Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ръж – силна, обилна, ароматна

Ръжта е зърнена култура, която се отглежда предимно при умерен климат върху леки, кисели и песъчливи почви. Различават се зимни и летни видове.

Полезна информация

Ръжта притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на ръж

Жълто-кафявото или сиво-зеленото продълговато зърно на ръжта с размери от 5 до 9 милиметра има плитка вдлъбнатина отстрани и е покрито с къси власинки на върха. При ръжта се различават зимни и летни видове, като зимната ръж се отглежда предимно в Централна Европа, тъй като е добре приспособена към хладен и сух климат.

Ръжените продукти се считат за висококачествени поради техния силен, плътен и ароматен вкус. Освен това ръжта е много полезна за здравето поради високото ѝ съдържание на витамини от група В и хранителни вещества, а най-вече съдържащите се в нея баластни вещества стимулират храносмилането и намаляват високите нива на холестерол. Хлебните видове тесто, приготвени от ръжено брашно, са по-трудни за обработка, тъй като ръженият протеин не образува глутен, както е при пшеницата. Поради тази причина ръжта се нуждае от закваска за печене.


Произход

Откъде произхожда ръжта?

Ръжта е дошла в Централна Европа преди 2 500 години и е била култивирана там.


Сезон

Каква е сезонността на ръжта?

За хляб зимната ръж се използва за сеитба. Тя е изключително издръжлива и се смята за най-зимоустойчивият вид зърнена култура. Зимната ръж издържа добре както на влага, така и на засушаване. Семената на ръжта се засяват от средата на септември до средата на октомври. За да расте, това зърно се нуждае от студ в началото и от топлина по-късно, за да узрее. Жътвата на ръжените зърна е от средата на юли до края на август.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ръжта и как се съхранява?

Детайлно изображение на ръж

След пшеницата ръжта е втората по важност зърнена култура, използвана под формата на брашно за приготвяне на зърнени продукти като хляб, хлебчета и хлебни изделия. Ръжените зърна се смилат на брашно в мелница. Колкото по-висока е степента на смилане, толкова по-висок дял на крайните слоеве в брашното, в които са концентрирани баластни вещества, минерали и витамини. Освен това ръжта се използва като фураж за животни и в производството на алкохол, например зърнен шнапс, а също и някои видове водка се произвеждат от ръж.

Ето как да съхраняваме ръжта

Ръжта трябва да се съхранява суха и при температура 15 градуса по Целзий. Оптималната остатъчна влажност на зърното е под 14%. При съхраняване ръжта трябва да бъде добре запечатана. Достатъчни са опаковки от хартия и фолио. Алтернативно, зърното може да се пресипе в контейнер.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на ръж


Съставки

Ето какво съдържа ръжта

Ръжта съдържа по-малко глутен от пшеницата и спелтата. Затова се понася по-добре и от хора с чувствителност към глутен. Ръжта съдържа много фолиева киселина и калий. Освен това ръжта има високо съдържание на аминокиселината лизин и т.нар. слузести вещества (пентозани), които допринасят за балансирано хранене. 

Хранителна стойност
 

ккал: 293 ккал

Въглехидрати: 60,7 г

Протеини: 8,8 г

Мазнини: 1,7 г

Витамини

 

Витамин А: 2 µg

Витамин B1: 0,35 мг

Витамин B2: 0,17 мг

Витамин B6: 0,23 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 2 мг

 

Минерали

 

Калций: 37 мг

Желязо: 2,8 мг

Калий: 510 мг

Магнезий: 91 мг

Натрий: 4 мг