Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Маслини: плод с дълга история

По света има почти 300 сорта маслини. Цветът на маслината посочва степента на узряване. В началото всяка маслина е зелена, след това тя узрява, става виолетова и едва в края черна. По-здрави и по-твърди от черните са маслините, които са набрани още когато са зелени или виолетови.

Полезна информация

Маслината има следните специални качества 

Маслини в детайлен изглед

Маслините са костилкови плодове големи колкото върха на пръст, които имат неядлива, твърда костилка. Подобната на гума месеста част е подчертано апетитна и е подходяща за добавка към различни ястия. Костилковият плод съдържа витамини и минерали. Маслините достигат до търговската мрежа в зелено или в черно-виолетово състояние. Консервираните маслини най-често са без костилки.


Произход

Откъде произхожда маслината?

Маслината се споменава още в библията, където гълъб носи на Ной маслинено клонче след потопа, указвайки, че отново се е показала земя. Произходът на маслините е в Централна Азия, където първоначално са култивирани, и оттам бавно са се разпространили в Източното Средиземноморие. Днес маслината обаче се отглежда в цялото Средиземноморие. За главни страни износителки на маслини и изделия от маслини днес се считат Италия, Испания, Гърция, Ливан и Турция. Маслините се нуждаят от средиземноморски до горещ и сух климат, за да виреят, при различни обстоятелства обаче могат да се засаждат и в северни полета, като напр. южните части на Австрия и в Югоизточна Германия. Добивът тук обаче никак не е висок в сравнение с маслиновите дървета в средиземноморския регион.


Сезон

Каква е сезонността на маслината?

Маслините предпочитат горещ, сух климат и зреят най-добре през летните месеци. С приключването на летните месеци те могат да се берат през есента. Сезонността на маслините следователно е през месеците от октомври до декември. Докато при маслиновите дървета южно от Алпите се използват сложни методи за събиране на реколтата, при по-бедните на добив насаждения на север от Алпите може да се берат на ръка. В търговската мрежа целогодишно има зрели маслини. За по-голяма дълготрайност маслините често пъти се поставят в олио или саламура.

Нашите предложения за деликатеси и консерви  

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва маслината и как се съхранява?

Маслини в детайлен изглед

Маслиновите плодове могат да се ядат сурови или да се продават в консервирано състояние. Освен това маслините служат като вкусна добавка към средиземноморски ястия и салати. Допълнително приложение на маслините е производството на зехтин, студено пресована и преработена на олио мазнина от маслини.

Маслините трябва да се съхраняват най-добре на тъмно, защитено от светлина и хладно място. В най-добрия случай и след отваряне е добре маслините да се държат в затварящ се съд. При оптимални условия маслините са трайни около две седмици неотворени.Съставки

Ето какво съдържа маслината

Съставът им включва витамини, минерали и ненаситени мастни киселини.

Хранителна стойност
 

kcal: 115 kcal

Въглехидрати: 6 g

Белтъчини: 0,8 g

Мазнини: 11 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин В1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,08 mg

Витамин В6: 0,02 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали

 

Калций: 96 mg

Желязо: 3,3 mg

Калий: 8 mg

Магнезий: 4 mg

Натрий: 735 mg