Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Черимоя: деликатна екзотика

Черимоята принадлежи към семейство Annonaceae. Преведено „черимоя“ означава „хладно семе“. Дървото на плода може да стигне до десет метра височина, при което първата реколта е възможна едва след седем години. Произходът на черимоята е от областите около Южна Колумбия, Еквадор и Северно Перу, а още инките са го смятали за специална храна.

Полезна информация

Черимоята има следните специални качества

Прясна черимоя в детайлен изглед

Черимоята е плод с формата на сърце, който има светлозелена, дебела, но преди всичко мека обелка. На вкус той наподобява крушата, банана или малината. Плодовото месо може да се яде и с обелката, но черните семки трябва да се махат.

Черимоята е див плод и расте на височина от около 1500 до 1900 метра. Узряването отнема от пет до осем месеца. Външно черимоята има люспеста форма, а отвътре има подобни на кафени зърна черни семки в месестата част на плода.


Произход

Откъде произхожда черимоята?

Произходът на черимоята е от Южна Америка. Тя расте там във високите полета на Перу, Колумбия, Боливия и Еквадор. Плодът се отглежда и в Мексико. Днес областите на отглеждане са навсякъде, където има субтропичен климат, така че черимоята може да се срещне и в страни като Испания или Израел. Испания е водеща в експорта. Черимоята е много чувствителна, ето защо транспортирането е доста трудно. По пътя към далечните страни тя се набръчква. По тази причина в Европа се предпочита вносът от Испания, защото тук плодовете доузряват чрез специално култивиране.


Сезон

Каква е сезонността на черимоята?

Сезонът на черимоята е от септември до февруари.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 22.07.2024 до 28.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва черимоя и как се съхранява?

Прясна черимоя в детайлен изглед

Черимоята може да се използва в плодови салати, десерти и смутита. Чрез меката си нотка, която напомня на банан и ванилия, тя дава специален аромат на приготвеното с нея ястие. Ако черимоята дойде при нас неузряла, може да доузрее добре при стайна температура. Тя е узряла, когато плодът поддава леко при натиск. Това се разпознава и по оцветяването на обелката. Черимоите са чувствителни на студ и поради това e добре да се съхраняват в хладилник само за кратко преди консумация.


Съставки

Ето какво съдържа черимоята*

Черимоята съдържа витамин С, магнезий, калций и калий. В субтропичния плод има още мед и фосфор.

Хранителна стойност
 

kcal: 63 kcal

Въглехидрати: 13,6 g

Белтъчини: 1,5 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин В1: 0,09 mg

Витамин В2: 0,11 mg

Витамин В6: 0,1 mg

Витамин С: 15 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 15 mg

Желязо: 0,6 mg

Калий: 250 mg

Магнезий: 25 mg

Натрий: 8 mg