намира разнообразно приложение и им придава типичния сладко-кисел вкус. Съхранението на ананаса трябва да става при температура от десет градуса. След като ананасът се нареже, той трябва да се охлади в хладилник и да се консумира бързо. Вече нарязаните ананасови хапки могат и да се замразят.Съставки

Ето какво съдържа ананасът*

Ананасът е богат на ензими, вторични растителни вещества и антиоксидани. Важни компоненти са катехинът, епикатехинът и галовата киселина. Следва да се спомене и ензимът бромелаин. Освен това ананасът съдържа витамини А, С, Е, В1, В2 и В6. От минералите в него се съдържат калий, натрий и желязо.

Хранителна стойност
 

kcal: 56 kcal

Въглехидрати: 12,4 g

Белтъчини: 0,5 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 10 µg

Витамин В1: 0,08 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,08 mg

Витамин С: 20 mg

Витамин Е: 0,1 mg

 

Минерали

 

Калций: 16 mg

Желязо: 0,4 mg

Калий: 172 mg

Магнезий: 17 mg

Натрий: 2 mg