Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Папая: сладка и сочна

Растението папая е от семейство Карикови и е право, тревисто растение, което достига до осем метра височина. Дървото на папаята се нарича още пъпешово дърво. 

Полезна информация

Папаята има следните специални качества 

Прясна папая в детайлен изглед

Крушоподобните плодове на папаята, които спадат към ягодоплодните, се получават от белите цветове на дървото папая. Папаите са продълговати и овални и според произхода си могат да са между петнадесет и четиридесет сантиметра, а на тегло достигат до пет килограма. Цветът на кората зависи от степента на узрялост и варира от зелено до жълто. Месестата част е оранжева до леко червеникава и е много сладка в напълно узряло състояние. Неузрелите плодове са много твърди и имат горчив вкус. Във вътрешността на плода има множество черни, кръгли семена. Освен кората всички съставни части на плода могат да се използват.


Произход

Откъде произхожда папаята?

Папаята идва от южната част на Мексико и Централна Америка. Днес диви папаи растат в южната част на Мексико и в Коста Рика. За сметка на това култивираната папая се среща навсякъде в тропиците и там е много важно полезно растение. Предпочитаните области на засаждане са Бразилия, Коста Рика, Кения, Мексико, Австралия и Индия.  


Сезон

Каква е сезонността на папаята?

Папаята е достъпна през цялата година.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва папая и как се съхранява?

Прясна папая в детайлен изглед

Ако кората на папаята има жълтеникави ивици или петна, плодът може още да доузрява. Неузрелите папаи обаче могат да се използват като зеленчук за сосове и ястия. В азиатската кухня от неузрели плодове се прави и салата. Зрелите папаи имат много сладка месеста част. Заедно с лимоновия сок или джинджифила те образуват още по-интензивен вкус. Семките на папаята също могат да се ядат. Те обаче имат остър вкус.

Така папаите остават пресни

Папаите са чувствителни плодове и могат лесно да се развалят. Трябва да се съхраняват на сухо място без светлина. Освен това са чувствителни към студ. Зрелите плодове трябва да се съхраняват само при над седем градуса по Целзий в хладилник. Папаята може да е и дълбоко замразена или подсладена на парченца или филийки. В тази форма тя е по-дълготрайна.


Рецепти

Ето какво можеш да приготвиш с папая


Съставки

Ето какво съдържа папаята*

Прясна папая в детайлен изглед

Папаята съдържа витамини С, А, В и Е, както и бета-каротин. Освен това плодът е богат на магнезий, калий и калций.

Хранителна стойност
 

kcal: 32 kcal

Въглехидрати: 7,1 g

Белтъчини: 0,5 g

Мазнини: 0,1 g

Витамини

 

Витамин А: 9,2 µg

Витамин В1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,04 mg

Витамин В6: 0,03 mg

Витамин С: 23 mg

Витамин Е: 0,7 mg

 

Минерали

 

Калций: 28 mg

Желязо: 0,3 mg

Калий: 191 mg

Магнезий: 41 mg

Натрий: 3 mg