Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сладководни риби – важен хранителен източник

Обикновено се прави разграничение между соленоводни и сладководни риби. Соленоводни са всички видове риби, чието местообитание е морето. От друга страна, сладководните риби се срещат във вътрешните води, като езера или реки.

Полезна информация

Сладководните риби притежават следните специални характеристики

Терминът „сладководна риба“ включва всички годни за консумация риби, уловени във вътрешни води, които служат за храна на хората или се използват като основа за производството на други хранителни продукти. Съответно сладководните риби се срещат в реките и езерата, както и в потоците и вътрешните водни басейни, които са с ниска или нулева степен на соленост. Сладководните риби не могат да оцелеят в солена морска вода. Сладководните риби са около 33% от цялата рибна фауна. На вкус те много приличат на соленоводната риба и имат лек аромат.

Изображение на пресни сладководни риби
  • Основните сладководни риби са се развили във вътрешните води. 33% от рибната фауна се състои от сладководни риби. Рибите от този разред са тетри, шарани и сомове. Те са обединени в надразред шараноподобни. Тези риби имат отличен слух, поради което при риболов трябва да бъдете възможно най-тихи. Съществуват около 6000 вида от този надразред, което представлява две трети от популацията на сладководните риби.
  • Вторичните сладководни риби произхождат от техни предци, които някога са живели в морето, а след това в хода на еволюцията са мигрирали към сладководните води. Освен това те имат ниска поносимост към сол. Осем процента от общата рибна популация се състои от вторични сладководни риби. В тази група влизат бодливите риби, зъбатите риби и цихлидите. Тези риби се срещат предимно във води с много висока стойност на pH. Това са реките в Централна Америка или реките и езерата в Австралия. Те се срещат и в големите източноафрикански езера. Дори край океанските острови, които нямат връзка със сушата, се среща само този вид сладководни риби.
  • Периферните сладководни риби са много устойчиви на сол и имат способността да се разпространяват в моретата. Все пак, обаче, те си остават сладководни риби. Някои от тях прекарват част от живота си в морето. Този вид риби включва пъстървови, сьомгови и есетрови риби.

Произход

Откъде произхождат сладководните риби?

Сладководните риби се смятат за един от най-старите видове храни в света.  Още преди хиляди години те са били улавяни и изсушавани, за да се запазят за дълги походи. Те са с високо съдържание на мазнини и повечето от тях са костни или хрущялни риби. Днес по-голямата част от сладководните риби се отглеждат професионално в развъдници. Норвегия, Швеция и Канада са основните износители на сладководна риба.


Сезон

Кога е сезонът на сладководните риби?

Сезонът на сладководните риби е основно през есента. Въпреки това, тъй като се отглеждат предимно в рибни стопанства, могат да се намерят на пазара през цялата година. След улова сладководните риби се продават директно в прясно състояние или се опаковат в промишлени опаковки. Те се замразяват дълбоко или директно се преработват в други храни.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват сладководните риби?

Изображение на пресни сладководни риби

Сладководните риби са се превърнали в неразделна част от хранителния ни режим – от рибена чорба до риба на скара или дори маринована риба.  Първата стъпка винаги е почистването, т.е. премахването на люспите, перките и вътрешностите. След това обикновено се подправя с лимонов сок и сол и се приготвя, ако е необходимо. Рибата може да се консумира и сурова, предимно в японската кухня.

Как да познаем дали рибата е прясна?

Очите трябва да са ясни и незамъглени. При леко натискане, те трябва да са пухкави и леко да поддават на натиск. Цветът на кожата също е от решаващо значение. Естественият цвят трябва да е запазен и да бъде леко лъскав. Не трябва да има никакви наранявания, тъй като тук бактериите се разпространяват особено бързо. Когато рибата е прясна, кожата ѝ е покрита с прозрачна слуз. Не трябва да е жълта, черна или кървава. Ако натиснете рибата, месото трябва леко да поддава. Друг признак за прясна риба са червените хриле. С течение на времето те придобиват жълтеникав цвят, което показва степента на влошаване на състоянието на рибата.Съставки

Какво съдържат сладководните риби?

Рибните ястия са не само много вкусни, но и лесно смилаеми. Те съдържат ценни аминокиселини, т.нар. градивни елементи на протеините и са добър източник на омега-3 мастни киселини. Освен това рибата съдържа витамините A, D, B2 и B6.