Ананас: сладко-кисела екзотика
Ананасът е плодово растение, срещащо се първоначално в Америка, което понастоящем се отглежда в регионите с тропически климат по целия свят. Плодът обикновено се консумира пресен или се обработва чрез технически средства на плодови сокове, може и да се консервира.
Ананасът има следните специални качества
Думата „ананас“ произлиза от езика гуарани, който се говори в Парагвай, Бразилия, Боливия и в Аржентина. Първоначалното наименование нана впоследствие се е превърнало в „ананас“ и се отнася до думата за короната от листа в горния край на плода. Има различни сортове ананас, които могат да бъдат категоризирани в пет групи. Групите Перолера, Испански, Кралица, Пернамбуко и Кайен включват различни видове плод, които се различават по формата на влакната, цвета, здравината и размера. Листата на ананаса са тесни и дълги, освен това са относително дебели и остри.
Ето какво съдържа ананасът
Ананасът е богат на минерали, ензими и преди всичко, на витамини, по-специално витамин С и витамин Е. Към главните съставки на плода спадат още желязото, магнезият и калият.
Откъде произхожда ананасът?
Ананасът е дошъл в Европа с Христофор Колумб. Преди това вече е бил култивиран в Америка. Там се е считал не само за хранителен продукт, но е бил известен и като лечебно средство и освен това се е използвал за производството на вино. По-късно плодът е култивиран и в парници в Европа, но най-често е бил внасян от Хаваи. Днес Коста Рика е износител номер 1. Ананасите обаче идват и от Еквадор, ЮАР, Кот д’Ивоар, Гана и Хондурас.
Каква е сезонността на ананаса?
Ананасът е достъпен целогодишно.
За какво може да се използва ананасът и как се съхранява?
Ананасът е отличен за консумация на резени или на малки хапки, в плодова салата, с кисело мляко или на сок. В азиатските ястия ананасът намира разнообразно приложение и им придава типичния сладко-кисел вкус. Съхранението на ананаса трябва да става при температура от десет градуса. След като ананасът се нареже, той трябва да се охлади в хладилник и да се консумира бързо. Вече нарязаните ананасови хапки могат и да се замразят.
Ето какво съдържа ананасът*
Ананасът е богат на ензими, вторични растителни вещества и антиоксидани. Важни компоненти са катехинът, епикатехинът и галовата киселина. Следва да се спомене и ензимът бромелаин. Освен това ананасът съдържа витамини А, С, Е, В1, В2 и В6. От минералите в него се съдържат калий, натрий и желязо.
kcal: 56 kcal
Въглехидрати: 12,4 g
Белтъчини: 0,5 g
Мазнини: 0,2 g
Витамин А: 10 µg
Витамин В1: 0,08 mg
Витамин В2: 0,03 mg
Витамин В6: 0,08 mg
Витамин С: 20 mg
Витамин Е: 0,1 mg
Калций: 16 mg
Желязо: 0,4 mg
Калий: 172 mg
Магнезий: 17 mg
Натрий: 2 mg