Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Зелен лимец – основа за вегетариански ястия

Зеленият лимец, наричан още зелено зърно, е изсушеното, все още незряло зърно на лимеца. Лимецът е тясно свързан с пшеницата и принадлежи към зимните зърнени култури. Съответно той се засява през есента.

Полезна информация

Зеленият лимец притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на зелен лимец

Лимецът, предназначен за зелен лимец, се събира полуузрял още през юли и след това се изсушава. Този процес на сушене, наричан още печене, се извършва по древна традиция с помощта на тиган за печене, поставен върху огън от букови дърва.

Това придава на зърното характерния му вкус и едновременно с това го запазва. В днешно време за процеса на сушене се използват и модерни системи с горещ въздух. След изсушаването цветът на зеления лимец показва качеството. Маслиненозеленият цвят тук означава високо качество, а кафявият цвят – по-ниско качество. Преди да се пристъпи към по-нататъшна обработка на зеления лимец, люспите трябва да се отстранят с помощта на машина за белене или чрез процес на дъбене (смилане). С люспа се обозначава обвивката на зърното.


Произход

Откъде произхожда зеления лимец?

Зеленият лимец се произвежда още преди няколкостотин години в Южна Германия. Първото документално споменаване е от 1660 г. в манастира Аморбах. „Родина на зеления лимец“ и „Франконски зелен лимец“ са защитени наименования за произход от 2015 г. Зеленият лимец е известен и като „баденски ориз“.


Сезон

Каква е сезонността на зеления лимец?

Зеленият лимец се получава от лимец, отглеждан като зимна зърнена култура, който се прибира още в края на юли и след това се изпича. Днес това става в модерни системи с горещ въздух. В миналото сушенето е ставало върху огън от букови дърва. Зеленият лимец се предлага целогодишно.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва зеления лимец и как се съхранява?

Детайлно изображение на зелен лимец

Зеленият лимец се използва под формата на перлен ечемик или грис, както и на люспи от зелен лимец, а също и на брашно. Може да се използва като гарнитура за супа или да се оформи като кнедли. Той е в основата и на много вегетариански рецепти, например кюфтета. Зеленият лимец може да бъде преработван в брашно и използван като основа за рецепти с брашно. Пакетираният зелен лимец може да се съхранява доста дълго време. Съхранява се на хладно, сухо и тъмно място.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на зелен лимец


Съставки

Ето какво съдържа зеления лимец

Зеленият лимец е висококачествен хранителен продукт, богат на витамини и минерали.

Хранителна стойност
 

ккал: 320 ккал

Въглехидрати: 63,2 г

Протеини: 10,8 г

Мазнини: 2,7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,3 мг

Витамин B2: 0,1 мг

Витамин B6: 0,3 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 20 мг

Желязо: 4,2 мг

Калий: 445 мг

Магнезий: 130 мг

Натрий: 3 мг