Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Това не е Вашият филиал?
Промяна
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Портокал: бомбата с витамин С

Портокалът е плод от цитрусово растение. Произходът му е от Югоизточна Азия. Там той е създаден от кръстоска между мандарина и помело. Едва през 15 век по море е дошъл от Азия в Европа. Тук първо е бил отглеждан почти само в Португалия. Дървото формира плодовете си и без чуждо опрашване – общ признак на цитрусовите плодове.

Полезна информация

Портокалът има следните специални качества 

Пресен портокал в детайлен изглед

В зряло състояние кората на портокала има златно-жълто оцветяване отвън, докато отвътре е бяла. Характерен за портокала е ароматният мирис, който се освобождава от маслените жлези в кората. Вътрешността на портокала също е златно-жълта, при червените портокали е тъмночервена и има сладък и сочен вкус. Портокалите влизат в търговската мрежа предимно необработени. Но важен продукт, който се прави от портокали, е сокът. Той обаче идва в по-голямата си част от Бразилия.


Произход

Откъде произхожда портокалът?

Портокалът произхожда от Китай. Днес има 400 сорта. Най-голям дял имат портокалите Навел. Джафа портокалите също се купуват много. Портокалите се внасят предимно от Испания, Италия, Гърция, Турция и ЮАР. Особено любими са плодовете от Южна Испания, около Севиля или Валенсия. Междувременно по целия свят няма друг толкова засаждан цитрусов плод като портокала.


Сезон

Каква е сезонността на портокала?

Сезонността е от ноември до март. В Европа портокалите се берат в периода октомври до август.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва портокалът и как се съхранява?

Пресни портокали в детайлен изглед

Портокалите се използват особено многостранно. Независимо дали пресни като плод, или пресовани на сок, като мармалад или в десерти и сосове, портокалите са неотменима част от здравословната кухня. Портокалите не трябва да се съхраняват нито на твърде студено, нито на твърде топло. На хладно и проветриво място издържат най-много. Обаче трябва да се проверяват редовно за дефектни места.

Какво още може портокалът

Наред с употребата си като храна под формата на плод и сок те се използват често и като ароматизатор. Кората на портокала, респ. нейните ароматни вещества, се използва като биогенен разтворител, но и като суровина в парфюмерийната индустрия.

И в гастрономията портокаловите кори служат за ароматизиране на ястия, например в чаени смеси. Освен това резените портокал, цветовете и корите могат да се използват за декорация. Най-важната функция на портокала обаче е използването му като здравословна храна за хората.Съставки

Ето какво съдържа портокалът

Пресни портокали в детайлен изглед

За здравето портокалът е от голямо значение. Само 200 грама от месестата част покриват дневната нужда на човек от витамин С, т.е. това са истински витаминни бомби. Именно през зимата те са важна съставка на здравословното хранене, за да се подсили имунната система. И други витамини и съставки се съдържат в голям процент в портокалите. Портокалът е подходящ за здравословно и балансирано хранене. Поради относително високото си съдържание на захар плодът трябва да се консумира умерено от диабетици.

Хранителна стойност
 

kcal: 42 kcal

Въглехидрати: 8,3 g

Белтъчини: 1 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 13 µg

Витамин В1: 0,09 mg

Витамин В2: 0,04 mg

Витамин В6: 0,1 mg

Витамин С: 50 mg

Витамин Е: 0,3 mg

 

Минерали

 

Калций: 42 mg

Желязо: 0,4 mg

Калий: 165 mg

Магнезий: 14 mg

Натрий: 1 mg


Важна информация

От съображения за превантивна защита на потребителите Kaufland изтегля следния продукт:

My Project
Електрическа лампа против насекоми

Баркод 4063367290183
В продажба от Kaufland от април 2022