Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Морска риба – прясна от морето

Хранителният продукт „морска риба“ включва всички видове риби, които се срещат в морето и могат да се считат за подходящи за консумация от човека. Често се движат в плитчини и обикновено на голяма дълбочина. Морските риби се наричат още соленоводни риби, тъй като виреят в солената морска вода.

Полезна информация

Морската риба притежава следните специални характеристики

Вкусът на морската риба е доста трудно доловим, но разнообразен, тъй като обикновено има доста високо съдържание на мазнини; хищните риби и морските риби, уловени в екваториалния регион, имат по-ниско съдържание на мазнини от останалите риби и тези, обитаващи по-северните региони. Морската риба е лесно смилаема и е популярен източник на протеини.

Изображение на пресни морски риби

Как да разпознаем прясната морска риба?

Характерни за прясната морска риба са лъскавата и ярко оцветена кожа, покрита с прозрачна слуз, както и твърдите и лъскави черни очи с изпъкнали лещи. Хрилете трябва са прилепнали, яркочервени и без слуз, а люспите – плътно до тялото.  Прясната риба мирише на море, в най-добрия случай на водорасли. Месото на рибата е синкаво, полупрозрачно и еластично. Следите от натиск с пръст се изравняват бързо.

Видове морски риби

Подобните на херинга морски риби включват, например, херинга, сардина, хамсия и трицона. От тях се правят отлични салати и гарнитури. Те се консервират в олио и имат дълъг срок на годност. Подобните на треска морски риби произхождат от едноименния род; сред тях са треска, сайда, полок, синя молва или хамсия. Морските риби, подобни на треска, са подходящи за готвене. Облите риби произлизат от костура. Освен скумрия и червеноперка, в списъка влизат още червен тон, сафрид, морски костур и морски дявол – всички те се смятат за деликатеси. От друга страна, палтусът, писията и камбалата принадлежат към рода на плоските риби.


Произход

Откъде произхожда морската риба?

От хиляди години хората ловят, консумират и преработват морска риба в други храни. Морските риби се срещат навсякъде в Световния океан. При разграничаването на соленоводните от сладководните риби от решаващо значение е къде рибите хвърлят хайвера си, а не основното им местообитание.


Сезон

Кога е сезонът на морската риба?

Сезонът на морските риби е почти целогодишен, с изключение на зимните месеци в северните ширини. Сьомгата, например, се лови в периода ноември-декември, скумрията – между март и юли, а хамсията – между април и септември. След улова морската риба отива директно на пазара или се замразява. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва морската риба и как се съхранява?

Изображение на пресни морски риби

Морската риба се счита за една от най-обичаните основни храни по целия свят. Тя може да се консумира както сурова (например под формата на суши), така и варена, пържена или печена на скара . Морската риба е популярна и в комбинация със салати или леки гарнитури.

Рибата с твърдо месо, напр. треската, е изключително подходяща за приготвяне в тиган или на скара. Пържената риба с панировка е много популярна сред децата. Поширането се счита за изключително лесно и здравословно. За целта ви е необходима отвара от вода, оцет или бяло вино, сол и черен пипер на зърна и на вкус малко кореноплодни зеленчуци (моркови и т.н.), лук и дафинов лист.Съставки

Какво съдържа морската риба?

Морската риба е източник на протеини, а освен това съдържа и ценни ненаситени мастни киселини.

Аминокиселините и йодът са особено ценни

Месото на морските риби е с особено високо съдържание на биологично ценни протеини. Аминокиселинният профил е сходен с този на бозайниците; процентното съдържание на незаменимите аминокиселини е особено високо. Съдържащите се в морската риба мазнини са под формата на дълговерижни полиненаситени мастни киселини, особено в рибеното масло. Те са лесни за усвояване. Морските риби почти не съдържат въглехидрати, но съдържат хранителни и активни вещества, както и много микроелементи и витамини. Освен това морската риба съдържа голямо количество йод.