Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Зелен лук – деликатен вкус

Зеленият лук е подвид от семейството на лука, който достига на височина от 30 до 100 см. Той се състои от малка луковица и дълги листа с формата на пера, които също са годни за консумация. Зеленият лук е много популярен в цял свят заради аромата си.

Полезна информация

Зеленият лук има следните специални свойства

Зелен лук в близък план

От ботаническа гледна точка, зеленият лук принадлежи към семейство Лилиеви. По-точно, това е малко луково растение, което все още не е напълно развито. Зеленият лук също се отнася към семейство Allium и е познат като пресен лук, пролетен лук или Шалот. Терминът „Шалот“ произлиза от наименованието на зелените листа – „шалот“.

Зеленият лук е хрупкав, ароматен и много мек. За него съществува голямо търсене, тъй като вкусът на лук е доста лек, за разлика от този на стария лук. Зеленият лук е много полезен, освен това внася разнообразие в кухнята. Той придава уникален вкус на безброй ястия.


Произход

Откъде произхожда зеления лук?

Зеленият лук е с произход от Централен и Западен Китай, откъдето през Русия се разпространява в Европа. Внася се от Италия, Испания, Египет и Франция.


Сезонност

Кой е върховият сезон на зеления лук?

Сезонът на зеления лук започва през март и приключва през октомври. Ароматното растение обаче е достъпно през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва зеления лук и как се съхранява?

Зелен лук в близък план

От зеления лук могат да се използват както зелените листа, така и бялата част. Той е отличен за салати, сосове или просто за украса. За тази цел трябва само да го нарежете на фини кръгчета. Много често се среща и в азиатските ястия. Зеленият лук се използва и като заместител на дивия лук.

Ето как трябва да съхраняваме зеления лук

След като купите зелен лук, препоръчително е да го увиете в навлажнена кърпа. След това го съхранявайте при зеленчуците в хладилника. Така зеленчуците се запазват свежи в продължение на около седмица и се предотвратява изсъхването им. За разлика от стария лук, зеленият лук няма обвивка, поради което не издържа толкова дълго. Ако зеленият лук е развален, това означава, че луковицата му е втвърдена, а листата му са повяхнали.


Рецепти

Какво можем да приготвим със зеления лук


Съставки

Какво се съдържа в зеления лук

Зеленият лук е много полезен, благодарение на своето сярно съдържание и на етеричните масла. Освен това е спечелил и репутацията на ценно и полезно лечебно растение. Има бактерицидно и противовъзпалително действие и облекчава дискомфорта по време на настинка. Може да бъде много полезен също при кашлица, хрипове и анемия. Зеленият лук почти не съдържа калории и е богат на витамини. Бялата част на зеления лук съдържа полифеноли, които подобряват свойствата на кръвния поток. Полифенолите помагат за намаление на възпаленията в кръвоносните съдове.

Хранителна стойност
 

ккал: 23 ккал

Въглехидрати: 3 г

Протеини: 2 г

Мазнини: 0,5 г

Витамини

 

Витамин А: 103 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,13 мг

Витамин C: 26 мг

Витамин E: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 39 мг

Желязо: 1,9 мг

Калий: 260 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 7 мг