Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Мандарина: истинска сочна бомба

Мандарината е отглеждана още през 12 век преди Христа в Китай и оттам се е разпространила в Югоизточна Азия и Индия. В началото на 19 век е дошла в Европа. Тя е изходен плод за много други плодове като портокала, грейпфрута и клементината.

Полезна информация

Мандарината има следните специални качества 

Прясна мандарина в детайлен изглед

Мандарините са богат на витамини източник на хранителни вещества и по-специално на витамин С. Както и портокалът, тя спада към цитрусовите плодове, но съдържа сравнително малко киселина. Клементината вероятно е възникнала от кръстоска между мандарина и горчив портокал.

Отличителна характеристика между мандарината и клементината е това, че кората на мандарината се бели много по-лесно от тази на клементината. Освен това има още два близки вида: сацума и тангерина. Сацумата има много тънка кора и е сочна, докато тангерината е много малка и особено сладка. 


Произход

Откъде произхожда мандарината?

Приема се, че мандарината първоначално произхожда от Китай, Индия и Филипините. Името „мандарина“ би могло да сочи произход от Китай. От 19 век плодът расте и в Средиземноморието и се отглежда например в Испания, Италия, Израел и Турция.


Сезон

Каква е сезонността на мандарината?

Мандарината може да се купува през цялата година. Основното време за събиране на реколтата е през зимните месеци от ноември до март. 

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 22.07.2024 до 28.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва мандарината и как се съхранява?

Прясна мандарина в детайлен изглед

Мандарината е подходяща за чиста консумация или може да се обработва на плодова салата, мюсли, торти или шейкове. Тя е вкусна и като сок или сладолед, и като добавка към салати, като напр. цикорията. Мандарината трябва да се съхранява на хладно, но в никакъв случай в хладилник. Препоръчва се да се яде скоро след покупката, тъй като иначе може да изгуби аромат и сок.Съставки

Ето какво съдържа мандарината

Прясна мандарина в детайлен изглед

Мандарината съдържа много витамин С и А.

Хранителна стойност
 

kcal: 46 kcal

Въглехидрати: 10,2 g

Белтъчини: 0,6 g

Мазнини: 0,3 g

Витамини

 

Витамин А: 147 µg

Витамин В1: 0,06 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,02 mg

Витамин С: 32 mg

Витамин Е: 0,3 mg

 

Минерали

 

Калций: 33 mg

Желязо: 0,3 mg

Калий: 150 mg

Магнезий: 11 mg

Натрий: 2 mg