Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Физалис: сливата на инките

Физалисът (още наричан сливата на инките, ягодата на Андите) е екзотичен плод с богат аромат. При това става дума за едногодишно растение, което расте върху силно обрасли храсти с височина от един до два метра. Физалисът има сърцевидни листа с меки и само леко покрити с власинки стебла.

Полезна информация

Физалисът има следните специални качества 

Пресен физалис в детайлен изглед

Сравнително бедният на калории плод, който е едва няколко сантиметра, обикновено се продава в малки кошнички с по десет до двадесет плода. Преди консумация трябва първо да се махнат обгръщащите зрелите плодове на физалиса листенца. И дръжката трябва да се отстрани. Могат да се ядат само месестата част и намиращите се в нея семена.


Произход

Откъде произхожда физалисът?

Физалисът, който се нарича още ягодата на Андите или сливата на инките, се отглежда от векове в Южна Америка и се счита от местните народи като важно лечебно средство и помощник на имунната система. В началото на 19 век в хода на колонизирането той попада в Южна Африка, където получава името цариградско грозде. Днес физалисът се отглежда предимно в Бразилия, Перу, Чили, както и в Колумбия, Венецуела и в ЮАР. Освен това се култивира и на места в Европа – Испания и Италия.


Сезон

Каква е сезонността на физалиса?

Основната сезонност на плода от южното полукълбо са месеците от декември до юни. Ако физалисите, които обичат влажни и топли условия на растеж, се отглеждат в Европа, обикновено се събират най-рано през месец септември. Поради оптимизираните транспортни пътища с кораб и самолет зрелите плодове на физалиса са на разположение целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва физалисът и как се съхранява?

Пресен физалис в детайлен изглед

Освен като лека закуска физалисът се използва в държавите на произход за приготвяне на мармалад или сладки чътнита. Освен това плодовете на физалиса се използват и като съставка в производството на шоколадови изделия, като например бонбони или шоколадов пудинг. Физалисът трябва да се съхранява на сухо и защитено от светлина място, тъй като влагата води до бързо разваляне. При оптимално съхраняване физалисът трае седем дни. Физалисите не доузряват.


Рецепти

Ето какво можеш да приготвиш с физалис


Съставки

Ето какво съдържа физалисът

Пресен физалис в детайлен изглед

Физалисът е богат на есенциални мастни киселини, пектин, витамини от групата В, както и каротин. Съдържа също фосфорни, калциеви и магнезиеви соли.

Хранителна стойност
 

kcal: 77 kcal

Въглехидрати: 13,3 g

Белтъчини: 2,3 g

Мазнини: 1,1 g

Витамини

 

Витамин А: 0,15 µg

Витамин В1: 0 mg

Витамин В2: 0 mg

Витамин В6: 0 mg

Витамин С: 28 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали

 

Калций: 0 mg

Желязо: 1,3 mg

Калий: 0 mg

Магнезий: 0 mg

Натрий: 0 mg