Извара: с плодове или подправки
Изварата е богата на висококачествени белтъчини и важни минерали, а освен това е лесно смилаема и лесно усвоима. Изварата е вид прясно сирене, тоест сирене, което не е узряло. Може да се комбинира със сладки и солени ястия.
Какво представлява изварата?
Изварата е пресен, кремообразен млечен продукт, с мек, леко кисел вкус. Спада към групата на пресните сирена и може спокойно да се нарече неузряло сирене. Изварата се произвежда от пастьоризирано нискомаслено мляко и се предлага с различен процент масленост, като обезмаслената е с най-ниско съдържание на мазнини. Предлага се и плодова извара, както и извара с подправки. Синоним на извара в някои български диалекти е „урда“.
Как се произвежда изварата?
Изварата се произвежда от млечен протеин и има леко кисел вкус. Нейната консистенция е полутвърда до мека, според степента на съдържание на мазнини. Произвежда се по съвременна млекопреработвателна технология. Млякото се обезмаслява и пастьоризира.
Сгъстява се с помощта на млечнокисели бактерии и сирищни ензими. Чрез центрофугиране подсиреното мляко се отделя от суроватката, в резултат на което се получава мека до ронлива извара. За да може изварата да достигне необходимото ниво на масленост, тя се обогатява с известно количество сметана. След това изварата се разбърква, за да придобие типичната кремообразна консистенция. Обикновено процентът на течностите в нискомаслената извара е висок, а процентът на сухото вещество е нисък. Поради това съдържанието на мазнини е много ниско. Но пък изварата съдържа високо количество млечен протеин.
Какъв е произходът на изварата?
Произходът на изварата не може да се определи еднозначно. Тя обаче се споменава още през XIV век.
Какви видове извара съществуват?
Има различни видове извара, които се различават по своята масленост. Най-често се използват нискомаслената извара, изварата със среден процент масленост и кремообразната извара.
Степени на масленост при изварата
- Ниска масленост при по-малко от 10%
- Една четвърт масленост при 10%
- Една втора масленост при 20%
- Три четвърти масленост при 30%
- Пълна масленост при 40%
Има ли извара без лактоза?
Да, има извара без лактоза, която се произвежда за хора с лактозна непоносимост. При нея млечната захар, която се съдържа в изварата, се разделя чрез добавяне на ензими, така че да се приема по-добре от хората с лактозна непоносимост.
Има ли веган извара?
Да, има извара, която се произвежда от мляко, което не е от животински произход, т.е. е веган. Една от опциите е веган соева извара, която се произвежда от соево мляко и има подобна консистенция и текстура на млечната извара. На пазара вече може да се намерят и бадемова или кокосова извара.
Разлика: Извара и други млечни продукти
Изварата е само един от многото видове млечни продукти. Въпреки че има сходство с други продукти като киселото мляко и прясното сирене, тя се отличава от тях.
Каква е разликата между обикновената извара и нискомаслената извара?
Нискомаслената извара е вид извара, който се отличава от другите видове по своята масленост Основната разлика между нискомаслената извара и другите видове извара се състои в това, че нискомаслената има по-малко от десет процента мазнини, докато другите видове, като например обикновената извара и тази със среден процент масленост имат по-високо съдържание на мазнини. Ниското съдържание на мазнини на нискомаслената извара я прави нискокалоричен и нискомаслен източник на протеини.
Каква е разликата между обикновената извара и кремообразната извара?
Обикновената извара и кремообразната извара са два различни вида извара, които се различават по своята масленост. Обикновената извара обичайно съдържа между десет и 20 процента мазнини, а кремообразната извара има значително по-висока масленост – около 40 процента. По-високата масленост придава на кремообразната извара по-гладка консистенция и по-богат вкус от този на обикновената извара. Това я прави популярна съставка за десерти и сладки ястия, но и за солени ястия като дипове или продукти за мазане. Кремообразната извара има по-високо съдържание на калории и по-висока масленост от обикновената извара.
Каква е разликата между обикновената извара и прясното сирене?
Основната разлика между изварата и прясното сирене се състои в начина на производство. Изварата се произвежда чрез добавяне на сирищни ензими и киселина към млякото. При подкиселяването млякото се разделя на две: Белтъчини и суроватка. Този процес продължава около 24 часа. След разделянето суроватката се отцежда. Оставащите белтъчини се наричат извара. Производството на прясно сирене протича по същия начин, но с една разлика. Суроватката също се отделя от белтъчините, от които после се произвежда прясното сирене. Единствената разлика: Времето за отцеждане на прясното сирене се удължава и белтъчините често допълнително се пресоват.
Полезна ли е изварата?
Изварата е млечен продукт, богат на протеини, който съдържа много хранителни вещества като калций, фосфор и витамини от група В и често я наричат „суперхрана“ заради полезните ѝ свойства. Високото съдържание на протеини прави изварата популярен източник на протеини за спортисти и хора, които извършват тежък физически труд.
Високо съдържание на протеини в изварата
Изварата е известна с високо съдържание на белтъчини, затова е популярен източник на протеини за спортисти и хора, които се стремят към хранене, богато на протеини. Действително обикновената извара, в зависимост от маслеността и марката, съдържа между десет и дванадесет грама белтъчини на 100 грама. В сравнение с това нискомаслената извара съдържа още повече белтъчини – между дванадесет и четиринадесет грама на 100 грама.
Протеинът е важно хранително вещество за организма, защото допринася за изграждането и поддържането на мускулите, костите, кожата и косата. Освен това храненето, богато на протеини, може да помогне за намаляването на апетита, за регулирането на кръвната захар и за подпомагането на сърдечно-съдовата система.
Ниско съдържание на мазнини във видовете извара
Нискомаслената извара има най-ниска масленост и съдържа по-малко от половин процент мазнини. Това я прави идеален избор, ако ако спазваш диета с ниско съдържание на мазнини или се нуждаеш от лека междинна закуска.
Богата на калций
Изварата е отличен източник на калций. Калцият е известен преди всичко с ползата си за костния метаболизъм, където е незаменим при изграждането и поддържането на костната тъкан. Освен това помага на мускулните клетки да се свиват и отпускат и на нервните клетки да предават сигнали. Освен това калцият играе важна роля за съсирването на кръвта и регулирането на кръвното налягане.
Тъй като организмът не може сам да произвежда калций, трябва да го приема с храната. От тази гледна точка изварата е добър избор, тъй като 100 грама от нея съдържат около 90 милиграма калций, в зависимост от вида. С това тя има важен принос за покриване на ежедневните нужди от калций.
Кое е по-добре: Обикновената или нискомаслената извара?
Изварата съдържа ценни протеини, но по принцип по-високата масленост е свързана и с по-високо количество наситени мастни киселини и холестерол. Това може частично да намали ползите за здравето. Нискомаслената извара е абсолютен първенец с 13-14 грама белтъчини на 100 грама.
Може ли да се яде извара по време на бременността?
Да, по време на бременността може да се яде извара без колебание. Тя може дори да бъде важна част от балансираната диета. Високото съдържание на белтъчини в изварата може да помогне за покриването на нуждата от протеини по време на бременността. Изварата се произвежда основно от пастьоризирано мляко, което значи, че не съдържа опасни бактерии като листериите. Въпреки това препоръчваме винаги да се гледат съставките!
Ето какво съдържа изварата: Калории, витамини и минерали
Консумацията на извара се счита за здравословна. Тя има положителен ефект върху храносмилането. Освен това осигурява важни белтъчини, тъй като съдържащите се в нея аминокиселини лесно се усвояват от организма и се превръщат в протеини. Изварата съдържа важни минерали от рода на калций, магнезий, фосфор, желязо, калий и натрий. Тя съдържа също и различни витамини, като витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В6 и витамин С.
Калории: 160 kcal
Въглехидрати: 2,6 g
Белтъчини: 11,1 g
Мазнини: 11,4 g
Витамин А: 99 µg
Витамин B1: 0,03 mg
Витамин B2: 0,24 mg
Витамин B6: 0,08 mg
Витамин С: 1 mg
Витамин Е: 0,3 mg
Калций: 95 mg
Желязо: 0,3 mg
Калий: 82 mg
Магнезий: 10 mg
Натрий: 34 mg
Купуване и съхранение на извара: Ето на какво да обърнеш внимание
При купуването и съхранението на изварата трябва да се внимава за няколко неща. Ето най-добрите ни съвети.
Как да разпознаеш маслеността на изварата
При купуването на извара трябва да внимаваш коя степен на масленост ти е необходима. Маслеността е изписана на капака на опаковката – няма начин да я пропуснеш.
Ето как най-добре се съхранява изварата
За да запази качествата си възможно най-дълго, изварата трябва да се съхранява затворена в хладилника. Съхранява се според указания срок на годност на опаковката.. Изварата може да се замразява за период до три месеца.
Какво може да се приготви с извара?
Тъй като изварата е пресен продукт, препоръчително е да се консумира прясна. Изварата се използва като добавка към различни ястия, които могат да се сервират топли или студени. Особено популярни са ястията от извара, които се комбинират със сметана, захар, лимонов сок, ванилия, канела, яйчни белтъци, яйчни жълтъци или плодове. Сред по-известните ястия са:
- Чеснова извара
- Суфле от извара
- Дзадзики
- Картофи с извара
Ястията от извара се съчетават добре с различни подправки като червен пипер, сол, чесън, подправки, както и с лук, домати или бекон. Изварата е основната съставка на чийзкейка.
Изварата в диетата
Изварата може да бъде добро допълнение към диетата, тъй като съдържа малко мазнина и много протеини. Нискомаслената извара с масленост под половин процент е отлична за целта. Например може да използваш изварата като основа за закуска, богата на протеини, като добавяш плодове, ядки или семена от чия. Подходяща е също като съставка в различни рецепти като топчета с извара или ястия с извара. Все пак трябва да имаш предвид, че най-важен е цялостният състав на храната ти и балансираната диета не може да се състои само от извара.
Печива с извара
Изварата е също така отлична за приготвяне на печива. Можеш да я използваш например като съставка за кексове, торти или мъфини. За целта може да я използваш като заместител на сметаната или крем фреш и тя ще осигури сочна консистенция. Изварата е много подходяща и за солени кишове или като плънка за банички.
Популярна рецепта с извара е класическият чийзкейк. За целта са необходими извара, яйца, захар и масло за тестото. Топчетата с извара, запържени в мазнина, са вкусен вариант за междинна закуска.
При приготвянето на печива с извара, тя трябва да се отцеди добре и евентуално да се претрие през сито, за да се отстрани излишната течност. Така се избягва прекаленото овлажняване на тестото, което пречи на доброто изпичане.
Извара с подправки: Ето как се прави
Ще ти покажем как за няколко минути да приготвиш у дома супер вкусна извара с подправки.
Съставки:
- 500 g извара
- 100 g кисело мляко
- Връзка пресни зелени подправки (например магданоз, пресен лук, копър, мащерка)
- половин глава лук
- Сол
- Черен пипер
- 1 ч.л. лимонов сок (по желание)
Приготвяне:
- Зелените подправки се измиват добре и се накълцват на ситно.
- Лукът се обелва и се нарязва на ситни кубчета.
- Изварата се разбърква с кисело мляко и лимонов сок.
- Добавят се подправките и лука.
- Остава само да подправиш със сол и черен пипер. Изварата с подправки е готова!
С какво може да бъде заместена изварата?
Изварата може да се използва за много неща в кухнята. Но какво да правиш, ако нямаш извара вкъщи, а магазинът вече е затворен? В тази ситуация има много алтернативи, които можеш да използваш вместо извара. Ето преглед на най-подходящите:
- Прясно сирене
- Маскарпоне
- Рикота
- Крем фреш
- Гръцки йогурт
- Скир
- Нискомаслена заквасена сметана
- Бита сметана
- Заквасена сметана
- Котидж сирене
- Мляко с яйце
- Веган алтернативи