Авокадо – разнообразие от възможности
Авокадото, набрало популярност през последните години, е апетитно и засищащо и предоставя най-разнообразни възможности за консумация. Намазано на препечена филийка, на пикантно гаукамоле или пък увито в тънки слайсове бекон и леко запечено във фурната, изборът е ваш.
Авокадото има следните специални свойства
Авокадото принадлежи към семейство лаврови. Дървото може да достигне височина до 15 метра и произхожда от южната част на Мексико. Маслото от авокадо е използвано още от ацтеките, а поради съдържанието на мазнини, плодът се използва и във фармацевтичната и козметичната промишленост. Авокадото осигурява съдържа различни хранителни вещества като ненаситени мастни киселини, витамини В и К, Е и С. Освен това съдържа калий и мед.
Откъде произхожда авокадото?
Авокадото произхожда от южната част на Мексико, където се използва от десет хиляди години. В наши дни авокадото се отглежда по цял свят свят. Среща се в Чили и Перу в Южна Америка, в южната част на САЩ, в Австралия, а също и в южната част на Испания, в района на Малага и Гранада.
Кой е върховият сезон на авокадото?
Сезонът на авокадото е от август до май, но се предлага в магазините през цялата година. В зависимост от сезона авокадото е с произход от различни райони на отглеждане.
За какво може да се използва авокадото и как се съхранява?
Месестата му част може да се консумира сурова и често се използва като предястие или леко подсолено върху филийка хляб. Ако месестата част се обработва допълнително, тя често се използва като дип от авокадо. Това пюре се нарича гуакамоле и често е част от пълнежа на тортилята. Авокадото се използва в кухните по цял свят. Авокадото може да се съхранява при стайна температура. След като плодът бъде разрязан, половината от него трябва да се съхранява в хладилник, като по възможност се увие, тъй като при излагане на въздух месестата част бързо придобива кафяв цвят.
Употреба на авокадото в други държави
В Бразилия, например, авокадото се използва и за приготвяне на млечни шейкове. В Япония пък се използва за приготвяне на вегетарианско суши. В Тайван и Филипините то се сервира със захар и мляко като деликатен десерт.
Какво се съдържа в авокадото
Авокадото съдържа витамини и минерали, като например витамин Е, D и В6, както и омега-3 мастни киселини. Ако имате нужда от лека закуска, пълнозърнест хляб с авокадо е чудесно решение.
ккал: 221 ккал
Въглехидрати: 0,4 г
Протеини: 1,9 г
Мазнини: 23,5 г
Витамин А: 12 µg
Витамин B1: 0,08 мг
Витамин B2: 0,15 мг
Витамин B6: 0,5 мг
Витамин C: 13 мг
Витамин E: 1,3 мг
Калций: 12 мг
Желязо: 0,6 мг
Калий: 487 мг
Магнезий: 29 мг
Натрий: 3 мг