Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Спелта – специални свойства за печене

От спелта се прави брашно с аромат на ядки, което много хора понасят по-добре от пшеничното. Това е въпреки факта, че дори съдържа особено голямо количество глутен. Ето защо при приготвяне на тестото трябва да се внимава за избягване на премесване, което би довело до загуба на структурата му. 

Полезна информация

Спелтата притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на спелта

При отглеждането на спелта добивите не могат да бъдат увеличени чрез използване на изкуствени торове. От друга страна тази зърнена култура е по-малко чувствителна към климатичните условия и е по-добре защитена от вредители и замърсители на околната среда благодарение на обвивката си от люспи. Спелтата дава по-добри и по-стабилни добиви в неплодородни почви. В селското стопанство има голям интерес към по-нови сортове, които се характеризират не само с по-висока толерантност и по-добри хлебопекарни свойства, но и със стабилност и по-голяма устойчивост на вредители.

Зърното на спелтата е обвито с люспа, която трябва да бъде отстранена преди следваща употреба. Освен това спелтата не се обработва толкова лесно при печене, колкото пшеницата, поради високото ѝ съдържание на протеини. Тези допълнителни необходими дейности карат фермерите да предпочитат отглеждането на пшеница от XIX век до наши дни.


Произход

Откъде произхожда спелтата?

Отглеждането на този вид пшеница може да се проследи допреди 7 000 години в планината Арарат. Зърното е донесено в Централна и Северна Европа около 2 000 г. пр. Хр. с преселението на народите и е било широко разпространено главно в Югозападна Германия до късното Средновековие. От 80-те години на миналия век насам отглеждането се е увеличило в Баден-Вюртемберг, Швейцария, Северна Испания и Белгия. 


Сезон

Каква е сезонността на спелта?

Сеитбата е от средата на октомври до средата на ноември. Жътвата на тази зърнена култура е между края на юли и края на август. Ранната реколта от началото до средата на юли се нарича зелена спелта. Този вариант може да се съхранява само чрез сушене и за разлика от обикновеното зърно от спелта не може да се използва за печене.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва спелта и как се съхранява?

Детайлно изображение на спелта

При печене спелтата проявява сходни свойства с пшеницата, но трябва да се вземат предвид по-лошите свойства за печене на глутеновия протеин. Освен за хляб от спелта зърното служи и за основа на производството на макаронени изделия, зърнени люспи, грис, ориз от лимец, бира и заместител на кафето.

Спелтата би трябвало да бъде съхранявана по следния начин:

Спелтата може да се съхранявана херметически затворена или в затворени съдове в продължение на десетилетия и да остане годна за покълване. Сухите и тъмни мазета с температура между 10 и 15 градуса са особено подходящи за складиране на запаси в домакинството. Съхранението в хладилници не се препоръчва поради твърде ниските температури и твърде високата влажност.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на спелта


Съставки

Ето какво се съдържа в спелта

Брашното от спелта има по-високо съдържание на минерали, микроелементи и витамини в сравнение с пшеничното брашно. Кашата от спелта се използва все по-често и в храната за бебета и малки деца. Зърното обаче, както и пшеницата, съдържа глутен и поради това не е подходящо за диетата на хората с целиакия. Това не изключва варианта някои хора с алергия към пшенично брашно да понасят безпроблемно спелта.

Хранителна стойност
 

ккал: 338 ккал

Въглехидрати: 70 г

Протеини: 15 г

Мазнини: 1,7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,3 мг

Витамин B2: 0,16 мг

Витамин B6: 0,3 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,22 мг

 

Минерали

 

Калций: 25 мг

Желязо: 4,35 мг

Калий: 415 мг

Магнезий: 136 мг

Натрий: 8 мг