Слива Мирабела: сладки лакомства
Сливата Мирабела, наричана още жълта слива, е култивиран в Мала Азия костилков плод. От 1490 г. най-голямата област на засаждането й е във френския регион Лотарингия. Там ежегодно се събират 18 000 тона и съответно 80 процента от световната продукция на този сладък плод. Други области на засаждане има в Средна и Южна Европа, но и в Северна Африка.
Сливата Мирабела има следните специални качества
Сливата Мирабела е подвид на сливата и се означава и като жълта слива. Нейният плод е приблизително три сантиметра голям, кръгъл, жълт или зелен. Сладката месеста част съдържа костилка, която се маха лесно. Сливите Мирабела се събират според климата от юли до септември.
Така расте сливата Мирабела
За да разгърнат пълния си аромат, сливите Мирабела се нуждаят от повече слънце от кръглите или продълговатите сини сливи, а също и видът на почвата е много важен. Дървото расте най-добре върху топли песъкливи почви, които не бива да изсъхват. През пролетта по дървото без шипове разцъфват хиляди бели цветчета. Традиционно плодовете се събират чрез брулене. Опъната под дървото мрежа ги улавя, така че да не се натъртват.
Откъде произхожда сливата Мирабела?
Произходът на сливата Мирабела е Мала Азия и Северна Персия. Тя вероятно е възникнала при кръстоска на слива и джанка или слива и трънка. Днес сливата Мирабела расте в Централна и Южна Европа и се среща дори в Северна Африка. Голяма част от реколтата идва от Лотарингия, област в Североизточна Франция.
Каква е сезонността на сливата Мирабела?
Времето на бране на сливата Мирабела е през късното лято и е от юли до септември.
За какво може да се използва сливата Мирабела и как се съхранява?
Сливите Мирабела са вкусни и сладки като чист плод. Те обаче са идеални и за производство на мармалад, компот или сок. Освен това сливите Мирабела се използват в сладкиши и торти, десерти, смутита и като сушен плод. Сливата Мирабела е позната и като плодово бренди. Сливите Мирабела се съхраняват най-добре охладени. В хладилника те издържат до три дни. Сливите Мирабела са чувствителни плодове, ето защо е добре възможно най-бързо да се консумират пресни. Освен това плодовете могат да се замразяват.
Ето какво съдържа сливата Мирабела
Сливите Мирабела се характеризират с високо съдържание на калий.
kcal: 67 kcal
Въглехидрати: 15 g
Белтъчини: 0,7 g
Мазнини: 0,2 g
Витамин А: 42 µg
Витамин В1: 0,06 mg
Витамин В2: 0,04 mg
Витамин В6: 0,05 mg
Витамин С: 7 mg
Витамин Е: 0,5 mg
Калций: 12 mg
Желязо: 0,5 mg
Калий: 230 mg
Магнезий: 15 mg
Натрий: 0 mg