Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Маслиново масло – неповторим вкус

Маслиновоjf масло е растително масло от Средиземноморския регион. То се пресова от костилките и месестата част на маслините. Основен доставчик на ;аслиново масло е Испания, следвана от Италия и Португалия.

Полезна информация

Маслиновото масло притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на маслиново масло

Маслиновоjf масло има много наситен вкус и може да се използва по много начини – за салати, за мариноване или пържене на месо и риба. В наши дни маслиновите масла се предлагат с много различни вкусове. Някои сортове имат силен цвят, отчасти зеленикав, който се дължи на съдържащия се в маслото хлорофил. Ароматите и полифенолите са характерни за вкуса на маслиновото масло. Съотношението на споменатите съставки варира в зависимост от сорта и произхода, поради което вкусът на различните видове маслиново масло е доста различен.


Произход

Откъде произхожда маслиновото масло?

Маслината води началото си преди 8000 години от диворастяща форма на маслиновото дърво в Средиземноморския регион. Култивирането и отглеждането на маслината се случва на по-късен етап. Първоначалните диворастящи видове произхождат от районите около Гибралтар, Егейско море и Близкия изток. След култивирането му, маслиновото дърво се разпространява в цялото Средиземноморие. Пресоването, съхранението и търговията със маслиново масло продължават от повече от 5000 години.


Сезон

Каква е сезонността на маслиновото масло?

Годишният добив на маслини от едно маслиново дърво е от 50 до 70 килограма. От него могат да се извлекат от пет до десет литра маслиново масло. Моментът на прибиране на реколтата определя качеството на маслините, както и техния вкус. За да узреят добре, маслините имат нужда от много топлина и светлина. Първите узрели маслини се берат през ноември.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва маслиново масло и как се съхранява?

Детайлно изображение на зехтин

Маслиновото масло е важна съставка в много ястия, като напр. хумус, различни сосове за паста, дресинги за салати или мариновани зеленчуци. Все пак трябва да вземем предвид няколко неща при загряването му. Студено пресованото маслиново масло не може да се използва за пържене. То е отлично решение за дресинги за салати и студени ястия. Маслиновото масло тип „върджин“ е сравнително устойчиво на топлина поради по-високото съдържание на мононенаситени мастни киселини. То може да се нагрява до 180 градуса. Рафинираните маслинови масла могат да се загряват до 210 градуса и спокойно могат да бъдат използвани за пържене, задушаване и дори за пържене във фритюрник. 
 

- Студено пресовано маслиново масло – да не се загрява, максимална температура 27 градуса

- Маслиново масло „върджин“ – може да св загрява до 180 градуса 

- Рафинирани маслинови масла – може да се нагрява до 220 градуса

Ето как се съхранява маслиново масло

Маслиновото масло трябва да се съхранява на тъмно и при температура между 10 и 16 градуса. Ако това се спазва, срок на годност е най-малко 18 месеца. Срокът на годност на много други растителни мазнини и масла обикновено е само шест месеца. Отворената бутилка трябва винаги да се затваря плътно и да се използва в рамките на два месеца. Колкото по-малко е количеството в бутилката, толкова по-бързо трябва да се изразходва маслиновото масло – или да се прелее в по-малка бутилка.



Съставки

Ето какво съдържа зехтинът

Съставът му включва антиоксиданти, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, както и витамин А, Е, минерали като желязо, магнезий, калий, фосфор и калций. 

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 100 гр

Витамини

 

Витамин А: 120 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 13,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 1 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 1 мг