Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Плодни зеленчуци – много наслада, малко калории

Плодните зеленчуци са зеленчукови растения, които растат над земята, а плодовете им се развиват от оплодените цветове. От ботаническа гледна точка, плодните зеленчуци основно се причисляват към семейството на нощните растения, но има някои представители, които се причисляват към тиквените растения. За плодните зеленчуци е характерен сладкият вкус.

Полезна информация

Пресните плодни зеленчуци имат следните специални свойства

Наситеният плодов вкус на плодните зеленчуци е причината за тяхното наименование, което звучи двусмислено. Това се дължи на факта, че зеленчуците произлизат от цветовете на съответните зеленчукови растения. Плодните зеленчуци обикновено са едногодишно или двугодишни тревисти растения. В това число се добавят полските или маслодайни култури и бобовите растения. Друга подкатегория на плодните зеленчуци са така наречените плодове от Новия свят, които са достигнали до всички останали части на света едва по време на колонизацията на Америка. Последно по ред, но не и по значение, подправките от плодове са последната подкатегория на плодните зеленчуци – това са подвидове плодни зеленчуци, от които се правят подправки. 

Пресни плодни зеленчуци в близък план

Какво съдържат плодните зеленчуци

Плодните зеленчуци, както и всички останали зеленчуци, са нискокалорични храни. Средно узрелите плодни зеленчуци осигуряват едва между 10 и 20 калории на 100 грама, от които около 0,5 до един грам протеини, от един до два грама въглехидрати (от които един грам фибри) и само около 0,2 грама мазнини на 100 грама. Освен споменатите макронутриенти, зрелите плодни зеленчуци обикновено имат и водно съдържание между 90-95%, поради което са много освежаващи.

Профил на плодните зеленчуци за съдържание на витамини и минерали

Заслужава да се отбележи също изключително добрият профил на съдържание на витаминен и минерали на плодните зеленчуци. Тъй като плодните зеленчуци предлагат най-доброто и от двата свята (плодове и зеленчуци), зрелите плодни зеленчуци съдържат голямо количество алкален калий (200-250 милиграма на 100 грама) и голямо количество витамин С (5-15 милиграма на 100 грама). Те съдържат също и малки количества витамин А, витамин В6, както и калций и магнезий. Плодните зеленчуци имат голямо предимство, тъй като осигуряват сравнително висока степен на сладост, но същевременно не са с прекалено високо съдържание на калории.


Произход

Откъде произхождат плодните зеленчуци?

Плодните зеленчуци са използвани от хората в продължение на хиляди години за приготвяне на пикантни ястия, например сосове, салати, за гарнитура или за сурова консумация. Плодните зеленчуци стават все по-популярни още от древността, особено в Ориента и Средиземноморския регион. В южните райони доматите, тиквичките и различните бобови култури са първите използвани зеленчуци. За сметка на това в по-северните райони особено популярни са чушките и някои видове тикви. Плодните зеленчуци се отглеждат и използват също и в Източна Азия от хиляди години. 


Сезонност

Каква е сезонността на плодните зеленчуци?

В зависимост от вида им, в наши дни плодните зеленчуци се отглеждат почти по цял свят. В Европа основните държави, в които се добиват плодни зеленчуци, са Италия, Испания, Нидерландия, Франция и Германия. На американския континент, плодни зеленчуци се отглеждат предимно в Мексико и САЩ. Китай и Тайланд са държавите в Азия с най-висок ръст на отглежданите плодни зеленчуци. След прибирането на реколтата, те се продават пресни или се преработват. Затова плодните зеленчуци се предлагат в магазините през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използват плодните зеленчуци и как се съхраняват?

Пресни плодни зеленчуци в близък план

В много култури плодните зеленчуци са изключително популярна зеленчукова гарнитура за солени ястия. Освен това поради интензивния си вкус те често се използват за приготвяне на ароматни сосове или дипове. Също популярно е и използването на плодните зеленчуци за приготвяне на свежи салати или зеленчукови ястия. Тъй като много от сортовете са подходящи за консумация в суров вид, те са и популярна закуска между храненията. Благодарение на свежия си и ароматен вкус, плодните зеленчуци вървят както със сладки, така и със солени ястия и могат да се съчетават по много начини. Плодните зеленчуци трябва да се консумират бързо и в повечето случаи могат да се съхраняват в отделението за зеленчуци в хладилника.Съставки

Какво съдържат плодните зеленчуци

Плодните зеленчуци са много здравословна, засищаща и вкусна храна, която е идеална за диети или за подобряване на индивидуалното здраве. Те съдържат много фибри, които стимулират храносмилането. Освен това зрелите плодни зеленчуци съдържат множество важни вещества и минерали, укрепващи сърдечносъдовата система. Не на последно място, плодните зеленчуци осигуряват значителни количества витамин С, който подпомага имунната система. Ето защо редовната консумация на плодни зеленчуци в зрял или преработен вид е препоръчителна. Обърнете внимание обаче на потенциална непоносимост към съответния плодов зеленчук.