Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Авокадо – разнообразие от възможности

Авокадото, набрало популярност през последните години, е апетитно и засищащо и предоставя най-разнообразни възможности за консумация. Намазано на препечена филийка, на пикантно гаукамоле или пък увито в тънки слайсове бекон и леко запечено във фурната, изборът е ваш.

Полезна информация

Авокадото има следните специални свойства

Прясно авокадо в близък план

Авокадото принадлежи към семейство лаврови. Дървото може да достигне височина до 15 метра и произхожда от южната част на Мексико. Маслото от авокадо е използвано още от ацтеките, а поради съдържанието на мазнини, плодът се използва и във фармацевтичната и козметичната промишленост. Авокадото осигурява съдържа различни хранителни вещества като ненаситени мастни киселини, витамини В и К, Е и С. Освен това съдържа калий и мед.


Произход

Откъде произхожда авокадото?

Авокадото произхожда от южната част на Мексико, където се използва от десет хиляди години. В наши дни авокадото се отглежда по цял свят свят. Среща се в Чили и Перу в Южна Америка, в южната част на САЩ, в Австралия, а също и в южната част на Испания, в района на Малага и Гранада. 


Сезонност

Кой е върховият сезон на авокадото?

Сезонът на авокадото е от август до май, но се предлага в магазините през цялата година. В зависимост от сезона авокадото е с произход от различни райони на отглеждане.

Нашите оферти за пресни плодове и зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва авокадото и как се съхранява?

Прясно авокадо в близък план

Месестата му част може да се консумира сурова и често се използва като предястие или леко подсолено върху филийка хляб. Ако месестата част се обработва допълнително, тя често се използва като дип от авокадо. Това пюре се нарича гуакамоле и често е част от пълнежа на тортилята. Авокадото се използва в кухните по цял свят. Авокадото може да се съхранява при стайна температура. След като плодът бъде разрязан, половината от него трябва да се съхранява в хладилник, като по възможност се увие, тъй като при излагане на въздух месестата част бързо придобива кафяв цвят.

Употреба на авокадото в други държави

В Бразилия, например, авокадото се използва и за приготвяне на млечни шейкове. В Япония пък се използва за приготвяне на вегетарианско суши. В Тайван и Филипините то се сервира със захар и мляко като деликатен десерт. Съставки

Какво се съдържа в авокадото 

Прясно авокадо в близък план

Авокадото съдържа витамини и минерали, като например витамин Е, D и В6, както и омега-3 мастни киселини. Ако имате нужда от лека закуска, пълнозърнест хляб с авокадо е чудесно решение.

Хранителна стойност
 

ккал: 221 ккал

Въглехидрати: 0,4 г

Протеини: 1,9 г

Мазнини: 23,5 г

Витамини

 

Витамин А: 12 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин B2: 0,15 мг

Витамин B6: 0,5 мг

Витамин C: 13 мг

Витамин E: 1,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 12 мг

Желязо: 0,6 мг

Калий: 487 мг

Магнезий: 29 мг

Натрий: 3 мг