Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Портокал: зимната класика

Портокалът е плод от цитрусово растение. Произходът му е от Югоизточна Азия. Там той е създаден от кръстоска между мандарина и помело. Едва през 15 век по море е дошъл от Азия в Европа. Тук първо е бил отглеждан почти само в Португалия. Дървото формира плодовете си и без чуждо опрашване – общ признак на цитрусовите плодове.

Полезна информация

Портокалът има следните специални качества 

Пресен портокал в детайлен изглед

В зряло състояние кората на портокала има златно-жълто оцветяване отвън, докато отвътре е бяла. Характерен за портокала е ароматният мирис, който се освобождава от маслените жлези в кората. Вътрешността на портокала също е златно-жълта, при червените портокали е тъмночервена и има сладък и сочен вкус. Портокалите влизат в търговската мрежа предимно необработени. Но важен продукт, който се прави от портокали, е сокът. Той обаче идва в по-голямата си част от Бразилия.


Произход

Откъде произхожда портокалът?

Портокалът произхожда от Китай. Днес има 400 сорта. Най-голям дял имат портокалите Навел. Джафа портокалите също се купуват много. Портокалите се внасят предимно от Испания, Италия, Гърция, Турция и ЮАР. Особено любими са плодовете от Южна Испания, около Севиля или Валенсия. Междувременно по целия свят няма друг толкова засаждан цитрусов плод като портокала.


Сезон

Каква е сезонността на портокала?

Сезонността е от ноември до март. В Европа портокалите се берат в периода октомври до август.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва портокалът и как се съхранява?

Пресни портокали в детайлен изглед

Портокалите се използват особено многостранно. Независимо дали пресни като плод, или пресовани на сок, като мармалад или в десерти и сосове, портокалите са неотменима част от здравословната кухня. Портокалите не трябва да се съхраняват нито на твърде студено, нито на твърде топло. На хладно и проветриво място издържат най-много. Обаче трябва да се проверяват редовно за дефектни места.

Какво още може портокалът

Наред с употребата си като храна под формата на плод и сок те се използват често и като ароматизатор. Кората на портокала, респ. нейните ароматни вещества, се използва като биогенен разтворител, но и като суровина в парфюмерийната индустрия.

И в гастрономията портокаловите кори служат за ароматизиране на ястия, например в чаени смеси. Освен това резените портокал, цветовете и корите могат да се използват за декорация. Най-важната функция на портокала обаче е използването му като здравословна храна за хората.Съставки

Ето какво съдържа портокалът

Пресни портокали в детайлен изглед

Портокалът съдържа множество ценни витамини и минерали и е чудесна добавка към пълноценното хранене, особено през зимните месеци, когато няма много богато разнообразие от свежи плодове и зеленчуци. Плодът се характеризира и с относително високото си съдържание на захар.

Хранителна стойност
 

kcal: 42 kcal

Въглехидрати: 8,3 g

Белтъчини: 1 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 13 µg

Витамин В1: 0,09 mg

Витамин В2: 0,04 mg

Витамин В6: 0,1 mg

Витамин С: 50 mg

Витамин Е: 0,3 mg

 

Минерали

 

Калций: 42 mg

Желязо: 0,4 mg

Калий: 165 mg

Магнезий: 14 mg

Натрий: 1 mg