Малини: дребни, фини и изкусителни
Малината, растение от семейството на розоцветните, расте на храсти с височина до два метра. Сезонността й е от май до август, но е вкусна и шоково замразена във фризера. Плодовете са любима съставка за мармалади, желета и сироп.
Малините имат следните специални качества
Малиновият храст расте преди всичко върху голи равнини с полусенчести места, като краища на гори или оголени части в горите с висока влажност на въздуха. Малината биват два вида: летни и есенни малини, които целогодишно раждат неколкократно. Има обаче и различни сортове малини, като например туламен, химботоп или полка. Последният се отличава преди всичко с много ароматен вкус, едър в сравнение с другите сортове плод и узряване в средата на август.
Собственоръчно засаждане на малини
Малините могат да се отглеждат относително лесно. Малиновите храсти трябва да се изтеглят по дължината на телена рамка и да се вържат около десет пръчки на линеен метър. При отглеждането обаче трябва да се внимава за възможни вредители или болести. Често срещана болест е т.нар. червени питиум. Той забавя образуването на нови грудки и вреди на растението по такъв начин, че то умира в дългосрочен план. Появата на тази болест обаче може да се предотврати с набавяне на оптимална почвена смес. Други познати вредители са листните въшки и малиновите галици.
Откъде произхожда малината?
Днес малините са широко разпространени в Европа, Северна Азия и Северна Америка. В тези страни растат и диви малини. Пресните малини в търговската мрежа идват от Европа и Азия. По краищата на горите или по светлите места малиновото растение намира оптимални условия върху богати на хранителни вещества почви. Малината е позната от древността, където особено в манастирите е употребявана като лечебно растение. В началото на 17 век се започва с целенасоченото култивиране.
Каква е сезонността на малината?
Сезонността на пресните малини е от юни до октомври.
За какво може да се използват малини и как се съхраняват?
Малините могат да се ядат сурови. Подходяща добавка са към плодова салата, торти и сладкиши, мармалад или смутита. Те се използват много за гарниране на десерти или тестени изделия. Могат да се ползват цели или пюрирани. Поради особено високото съдържание на витамини в малините, те се считат за ценен елемент в менюто и често се ядат сурови.
Така се съхраняват малините
Ако плодът е откъснат, повече не доузрява. Ето защо малината се числи към неклимактерните плодове. Съответно е най-добре да се консумира непосредствено след обирането. Най-добре за фините ягодоплодни е да се вадят от опаковката директно след покупка. Малините са много чувствителни на натиск. Особено щадящо е съхранението в чиния. Така плодовете имат достатъчно място и не се получават притискания. Съхранението на пресни малини трябва да става в отделението за плодове на хладилника. Там те могат да престоят до три дни. Можеш да замразиш малините без проблеми. По този начин те издържат до една година.
Ето какво съдържа малината*
Малините са нискокалорични и богати на витамин С и В. Освен това те съдържат антиоксиданти и минерали като желязо, калий, калций и магнезий.
kcal: 33 kcal
Въглехидрати: 4,8 g
Белтъчини: 1,3 g
Мазнини: 0,3 g
Витамин А: 4 µg
Витамин B1: 0,03 mg
Витамин В2: 0,07 mg
Витамин В6: 0,08 mg
Витамин С: 25 mg
Витамин Е: 0,9 mg
Калций: 40 mg
Желязо: 1 mg
Калий: 200 mg
Магнезий: 30 mg
Натрий: 1 mg