Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Луковични зеленчуци – подземни деликатеси

Луковичните зеленчуци са общо наименование на всички зеленчукови растения от подсемейство Лукови. Те също са сродни на нарцисите и принадлежат към подсемейство Лукови. Най-значимите негови представители са лукът, празът и шалотът.

Полезна информация

Какви сортове луковични зеленчуци има?

Луковичните зеленчуци са всички подземни части на растенията от семейство Лукови. Индивидуалните представители на луковичните зеленчуци са следните: Лук (червен и бял), зимен лук, пролетен лук, лук шалот, чесън, сибирски лук, див чесън, праз. Научете повече за следните сортове на следващите страници:


Произход

Откъде произхождат луковичните зеленчуци и кога е техния сезон?

Пресни луковични зеленчуци в близък план

Най-старият представител на луковия зеленчук със сигурност е кромид лука, който е използван от хората преди повече от 5000 години. Ето защо той се счита за едно от най-старите култивирани растения в историята на човечеството. Директното отглеждане на лука се практикува от повече от 3000 години. Лукът се е отглеждал главно в Римската империя, откъдето постепенно се пренася в Централна Европа.

Луковичните зеленчуци и техните лечебни свойства

В древността луковичните зеленчуци са ценени не толкова заради вкуса, колкото заради положителното им въздействие върху здравето. Например за лука се твърди, че има противовъзпалителни и потискащи микробите свойства, поради което се е използвал в почти всяка аптечка. В по-късната история луковичните зеленчуци се използват за борба с бактериални заболявания като чумата и холерата.

Произход на лука за готвене

Първоначално лукът, с който готвим и който днес все още е най-разпространеният вид луков зеленчук, е с произход от Централна Азия. В наши дни обаче луковичните зеленчуци се отглеждат почти навсякъде по света. Основните страни, в които се отглежда чесън, са например Китай и Турция, докато луковичните зеленчуци в Европа се отглеждат предимно в Нидерландия и Испания. Това означава, че пресните луковични зеленчуци са на разположение през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват луковичните зеленчуци и как се съхраняват?

Пресни луковични зеленчуци в близък план

Луковичните зеленчуци могат да се консумират както сурови, така и пържени, варени, задушени, печени на скара. Поради сравнително интензивния им аромат обикновено са достатъчни малки количества за подобрение на вкуса на ястието. Луковичните зеленчуци са предпочитани в комбинация с богати ястия, като например месни или рибни блюда. Суровите луковични зеленчуци често се използват в комбинация със салати. Тук те просто се нарязват на малки парчета и се смесват с подходяща салата.

Как да запазите луковичните зеленчуци дълго време

За да се запазят луковичните зеленчуци дълго време след прибирането им, те трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, далеч от слънчева светлина. Съхранението в хладилник не е препоръчително, тъй като луковичните зеленчуци лесно плесенясват поради влагата. Зеленият лук, например, няма толкова дълъг срок на съхранение, колкото червения или белия лук; той увяхва сравнително бързо.


Рецепти

Ето какво можеш да приготвиш с луковични зеленчуци


Съставки

Какво се съдържа в луковичните зеленчуци?

Луковичните зеленчуци са не само изключително нискокалорични и поради това подходящи за диета, но и богати на жизненоважни вещества и минерали. Луковичните зеленчуци имат не само вкусови качества, но и укрепващ ефект върху имунната система на организма. Освен това редовната консумация на луковични зеленчуци има добър ефект върху нивата на холестерола; редовната консумация на лук подобрява храносмилането и помага на панкреаса. Яденето на сурови зеленчуци е по-здравословно. Луковичните зеленчуци се използват и като доказано домашно средство срещу настинки. Така например за възпалено гърло се препоръчва лучен сок.