Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Овесени ядки – здравословна основна храна

От петия месец след раждането до дълбока старост – овесените ядки са важна основна храна за всички етапи от живота и определено могат да съперничат на суперхрани като семена от чиа, киноа и др. 

Полезна информация

Овесените ядки имат следните специални качества

Детайлно изображение на овесени ядки

Овесените ядки се отнасят към целите зърна, тъй като при производството им се отстраняват само неядливите части. След това зърното се подготвя с помощта на различни процеси и накрая се раздробява в ярмомелка и се сплесква във валцова дробилка за флокулация. Овесените ядки са богати на фибри, особено на бета глюкан.

Овесът не е безглутенов; той има високо качество на въглехидрати и протеини. 75% от съдържащите се мазнини са ненаситени мастни киселини. Овесените ядки обикновено се предлагат в три разновидности: фини овесени ядки, зърнести овесени ядки, които набъбват по-бавно и остават твърди при захапване, и  топящи се овесени ядки, които могат да се разбъркват в течност. 


Произход

Откъде произхождат овесените ядки?

Овесени ядки се консумират от векове като питателна храна за бедняци или полезна храна за болни. Но също така и в кулинарен смисъл, например като мюсли или поради богатите хранителни стойности, които са особено ценени във фитнес сектора, преработеното зърно се е доказало през последните години. Благодарение на това зърното дори е обявено за суперхрана. Най-ранните данни за отглеждане на овес са от Швейцария и Германия – в двата случая преди повече от 7 000 години. 


Сезон

Каква е сезонността на овесените ядки?

Овесените ядки се предлагат целогодишно.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват овесените ядки и как се съхраняват?

Детайлно изображение на овесени ядки

Като зърнена закуска, овесени ядки за през нощта, овесена каша поридж, мюсли десертни блокчета, панировка, в кюфтета или кексове – овесените ядки са изключително разнообразни. Те могат да се използват и за печене. Смлени като брашно, овесените ядки са по-неподходящи за печене, но могат да се използват като добавка за печене към други брашна, както и като свързващо вещество за сосове. Овесените ядки се съхраняват най-добре на тъмно в херметически затворен съд.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на овесени ядки


Съставки

Ето какво съдържат овесените ядки

Докато овесената каша е играла важна роля като основно ястие в британските работнически семейства, овесената каша днес се цени заради ценните ѝ хранителни вещества като част от съвременните концепции за хранене. Поради това овесът е евтин засищащ продукт, който може да се използва по различни начини и осигурява многобройни макронутриенти и баластни вещества.

Хранителна стойност
 

ккал: 348 ккал

Въглехидрати: 58,7 г

Протеини: 12,5 г

Мазнини: 7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,55 мг

Витамин B2: 0,15 мг

Витамин B6: 0,16 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 57 мг

Желязо: 5,1 мг

Калий: 397 мг

Магнезий: 140 мг

Натрий: 5 мг