Зелен лук – деликатен вкус
Зеленият лук е подвид от семейството на лука, който достига на височина от 30 до 100 см. Той се състои от малка луковица и дълги листа с формата на пера, които също са годни за консумация. Зеленият лук е много популярен в цял свят заради аромата си.
Зеленият лук има следните специални свойства
От ботаническа гледна точка, зеленият лук принадлежи към семейство Лилиеви. По-точно, това е малко луково растение, което все още не е напълно развито. Зеленият лук също се отнася към семейство Allium и е познат като пресен лук, пролетен лук или Шалот. Терминът „Шалот“ произлиза от наименованието на зелените листа – „шалот“.
Зеленият лук е хрупкав, ароматен и много мек. За него съществува голямо търсене, тъй като вкусът на лук е доста лек, за разлика от този на стария лук. Зеленият лук е много полезен, освен това внася разнообразие в кухнята. Той придава уникален вкус на безброй ястия.
Откъде произхожда зеленият лук?
Зеленият лук е с произход от Централен и Западен Китай, откъдето през Русия се разпространява в Европа. Внася се от Италия, Испания, Египет и Франция.
Кой е върховият сезон на зеления лук?
Сезонът на зеления лук започва през март и приключва през октомври. Ароматното растение обаче е достъпно през цялата година.
За какво може да се използва зеленият лук и как се съхранява?
От зеления лук могат да се използват както зелените листа, така и бялата част. Той е отличен за салати, сосове или просто за украса. За тази цел трябва само да го нарежете на фини кръгчета. Много често се среща и в азиатските ястия. Зеленият лук се използва и като заместител на дивия лук.
Ето как трябва да съхраняваме зеления лук
След като купите зелен лук, препоръчително е да го увиете в навлажнена кърпа. След това го съхранявайте при зеленчуците в хладилника. Така зеленчуците се запазват свежи в продължение на около седмица и се предотвратява изсъхването им. За разлика от стария лук, зеленият лук няма обвивка, поради което не издържа толкова дълго. Ако зеленият лук е развален, това означава, че луковицата му е втвърдена, а листата му са повяхнали.
Какво се съдържа в зеления лук
Зеленият лук е много полезен, благодарение на своето сярно съдържание и на етеричните масла. Освен това е спечелил и репутацията на ценно и полезно лечебно растение. Има бактерицидно и противовъзпалително действие и облекчава дискомфорта по време на настинка. Може да бъде много полезен също при кашлица, хрипове и анемия. Зеленият лук почти не съдържа калории и е богат на витамини. Бялата част на зеления лук съдържа полифеноли, които подобряват свойствата на кръвния поток. Полифенолите помагат за намаление на възпаленията в кръвоносните съдове.
ккал: 23 ккал
Въглехидрати: 3 г
Протеини: 2 г
Мазнини: 0,5 г
Витамин А: 103 µg
Витамин B1: 0,05 мг
Витамин B2: 0,03 мг
Витамин B6: 0,13 мг
Витамин C: 26 мг
Витамин E: 0,1 мг
Калций: 39 мг
Желязо: 1,9 мг
Калий: 260 мг
Магнезий: 12 мг
Натрий: 7 мг