Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кайсия: сладки плодчета

Изключително популярният плод кайсия е плодът на кайсиевото дърво. То принадлежи към семейството на розоцветните. Кайсията е плод с костилка.

Полезна информация

Кайсията има следните специални качества 

Пресни кайсии в детайлен изглед

Кайсията в зряло състояние е жълта до оранжева на цвят и често пъти от страната си, която е обърната към слънцето, има леко червено оцветяване. Обелката на кайсията е гладка и почти без влакна, което я различава ясно от другите плодове, като напр. нектарината. Кайсиите съдържат витамин С, витамини A, В1 и В2, както и калций и фосфор. Съставът им включва също минерали като калий, желязо и каротин.


Произход

Откъде произхожда кайсията?

Въпреки че може да се открие по целия свят, кайсията първоначално идва от Североизточен Китай, от област близо до руската граница. Междувременно обаче и унгарските низини са станали традиционна област на отглеждане, известна с особено сочните си кайсии. Днес голяма част от кайсиите идват от Испания, Италия и Турция.


Сезон

Каква е сезонността на кайсията?

Периодът за бране е от юни до март.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кайсията и как се съхранява?

Пресни кайсии в детайлен изглед

Пресните кайсии се консумират най-добре сурови, но са и много подходящи за печене, за десерти или за конфитюр от кайсии. В японската кухня кайсиите се осоляват, за да са трайни за по-дълъг период от време. Много обичан е и мармаладът от кайсии, който се добива от месестата част на кайсията. Този мармалад от кайсии се използва за торта сахер или пълнене на фашинг поничка. В австрийската кухня освен това е позната т.нар. „виенска перачка“ – ястие от брашно, чиято основна съставка е кайсията.

Вкусна е и като напитка

Кайсията е подходяща не само за ястия, но и за напитки. Плодът се използва за направата на кайсиева ракия. Освен това намиращите се в костилката семена на плода поради горчивия си вкус и силния си аромат на марципан се използват и при направата на амарето. Желателно е да се съхраняват за кратко, ако е възможно, в хартиен плик в отделението за пресни продукти на хладилника.


Рецепти

Ето какво можеш да приготвиш с кайсии


Съставки

Ето какво съдържа кайсията

Кайсиите съдържат витамини С, A, В1 и В2, калций, фосфор и минерали като калий, желязо и каротин.

Хранителна стойност
 

kcal: 43 kcal

Въглехидрати: 8,5 g

Белтъчини: 0,9 g

Мазнини: 0,1 g

Витамини

 

Витамин А: 280 µg

Витамин В1: 0,04 mg

Витамин В2: 0,05 mg

Витамин В6: 0,07 mg

Витамин С: 10 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 17 mg

Желязо: 0,6 mg

Калий: 280 mg

Магнезий: 9 mg

Натрий: 2 mg