Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Плод от пасифлора: вкусна сладост

Плодът от пасифлора е с произход тропическите области на Централна и Южна Америка, но междувременно се отглежда и на други континенти. Растението пасифлора има над 400 различни вида. 

Полезна информация

Плодът от пасифлора има следните специални качества 

Пресен плод от пасифлора в детайлен изглед

Екзотичният, най-често тъмнолилав плод от пасифлора може лесно да се обърка с маракуя. Двата плода обаче се различават. Така плодът от пасифлора е по-малък и няма формата на яйце като маракуята. На вкус плодът от пасифлора е по-сладък. Ето защо той се изгребва с лъжица от кората. Испанците са сметнали погрешка плода за вид нар и са му дали първоначално името гранадия. Това и днес е специализираното понятие за многото различни сортове плод от пасифлора. Той има сладък и леко горчив вкус. Междувременно полулярността на плода от пасифлора е завладяла и международната кухня и вече е немислима без него. 


Произход

Откъде произхожда плодът от пасифлора?

Произходът на плода от пасифлора е Австралия, Южна и Централна Америка. Днес той расте в тропиците по цялото земно кълбо.


Сезон

Каква е сезонността на плода от пасифлора?

Плодът от пасифлора се внася, защото периодите на бране са разпределени по цялото земно кълбо. Основният сезон е от юни до февруари. Индия, Хаваи и Южна Америка са три от районите на отглеждане на плода. Други области на отглеждане са ЮАР и Тайланд.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва плодът от пасифлора и как се съхранява?

Пресен плод от пасифлора в детайлен изглед

Ако кората на плода от пасифлора вече е леко сбръчкана, значи е узрял и има най-добър аромат. Плодът от пасифлора е вкусен на плодова салата, но и като основна съставка за сладолед, шербет, сок и разнообразни десерти. Може да се консумира и директно с лъжичка. От семената на плода от пасифлора се добива олио за козметични продукти.

Съвети за покупката и съхранението

Плодът от пасифлора трябва да се купува само зрял, в най-добрия случай тъмнолилав и леко сбръчкан, тъй като не може да доузрее. При стайна температура плодът от пасифлора може леко да се изсуши, ето защо е препоръчително зрелите плодове да се съхраняват в хладилник. Там те могат да останат няколко седмици.


Съставки

Ето какво съдържа плодът от пасифлора*

Плодът от пасифлора съдържа важни витамини и минерали и е богат на баластни вещества.

Хранителна стойност
 

kcal: 63 kcal

Въглехидрати: 9,5 g

Белтъчини: 2,4 g

Мазнини: 0,4 g

Витамини

 

Витамин А: 108 µg

Витамин В1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,1 mg

Витамин В6: 0,4 mg

Витамин С: 20 mg

Витамин Е: 0,4 mg

 

Минерали

 

Калций: 16 mg

Желязо: 1,1 mg

Калий: 267 mg

Магнезий: 39 mg

Натрий: 28 mg