Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Черимоя: екзотичният зимен плод

Черимоята принадлежи към семейство „Annonaceae“ и е известна като сложен плод. Преведено „черимоя“ означава „студени семена“. Дървото може да стигне до десет метра височина. Дървото дава първа реколта едва след като достигне възраст от седем години. Черимоята произхожда от земите около Южна Колумбия, Еквадор и Северно Перу, а още инките са я смятали за специална храна.

Определение

Какво представлява черимоята?

Детайлно изображение на прясна черимоя

Черимоята, наричана още канелена ябълка, захаросана ябълка, крем-ябълка, аннона или аноне, е тропически плод, който е много популярен в Южна Америка и някои части на Азия, но все още е сравнително непознат у нас.

Какъв е вкусът на черимоя?

Консистенцията на месестата част е кремообразна, почти като на масло, а вкусът е деликатен и наподобява на банан, ананас и канела. Според други източници вкусът ѝ наподобява по-скоро намалина и ягода. Звучи вкусно, нали?


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на черимоята

Екзотичното име вече я издава – черимоята не е местен плод. Ето откъде произхожда този екзотичен плод.

Ботаническо описание на плода черимоя

Черимоята (Annona cherimola) е от семейството на т.нар. „Анонови“ растения. Те от своя страна принадлежат към семейството на магнолиите. Сложният плод с форма на сърце достига дължина до 20 сантиметра. Обвивката му е зеленикава на цвят, с шарка, която напомня на люспи. Месестата част е бяла и съдържа няколко черни семена.

Откъде произхожда черимоята?

Произходът на черимоята е от Южна Америка. Там тя се отглежда във високите полета на Перу, Колумбия, Боливия и Еквадор. Отглежда се също и в Мексико. Днес областите на отглеждане са навсякъде, където има субтропичен климат, така че черимоята може да се срещне и в други държави, например Испания или Израел. Испания е водеща държава в износа. Черимоята е много чувствителна, ето защо транспортирането е доста трудно. По пътя към далечните страни тя се свива. По тази причина в Европа се предпочита внос от Испания, където плодовете доузряват чрез специално култивиране.


Сезонност

Каква е сезонността на черимоята?

Сезонът на черимоята е от септември до февруари.


Хранителни стойности

Всичко важно за черимоята: калории, витамини и минерали

Черимоята съдържа много витамин С, магнезий, калций и калий. В този субтропичен плод има още мед и фосфор. Накратко – черимоята е здравословен и богат на витамини екзотичен плод.

Хранителна стойност
 

Калории: 63 kcal

Въглехидрати: 13,6 g

Белтъчини: 1,5 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0,09 mg

Витамин В2: 0,11 mg

Витамин В6: 0,1 mg

Витамин С: 15 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 15 mg

Желязо: 0,6 mg

Калий: 250 mg

Магнезий: 25 mg

Натрий: 8 mg


Здравни аспекти

Полезна ли е черимоята?

Много минерали, но и високо съдържание на захар. Ето колко здравословен е този екзотичен плод в действителност.

Черимоя: високо съдържание на фруктоза

Сладкият ѝ вкус не е случаен. Този плод съдържа 13 грама захар на 100 грама, което е малко повече плодова сладост от тази на бананите. Затова черимоята трябва да се консумира само в умерени количества. Този плод е идеален например за десерт.

Черимоята е богата на минерали и микроелементи.

Освен фосфор, екзотичният плод съдържа значителни количества калций, калий и желязо, както и витамин А, С, В1, В2 и В3. Калцият и фосфорът са от съществено значение за здрави кости, а магнезият допринася за функционирането на мускулите. Желязото осигурява безпроблемно пренасяне на кислород в кръвта, витамин С поддържа имунната система и съединителната тъкан, а витамин В укрепва нервната система. 


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на черимоя: съвети

Искаш да опиташ черимоя? Няма проблем!

Къде може да купиш черимоя?

През студените месеци тази екзотична зимна ябълка можеш да намериш например на щанда за плодове в твоя Kaufland.

Кога е узряла черимоята?

Когато обвивката на зеления плод леко почернее и леко поддава при натиск с пръст.

Правилно съхранение на черимоята

Черимоята узрява бързо при стайна температура след бране. Ако се съхранява на хладно при 10 градуса, този процес се забавя и плодовете узряват едва след около две седмици. Плодовете на черимоята, обаче, могат да се пюрират, а след това да се замразят. Така те могат да се съхраняват в продължение на няколко месеца. Черимоята е чувствителна на студ. Поради това e препоръчително да се съхранява в хладилник само за кратко преди консумация.


Употреба и приготвяне

Приготвяне и консумация на черимоята: Ето как става

Тук даваме препоръки как се постига възможно най-добрия вкус на тези плодове.

Как се консумира черимоя?

Плодът може да се разреже наполовина, например както киви или маракуя, а след това да се издълбае. За целта се разрязва по дължина и се махат семките, които не са годни за консумация. Обвивката също може да се консумира, но в такъв случай плодът трябва да се измие с гореща вода. Черимоята е вкусна и в плодова салата, но ако не се консумира веднага, най-добре е месестата част да се смеси със сок от цитрусов плод – в противен случай тя потъмнява поради окисляване.

Ядливи ли са семената от черимоя?

Тъй като семената съдържат алкалоиди, те не само имат много горчив вкус, но са и отровни. Консумацията им може да доведе до гадене и повръщане.

Какво може да се приготви с черимоя

Ако черимоята е непозната за теб, първо трябва да я опиташ самостоятелно, тъй като вкусът ѝ наистина е неповторим. Разбира се, черимоята може се да се използва в салати от екзотични плодове или за ефектни напитки и смутита. Благодарение на текстурата си, черимоята е подходяща и за основа на кремове и десерти, подобни на пудинг.


Други интересни статии