Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Атлантическа херинга – протеини за добра форма

Атлантическата херинга е северноатлантически вид херинга и е най-популярната риба, използвана за хранене в света. До 20-ти век атлантическата херинга е една от най-важните стоки и е толкова разпространена, че в много региони е известна като „храна за бедните“. .

Полезна информация

Атлантическата херинга притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна атлантическата херинга

Херингата (Clupeidae) е родствена със сардината,, аншоата и цацата. В сравнение с другите видове риба за улов, Атлантическата херинга (Clupea harengus) е най-важната измежду всички видове риби за улов. В миналото за гладните, а в съвремието за обичащите морските деликатеси потребители.

Местообитание на атлантическата херинга

Атлантическата херинга живее в близост до брега, на дълбочина до 360 метра. Обикновено дължината ѝ достига до около 45 сантиметра, а теглото ѝ – до килограм. Често обаче тя е с по-малки размери и тегло. Атлантическата херинга е със синкав на цвят гръб и сребристи на цвят страни и корем. Местообитанието на атлантическата херинга е много обширно; тя се среща от Балтийско море до Бискайския залив, както и в северната част на Атлантическия океан. Екологичните проблеми в Балтийско море и интензивният риболов обаче водят до сериозно намаляване на популацията на атлантическа херинга там.


Произход

Откъде произхожда атлантическата херинга?

Херингата се среща не само в Северно и Балтийско море, но и в цялата северна част на Атлантическия океан от Норвегия и Гренландия до бреговете на Северна Каролина. Съществуват 57 разновидности. Измежду тях има сладководни риби, както и риби, които могат да живеят както в сладка, така и в солена вода.


Сезон

Кога е сезонът на атлантическата херинга?

По време на размножителния период женската снася от 30 000 до 50 000 яйца. Семенната течност, която мъжките отлагат, образува своеобразни бели килими по повърхността на водата с размер няколко квадратни километра, така че в зависимост от момента на улавяне, херингите могат да бъдат достигнали пълна или непълна зрялост. Периодите на хвърляне на хайвер са разпределени през цялата година С повишаването на температурата на водата, хранителните запаси се подобряват и рибите стават по-едри. Основният риболовен сезон за херинга в Северно и Балтийско море е между м. юни и и август.

Нашите предложения за прясна риба

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва атлантическата херинга?

Детайлно изображение на прясна атлантическата херинга

Херингата притежава важна хранителна стойност, тъй като е особено питателна – филето съдържа 40-55% хранителни вещества. Херингата се консумира и прясна, но най-вече консервирана, осолена, маринована или със сос от консерва. Прясна, херингата трябва да се консумира след максимален престой в хладилник от три дни,


Съставки

Какво съдържа атлантическата херинга?

Универсалната ядлива риба съдържа множество ценни вещества: омега-3 мастните киселини, витамин А, витамините В и D и белтъчини.

Хранителна стойност
 

ккал: 233 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 18,2 гр

Мазнини: 17,8 гр

Витамини

 

Витамин А: 38 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,22 мг

Витамин В6: 0,45 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 34 мг

Желязо: 1,1 мг

Калий: 360 мг

Магнезий: 31 мг

Натрий: 117 мг