Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сливи: виолетово изкушение

Кръглите, синьо-виолетови сливи имат подчертана ивица по овалната част, за разлика от по-издължените сини сливи. Месестата част е лека и много сочна, поради което много трудно се отделя от костилката. При варене сливата се разпада и затова е много подходяща за компот, конфитюр, мус или чътни.

Полезна информация

Сливата има следните специални качества 

Пресни сливи в детайлен изглед

Сливата има кръгла форма, виолетова е на цвят и впечатлява със сочно, жълто плодово месо. Сливите са любим вид плод, който се среща в почти всички по-големи градини. Едно от големите предимства на сливите е това, че присажданите сортове са нискорастящи дървета, които растат свободно или могат да се изтеглят покрай ограда. Освен това много от тях са самоопрашващи се, което е особено полезно, когато човек има място само за едно дърво.

Колко сорта сливи има?

От древни времена сливите са вдъхновявали градинари и ботаници за извличане на нови сортове. Още римският учен Плиний съобщава за забележителни експерименти. По негово време хората са опитвали да култивират сливи с орехов аромат, с аромат на ябълки и бадемови сливи. Макар че тези опити са се провалили, равносметката от опитите за култивиране е значителна. Днес има над 200 различни сорта. 


Произход

Откъде произхожда сливата?

Родината на сливите е между Кавказ и планината Алтай. От там плодовете са достигнали Европа през Дамаск (Сирия). Карл Велики (768 до 814 г. сл. Хр.) е култивирал мащабно сливата в Централна Европа. 


Сезон

Каква е сезонността на сливата?

Сливите са достъпни през цялата година. Сезонността обикновено е от юли до септември. Някои късни сортове се събират и в началото на октомври. През останалата част от годината сливите идват от Италия, Франция, Хърватска и Африка.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват сливите и как се съхраняват?

Пресни сливи в детайлен изглед

Пресните сливи са много добри за ядене в чиста форма. Те са любими и като мармалад, мус, компот или на плодова салата. За плънка в сладкиш са по-подходящи по-продълговатите сини сливи. Те съдържат по-малко сок от кръглите сливи. Вкусни като вариант за лека храна са и сушените сливи. Този, който обича сливов сок, може да извлече сока от сливите. За това най-подходящи са още твърдите сливи.

Така се съхраняват сливите

Пресните, зрели сливи трябва да се съхраняват в отделението за плодове на хладилника. Това е възможно за период до четири дни, някои сортове могат да се съхраняват и до десет дни. Между другото бялото покритие върху сливите е нещо съвсем естествено. То предпазва плодовете от изсушаване. Ето защо сливите трябва да се измиват леко преди консумацията. Неузрелите плодове могат да се съхраняват при стайна температура, защото така най-добре доузряват. Зрелите сливи могат да се замразяват много успешно. За целта, естествено, трябва да се измият предварително, да се махнат костилките и да се нарежат на парченца. Замразените сливи са с трайност от приблизително една година.Съставки

Ето какво съдържа сливата

Сливите съдържат преди всичко провитамин А, витамини С, В1, В2 и Е. Също калций, желязо, калий и цинк.

Хранителна стойност
 

kcal: 49 kcal

Въглехидрати: 10,2 g

Белтъчини: 0,6 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 65 µg

Витамин В1: 0,07 mg

Витамин В2: 0,04 mg

Витамин В6: 0,05 mg

Витамин С: 5 mg

Витамин Е: 0,8 mg

 

Минерали

 

Калций: 8 mg

Желязо: 0,4 mg

Калий: 177 mg

Магнезий: 10 mg

Натрий: 2 mg