Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Смокиня: високоенергиен плод

Знаеше ли, че смокинята се числи към най-старите използвани от хората растения? Тя е внесена в Гърция през 700 г. пр. Хр. и оттам се е разпространила в Средиземноморието, където до днес се използва за храна. Още важни неща за този изкусителен плод с дълго минало ще откриеш тук.

Полезна информация

Смокинята има следните специални качества 

Прясна смокиня в детайлен изглед

Независимо дали са пресни или сушени: Смокините се считат за особено богати на енергия и същевременно за ценна част от менюто. Пресните смокини съдържат витамини и минерали и имат само 63 килокалории, сушените смокини обаче имат 247 килокалории на 100 г.

Сортове смокини и брането им

Според областта на отглеждане има различни сортове на пазара. Смокините от Турция са с по-тънки обелки, тези от Гърция са с по-дебели. Плодовете с малки семена са кръгли до крушоподобни и според сорта са зелени до тъмновиолетови. Смокините, които са за прясна консумация, се събират на ръка преди пълното узряване, за да са достатъчно твърди при транспортиране и да постигнат оптимална степен на зреене на пазара. Напълно зрелите плодове по принцип се консумират директно в страните на отглеждане, тъй като относително бързо започват да ферментират.

Така се сушат смокините

За сушенето се събират напълно зрели смокини. Съдържанието на вода в плодовете спада още на дървото с 30 до 50 процента. Смокините се берат на ръка, машинно или дърветата се брулят. Почти всички смокини се сушат на слънце или в пещи с горещ въздух. При това съдържанието на вода спада с още 18 до 33 процента, при което съдържанието на захар се увеличава до 60 процента. Когато сушените плодове се пресоват с гореща водна пара, се получава обичайната за предлагане на пазара форма.


Произход

Откъде произхожда смокинята?

Истинската смокиня, средно голям храст или дърво, спада към рода на смокиновите и достига височина от максимум осем метра. За да се облекчи грижата и събирането, култивираните смокинови дървета обикновено са по-ниски. Ботаническото обозначение на рода е „ficus“. Смокинята се отглежда преди всичко в Средиземноморието, но първоначално родината й е била Мала Азия. Днес голяма част от смокините идват от следните региони:

  • Испания
  • Португалия
  • Италия
  • Турция
  • Алжир
  • Гърция

Сезон

Каква е сезонността на смокинята?

Пресните смокини от страните от Средиземноморието са налични от юли до ноември. Сушените смокини са налични през цялата година.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва смокинята и как се съхранява?

Прясна смокиня в детайлен изглед

Смокинята е подходяща като пресен или сушен плод за лека закуска, в плодова салата, мюсли, десерт или с кисело мляко. Съхранението на пресни смокини става най-добре в хладилника, но трябва да се консумират в кратки срокове. Сушените смокини са налични през цялата година и издържат разопаковани няколко месеца. Бялото покритие върху сушените смокини не е дефект, а идва от изкристализиралата захар на плодовете.

В тези продукти има смокини

В страните производители смокинята е важна храна. Там тя се обработва и на смокинов хляб, захаросани плодове, компоти, сироп, пасти и консерви. Сокът на зрелите смокини може да се използва за десертно вино. В Испания от зрелите плодове, бадеми, шам фъстък, кедрови орехи и лешници и подправки се произвежда т.нар. смокиново сирене. Печените и нарязани на малки парченца плодове служат и за приготвяне на кафе от смокини.Съставки

Ето какво съдържа смокинята*

Смокинята се смята за високоенергиен плод, защото съдържа не само витамини и минерали, но е богата и на баластни вещества.

Хранителна стойност
 

kcal: 61 kcal

Въглехидрати: 12,9 g

Белтъчини: 1,3 g

Мазнини: 0,5 g

Витамини

 

Витамин А: 5 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,05 mg

Витамин В6: 0,1 mg

Витамин С: 3 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 54 mg

Желязо: 0,6 mg

Калий: 248 mg

Магнезий: 20 mg

Натрий: 2 mg