Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Магданоз – малко растение, много аромат

Магданозът е широко използвана кулинарна подправка, която представлява двугодишно растение, произхождащо от Южна Европа и познато още от древността. Гърците смятали магданоза за свещено растение и в спортните състезания победителят бил украсяван с венец от магданоз.

Полезна информация

Магданозът има следните специални свойства 

Пресен магданоз в близък план

Магданозът (Petroselinum crispum) има цвекловиден корен, от който израстват голи стъбла. Височината му е между 30 и 90 см, а листата са тъмнозелени. Съществуват гладки и къдрави листа, като къдравите сортове се разделят на три групи:

  • Груби до средно-фини
  • Фини до много-фини
  • Екстра-фини

 

Освен листния магданоз, в градините понякога се среща и кореноплоден или грудков магданоз. Той е подобен на плосколистния магданоз, но листата му са по-големи. Кореноплодният магданоз също е двугодишно растение. Подобно на листния магданоз, той принадлежи към семейство Сенникови.


Произход

Откъде произхождат магданозът?

Магданозът произхожда от средиземноморския регион, първоначално от Мароко, Алжир и Тунис. Оттам се разпространява в Централна Европа. Бавно растящата подправка обича прясна, богата на хранителни вещества почва и вирее най-добре на полусенчести до слънчеви места. Ако не разполагате с градина, можете да си засеете магданоз и в саксия, но трябва да внимавате при поливането, за да не стане растението прекалено сухо или прекалено влажно, иначе то вирее отлично и в саксии както на балкона, така и на перваза на прозореца.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Магданозът е култивирано растение и расте много бавно. От средата на март може да се засява директно на открито или разсадът, отгледан на закрито или в оранжерията – да се засажда в градината. Магданозът цъфти през юни/юли, а корените могат да се събират през март или октомври/ноември. По принцип билката може целогодишно да се подрязва, тъй като веднага ще порасне отново. Семената на магданоза са токсични и не могат да се консумират. 

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват магданозът и как се съхранява?

Пресен магданоз в близък план

Независимо дали сте готвач-любител или професионален готвач, магданозът е популярен за приготвяне на храна. Без значение дали става дума за овкусяване на супи или кюфтета, или за поръсване на риба или картофи – магданозът винаги има добър вкус. Хората обичат да готвят с магданоз, да го използват в суров вид или за украса. Можете да му се наслаждавате пресен от градината или да го замразите, за да го съхраните за зимата. Сушеният магданоз се съхранява почти неограничено време, а пресният магданоз остава свеж в продължение на около седмица, когато се съхранява в хладилник.Съставки

Какво съдържа магданозът

Магданозът присъства в почти всяка билкова градина, тъй като придава на много ястия неустоим и наситен аромат, вкусен е дори суров. 

Хранителна стойност
 

ккал: 50 ккал

Въглехидрати: 7,4 г

Протеини: 1,8 г

Мазнини: 0,4 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,14 мг

Витамин B2: 0,3 мг

Витамин B6: 0,2 мг

Витамин C: 10 мг

Витамин E: 1,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 245 мг

Желязо: 5,5 мг

Калий: 1000 мг

Магнезий: 41 мг

Натрий: 33 мг