Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Празът – лек вариант на чесъна

Празът произхожда от средиземноморския регион. Той принадлежи към семейството на лука и има подобен, макар и по-мек вкус. В зависимост от момента на прибиране на реколтата се прави разлика между летен и зимен праз, като зимният праз има по-дълъг период на зреене поради студа. Благодарение на това вкусът му е по-наситен.

Полезна информация

Празът има следните специални свойства 

Пресен праз в близък план

Празът (Allium ampeloprasum) принадлежи към семейство Кокичеви. Това е тревисто растение, което може да достигне до 80 см височина. В дивата си форма празът има луковица, която обаче липсва при култивираното растение. Листата на праза са дълги, прави и широки до пет сантиметра. Празът може да развие чадъровиден цвят, който е от бял до светлолилав на цвят.


Произход

Откъде произхожда праза?

Празът е чисто култивирано растение. Той е разновидност на полския праз, който произхожда от средиземноморския регион. Археологическите находки показват, че празът се е радвал на популярност още през 2100 г. преди Новата ера. Те са присъствали традиционно на трапезата на египтяни, гърци и римляни. В днешно време празът вирее в цяла Европа. Това е слънцелюбиво растение, но то може да се отглежда и на частична сянка, при условие че има богата на хранителни вещества почва.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Празът се предлага през цялата година. Прави се разграничение между зимен и летен праз. Зимният праз има по-тъмни листа и по-наситен аромат. Заради по-студеното време той расте по-бавно от летния праз.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва праза и как се съхранява?

Пресен праз в близък план

Празът е напълно годен за консумация. Всички части на растението – от корена до листата – са вкусни. Със своя пикантно-свеж аромат празът се съчетава добре с месни и рибни ястия или в печени ястия. Празът има и твърда консистенция, поради което листата му са подходящи за обвиване на храна или рула. Растението трябва да се почисти добре преди измиване, тъй като между листата могат да се натрупат остатъци от почва.

Така празът остава свеж дълго време

Предлага се на отделни стръкове или на гроздове. Понякога можете да го купите предварително измит и нарязан. Стъблото на пресния праз трябва да е твърдо, а коренът – бял. Растението се съхранява при температура от нула до един градус по Целзий. Най-добре е да го сложите в хладилника. Така ще се запази за около седмица. Празът е много ароматен и не трябва да се съхранява в близост до масло или други поемащи миризми храни. Препоръчително е да го поставите в кутия, за да запази свежестта си.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на праз


Съставки

Какво съдържа праза

С високото си съдържание на витамин С и фолиева киселина, празът е особено подходящ за здравословно хранене. Листата и корените на праза са ароматни и са отлична добавка към месни и рибни ястия. Освен това празът има значителен принос към вегетарианската или веганската диета като зеленчукова добавка или в запечени ястия. Често се използва в комбинация с целина и моркови като зелена подправка, придаваща богат и наситен вкус.

Хранителна стойност
 

ккал: 47 ккал

Въглехидрати: 8,5 г

Протеини: 0,9 г

Мазнини: 0,3 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,13 мг

Витамин B2: 0,06 мг

Витамин B6: 0,2 мг

Витамин C: 25 мг

Витамин E: 0,25 мг

 

Минерали

 

Калций: 140 мг

Желязо: 1,2 мг

Калий: 230 мг

Магнезий: 11 мг

Натрий: 13 мг