Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Кумкуат: сладко-кисела вкусотия

Кумкуатите се култивират в Китай от около 4000 години и се считат за един от най-старите цитрусови видове. Английски ботаник на име Робърт Форчър е донесъл плода в Европа и му е дал име. Кумкуатите се предлагат през цялата година и най-често са от Израел.

Полезна информация

Кумкуатът има следните специални качества 

Пресни кумкуати в детайлен изглед

Кумкуатите спадат към цитрусовите плодове и съдържат много витамин С. Ако плодовете са леко блестящи, те са достигнали идеалната степен на узряване. Кумкуатите имат сладко-кисел вкус, наподобяващ този на портокалите. Те растат на високи около два метра храсти, които имат малки трънчета. Тези храсти са от семейство Седефчеви. Плодът, т.е. кумкуатът, е голям около два до пет сантиметра и е кръгъл, във формата на капка или цилиндричен. Кората е оранжева до оранжево-червена и ядлива. Месестата част е разделена на три до пет резена. Плодът е толкова особен, защото месестата част е леко кисела, а кората е леко сладка. Най-добре се разгръща вкусът, когато кумкуатът се потъркаля малко в ръката преди консумация. 


Произход

Откъде произхождат кумкуатите?

Произходът на кумкуатът е Китай. Днес кумкуат се събира в много страни:

  • Китай
  • Япония
  • Северна и Южна Америка
  • Африка
  • Страните от Средиземноморието

Сезон

Каква е сезонността на кумкуатите?

Сезонността на кумкуата е от ноември до април, основните месеци за бране са февруари и март.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват кумкуати и как се съхраняват?

Пресни кумкуати в детайлен изглед

Кумкуатите могат да се консумират пресни и като сушени плодове. Те са много подходящи за мармалад, желе и плодова салата. Кумкуатите са много обичани в кухнята заради привлекателния си външен вид. С тях могат да се декорират ястия и изглеждат атрактивно в пуншове и други напитки. Вкусово кумкуатът отлично пасва на много месни ястия, по-специално на птиче, патешко и агнешко. Поради това с тях се подправят сосове към месото.

Така се съхраняват кумкуати

Пресните кумкуати с твърда и гладка кора могат да се съхраняват известно време. При стайна температура те издържат две до три седмици. Нарязаните на парчета кумкуати се консервират в замразено състояние до няколко месеца. 


Рецепти

Ето какво можеш да приготвиш с кумкуат


Съставки

Ето какво съдържат кумкуатите

Пресни кумкуати в детайлен изглед

Кумкуатите съдържат много витамин С, по-точно 35 милиграма на 100 грама. Също така се отличават с висок процент минерали. Особено богати са на калций. 

Хранителна стойност
 

kcal: 64 kcal

Въглехидрати: 14,6 g

Белтъчини: 0,6 g

Мазнини: 0,3 g

Витамини

 

Витамин А: 29 µg

Витамин В1: 0,09 mg

Витамин В2: 0,08 mg

Витамин В6: 0,03 mg

Витамин С: 38 mg

Витамин Е: 0,3 mg

 

Минерали

 

Калций: 16 mg

Желязо: 0,6 mg

Калий: 198 mg

Магнезий: 13 mg

Натрий: 111 mg