Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Луковични зеленчуци – подземни деликатеси

Луковичните зеленчуци са общо наименование на всички зеленчукови растения от подсемейство Лукови. Те също са сродни на нарцисите и принадлежат към подсемейство Лукови. Най-значимите негови представители са лукът, празът и шалотът.

Полезна информация

Какви сортове луковични зеленчуци има?

Луковичните зеленчуци са всички подземни части на растенията от семейство Лукови. Индивидуалните представители на луковичните зеленчуци са следните: Лук (червен и бял), зимен лук, пролетен лук, лук шалот, чесън, сибирски лук, див чесън, праз. Научете повече за следните сортове на следващите страници:


Произход

Откъде произхождат луковичните зеленчуци и кога е техния сезон?

Пресни луковични зеленчуци в близък план

Най-старият представител на луковия зеленчук със сигурност е кромид лука, който е използван от хората преди повече от 5000 години. Ето защо той се счита за едно от най-старите култивирани растения в историята на човечеството. Директното отглеждане на лука се практикува от повече от 3000 години. Лукът се е отглеждал главно в Римската империя, откъдето постепенно се пренася в Централна Европа.

Луковичните зеленчуци и техните лечебни свойства

В древността луковичните зеленчуци са ценени не толкова заради вкуса, колкото заради положителното им въздействие върху здравето. Например за лука се твърди, че има противовъзпалителни и потискащи микробите свойства, поради което се е използвал в почти всяка аптечка. В по-късната история луковичните зеленчуци се използват за борба с бактериални заболявания като чумата и холерата.

Произход на лука за готвене

Първоначално лукът, с който готвим и който днес все още е най-разпространеният вид луков зеленчук, е с произход от Централна Азия. В наши дни обаче луковичните зеленчуци се отглеждат почти навсякъде по света. Основните страни, в които се отглежда чесън, са например Китай и Турция, докато луковичните зеленчуци в Европа се отглеждат предимно в Нидерландия и Испания. Това означава, че пресните луковични зеленчуци са на разположение през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват луковичните зеленчуци и как се съхраняват?

Пресни луковични зеленчуци в близък план

Луковичните зеленчуци могат да се консумират както сурови, така и пържени, варени, задушени, печени на скара. Поради сравнително интензивния им аромат обикновено са достатъчни малки количества за подобрение на вкуса на ястието. Луковичните зеленчуци са предпочитани в комбинация с богати ястия, като например месни или рибни блюда. Суровите луковични зеленчуци често се използват в комбинация със салати. Тук те просто се нарязват на малки парчета и се смесват с подходяща салата.

Как да запазите луковичните зеленчуци дълго време

За да се запазят луковичните зеленчуци дълго време след прибирането им, те трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, далеч от слънчева светлина. Съхранението в хладилник не е препоръчително, тъй като луковичните зеленчуци лесно плесенясват поради влагата. Зеленият лук, например, няма толкова дълъг срок на съхранение, колкото червения или белия лук; той увяхва сравнително бързо.



Съставки

Какво се съдържа в луковичните зеленчуци?

Луковичните зеленчуци са не само изключително нискокалорични и поради това подходящи за диета, но и богати на жизненоважни вещества и минерали. Луковичните зеленчуци имат не само вкусови качества, но и укрепващ ефект върху имунната система на организма. Освен това редовната консумация на луковични зеленчуци има добър ефект върху нивата на холестерола; редовната консумация на лук подобрява храносмилането и помага на панкреаса. Яденето на сурови зеленчуци е по-здравословно. Луковичните зеленчуци се използват и като доказано домашно средство срещу настинки. Така например за възпалено гърло се препоръчва лучен сок.

Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.