Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Нектарините: роднини на прасковата

Нектарините са част от семейството на розоцветните. Дърветата могат да достигнат на височина до шест метра и имат бяло-розови цветчета. Нектариновото дърво не може да се различи от прасковеното на пръв поглед. И двете имат еднакви цветчета и листа.

Полезна информация

Нектарината има следните специални качества  

Пресни нектарини в детайлен изглед

Нектарината е костилков плод и костилките й трудно се различават от тези на прасковата. Погрешно се изхожда от това, че при нектарината става дума за кръстоска между слива и праскова. Това не е така. При нектарината става дума за мутация на прасковата, т.е. за подвид. Има около 100 различни вида. Нектарината има гладка, а не мъхеста кожа. Нейната месеста част е жълта или светложълта в зависимост от сорта. Къснозреещите нектарини имат по-интензивен аромат.


Произход

Откъде произхожда нектаринатa?

Нектарината произхожда, както и прасковата, от Китай и оттам е пренесена в Персия и Гърция. Днес тя расте в Испания, Франция, Италия, Гърция, Калифорния, Чили и ЮАР. Плодовият сорт нектарина е познат още от 17 век. Първо е култивиран в страни като Гърция, Персия и Китай. Едва през последните десетилетия известността на нектарините е нараснала и в Америка и Европа.


Сезон

Каква е сезонността на нектарината?

Нектарините са достъпни почти през цялата година. През април те узряват в Испания и Италия. Главният период на бране е през лятото от юли до септември. Нектарините се берат, когато плодовете получат златно-оранжева до червена окраска. Те доузряват относително бързо и по тази причина се събират в твърдо състояние. Добре е да се консумират в рамките на седмица след покупката или брането. До голяма степен са предназначени за прясна консумация. 

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва нектарината и как се съхранява?

Пресни нектарини в детайлен изглед

Нектарините в голямата си част се ядат сурови и пресни със или без обелка. Като добавка към плодови салати, към сладолед, ястия с извара или като топинг за торта нектарината има запазено място в хранителния режим. Освен това тя намира приложение под формата на сокове и на конфитюри и мармалад. Ако нектарините трябва да доузряват, те трябва да се съхраняват оптимално при стайна температура. Зрелите нектарини трябва обаче да се консумират бързо, тъй като могат бързо да се развалят.


Съставки

Ето какво съдържа нектарината

Те съдържат витамини В, витамин С и А, както и калций, желязо и калий.

Хранителна стойност
 

kcal: 53 kcal

Въглехидрати: 12,4 g

Белтъчини: 0,9 g

Мазнини: 0,1 g

Витамини

 

Витамин А: 73 µg

Витамин В1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,05 mg

Витамин В6: 0,03 mg

Витамин С: 8 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 4 mg

Желязо: 0,5 mg

Калий: 270 mg

Магнезий: 13 mg

Натрий: 9 mg