Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Драконов плод: яркият акцент

Драконовият плод, наричан още питая или питахая, расте върху кактус, който се катери върху опорни растения или зидове. Кактусът дава цветове от юни до септември, те се числят към най-големите в света с диаметър от 25 сантиметра и дължина от 30 сантиметра. Цветът на драконовия плод цъфти само за една нощ и през това време разпръсква аромат на жасмин.

Полезна информация

Драконовият плод има следните специални качества 

Пресен драконов плод в детайлен изглед

Драконовият плод се числи към семейство Кактусови. Неговата месеста част съдържа дълги малки черни семена, подобни на кивито. Кората е розова или жълта, месестата част е бяла или розова. Към трите най-известни сорта се числят драконовите плодове с розов цвят на кората и бяла месеста част, с розов цвят на кората и червена месеста част и с жълта кора и бяла месеста част. Драконовият плод съдържа около 90 процента вода в състава си. Освен това съдържа витамин С, В и Е, както и жизнено необходимите минерали калций, желязо и фосфор. 


Произход

Откъде произхожда драконовият плод?

Драконовият плод произхожда от Централна и Южна Америка. Днес той се доставя до нас от следните страни:

  • Тайланд
  • Китай
  • Виетнам
  • Израел
  • Никарагуа

Сезон

Каква е сезонността на драконовия плод?

Драконовият плод е наличен в търговската мрежа през цялата година.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 18.04.2024 до 21.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва драконовият плод и как се съхранява?

Пресен драконов плод в детайлен изглед

Плодът наподобява кивито с малките си черни семена. Той може да се яде и като киви: Първо плодът се разрязва на половинки и след това се изгребва с лъжица. При много зрелите драконови плодове неядливата кора се отстранява лесно. Месестата част може да се използва и на кубчета в плодова салата. Освен това, подобно на пъпеша, то може да се сервира като предястие с шунка.

Как най-добре се съхранява драконовият плод

Драконовият плод е узрял, ако поддава при лек натиск с пръст и кората му свети в розово. Той е чувствителен на натиск, ето защо е препоръчително да се съхранява поединично, с главата нагоре и защитен. Драконовият плод може да се съхранява при стайна температура.


Съставки

Ето какво съдържа драконовият плод*

Пресен драконов плод в детайлен изглед

Драконовият плод се състои от до 90 процента вода и е относително беден на калории. Той съдържа витамин С и минералите калций, натрий, калий, фосфат и желязо.

Хранителна стойност
 

kcal: 37 kcal

Въглехидрати: 7,1 g

Белтъчини: 1 g

Мазнини: 0,4 g

Витамини

 

Витамин А: 0,01 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,05 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 3 mg

Витамин Е: 0,5 mg 

Минерали

 

Калций: 0 mg

Желязо: 0,6 mg

Калий: 240 mg

Магнезий: 20 mg

Натрий: 0 mg