Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сметанова торта – щедра наслада

Тортата е особено фин сладкиш, който обикновено се състои от основен блат и от един до няколко междинни тестени блатове. Сметановата торта на свой ред е торта, чиято основна съставка, освен тестото, е сметана. 

Полезна информация

Сметановата торта има следните специални качества 

Детайлно изображение на сметанова торта

Сметановата торта освен тесто съдържа и сметана. Често пъти тя има няколко слоя. Те включват кръгли, плоски блатове за торта, които могат да се състоят от различни видове тесто, както и от пълнеж. Сметановата торта прави впечатление с пищната си украса от надписи, марципан, плодове, крем и шприцована сметана.


Произход

Откъде произхожда сметановата торта?

Първите сметанови торти са произведени през ХІХ и ХХ век. Към тях спадат също шоколадовите торти и тортите с крем. В миналото разбиването на сметана не е било толкова лесно, тъй като е липсвало необходимото кухненско оборудване. Първо сметаната се е биела с тел за разбиване на яйца, което изисква много усилия. По-късно електрическата бъркалка или ръчният миксер са подпомогнали приготвянето на бита сметана, което е осигурявало необходимата твърдост.


Сезон

Каква е сезонността на сметановата торта?

Сметановите торти се предлагат в различни размери и се пекат през цялата година. Те се съхраняват в хладилник, но се предлагат и дълбокозамразени. Какви пресни плодове се използват за декорация или пълнеж често зависи от сезона. 

Нашите предложения за хрупкав хляб

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сметановата торта и как се съхранява?

Детайлно изображение на сметанова торта

Независимо дали като добавка към неделно кафе или за празнични поводи, сметановите торти винаги са вкусна добавка. Основната рецепта за сметанова торта е блат от пат бризе или бисквитен блат. Пълнежът се състои от минимум 60 процента сметана. Към нея се прибавят какао, плодове или алкохол. Често пълнежът е и глазурата на тортата. Към нея се добавя и декорация от марципан, шоколад или поръсени орнаменти. Пример за типична сметанова торта е Шварцвалдската черешова торта, която днес е известна в цял свят.

Ето как сметановата торта се запазва прясна:

Прясната сметанова торта трябва да се консумира своевременно, но е възможно да се съхранява в хладилника в продължение на ден или два. Естествено тя може да бъде и замразявана. Без значение дали сметановата торта е в хладилника или в кухнята върху работния плот, фините печива трябва да се покриват. За тази цел на пазара се предлагат стъклени или пластмасови капаци. Така сладкишът остава свеж и сочен, а кремът не изсъхва. Освен това покритата торта не поема чужди миризми, а върху нея не могат да кацат мухи и оси.


Рецепти

Нашите рецепти за сметанова торта


Съставки

Ето какво съдържа сметановата торта

Предлагат се торти с кръгла, квадратна или сърцевидна форма – за деца и възрастни. Така например за тортата за детски рожден ден е важен забавен и любим мотив, докато тортите за възрастни понякога съдържат алкохол. Сметановите торти могат да бъдат прясно приготвяни или закупувани готови. Ако вземем решение да правим такава торта, трябва да знаем точно какви съставки и основни хранителни вещества се съдържат в нея. Това е полезно за хора, които страдат от непоносимост към определени храни. 

Хранителна стойност
 

ккал: 365 ккал

Въглехидрати: 30 г

Протеини: 5 г

Мазнини: 25 г

Витамини

 

Витамин А: 110 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин B2: 0,12 мг

Витамин B6: 0,06 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 55 мг

Желязо: 0,7 мг

Калий: 99 мг

Магнезий: 13 мг

Натрий: 71 мг