Евтини рецепти за хранене – как да изкараме седмицата по-евтино?
Кратко съдържание на страницата
- По-долу ще споделим различни стратегии как да спестим с бюджетно хранене
- За да изкараме седмицата с ограничен бюджет, можем да се придържаме към следните съвети при пазаруване
- Бързото и лесно приготвяне на храна с евтини и вкусни рецепти е възможно с помощта на следните няколко евтини рецепти.
Големите спестовници също обичат да се наслаждават на вкусна храна
Доброто хранене и разумният бюджет не трябва да се изключват взаимно. Ако умело планираме седмичното пазаруване и използваме подходящите евтини готварски рецепти, приготвянето на вкусни ястия всеки ден не изисква голяма инвестиция. От една страна говорим за перфектна организация и търсене на най-важното, а от друга – евтини рецепти, които се приготвят лесно и бързо. Ако сме готови да възприемем определени правила в ежедневието, можем да живеем с много по-разумен бюджет и да вкусни ястия с евтини здравословни рецепти всеки ден – за нас или за цялото семейство. Ето няколко ценни съвети и евтини рецепти, които ще ни помогнат да пестим пари.
Съвет 1 – да планираме седмицата и да направим списък за покупки
Пестенето на пари не започва с пазаруването, а още у дома. За да избегнем ненужни покупки, най-добре да планираме предварително какво ще готвите през седмицата. По този начин можем да организираме менюто, да купуваме големи разфасовки, да се възползваме от специални оферти и максимално да оползотворяваме остатъците. Супите, задушените ястия и запеканките често са бързи и евтини рецепти за приготвяне и със срок на годност няколко дни. Ако се придържаме към списъка за пазаруване, можем да избегнем скъпите допълнителни покупки, от които не се нуждаем и които могат да се развалят преди да се използват.
Съвет 2 – да готвим засищащи ястия
Те осигуряват много енергия и засищат за продължителен период от време – оризът, картофите, макаронените изделия и другите въглехидратни храни са от съществено значение за евтиното, но пълноценно хранене. Особено ефективни са пълнозърнестите храни, например пълнозърнести макаронени изделия и кафяв ориз. Макар че на пръв поглед изглеждат малко по-скъпи, те съдържат повече фибри, съответно огладняваме по-бавно.
Съвет 3 – да купуваме продукти, подходящи за съхранение
Макаронените изделия, кускусът, булгурът, оризът, лещата, нахутът, рибата тон, доматеното пюре, киселите краставички или олиото са храни с дълъг срок на годност. Ако открием някой от тези продукти с намаление, струва си да закупим по-голямо количество от него и да го съхраняваме у дома. Това е предимство не само защото спестяваме пари. Така винаги имаме на разположение няколко основни продукта у дома, с които да използваме остатъци от други храни. Трябва обаче да преценяваме правилно нуждите си. Например, не е нужно да се запасяваме с опаковка от три чушки, ако знаем, че ще ни трябва само една. По този начин можем да избегнем развалянето на прясна храна преди приготвяне. Освен цената на дребно, обикновено се посочва и цената за 100 грама или килограм. В този случай си струва да се сравнят. Това важи и за храните от животински произход, например кашкавал – ако го купим под формата на парче или пита, а не настърган, спестяваме от цената. Вкъщи можем да настържем пресния кашкавал върху спагетите или пицата.
Съвет 4 – да купуваме на сезонен и регионален принцип
Много храни са значително по-скъпи, ако ги купуваме извън активния сезон. Ягодите и аспержите, например, се внасят извън активния си сезон от Испания, Северна Африка или Израел; те вече са изминали дълъг път, преди да попаднат на рафтовете на магазина. Това се отразява и на цената им. От друга страна, сезонните и регионалните храни са по-евтини и по-благоприятни за околната среда.
Зимни зеленчуци като гарнитура или за задушено ястие:
- Къдраво зеле
- Червено зеле
- Бяло зеле
- Брюкселско зеле
- Червено цвекло
- Пащърнак
- Репички
- Цикория
- Градинска салата
Летни зеленчуци като гарнитура, за скара или супа:
- Карфиол
- Броколи
- Резене
- Краставици за брой
- Морков
- Чушки
- Маруля
- Рукола
- Стръкове целина
- Домат
- Тиквички
Съвет 5 – да използваме остатъците – за пици или запеканки
Не сме преценили правилно какво да купим или се оказваме по-малко гладни, отколкото мислим? Никакъв проблем. Остатъците можем да използваме в други ястия, например запеканки. Останалите зеленчуци можем да настържем в омлет или да използваме за яхния. Можем също така да ги задушим заедно с консерва обелени домати, за да приготвим вкусен сос за спагети. Ситно нарязаните зеленчуци от предния ден изглеждат чудесно и върху пица. Същото важи и за остатъците от колбаси, салам, шунка или парчета пиле. Можем да приготвим питателна салата с месо за супа с малко хрян, горчица и ситно нарязан червен лук.
Съвет 6 – замразяване, замразяване, замразяване.
Любимата дисциплина на ловците на отстъпки е замразяването.. Твърде често се случва последната порция яхния в хладилника да се развали, докато си мислим, че все пак някога ще я изядем. За да предотвратим това, можем да поставите всички остатъци в подходящ съд или торбичка за замразяване след хранене, след което ги слагаме във фризера Съвет – струва си да съхраняваме храна във фризера, особено ако сме похарчили малко повече пари за нея. Именно затова замразяването е чудесна идея. Бялото или червеното вино, което не сме изпили, може да се замрази в торбички и да се използва по-късно за приготвяне на яхнии, супи или сосове.
Съвет 7 – никога да не пазаруваме, когато сте гладни
Звучи банално, но наистина помага – не трябва да пазаруваме, ако сме гладни. На кого от нас не се е случвало? Стомахът ни къркори и неусетно в количката за пазаруване се оказват закуски, готови продукти и други неща за хапване или сладкиши, които всъщност не сме планирали да купуваме. Виновен за това е вълчият апетит, който често надделява над здравия разум. Затова е добре да пазаруваме само след като вече сме похапнали. Добър съвет – ако бързаме, можем да изядем банан или нещо друго подобно преди да пазаруваме, за да задоволим глада си.
Съвет 8 – да се храним с по-малко месо:
Без притеснения, не е задължително да сме изцяло вегетарианци. Често, обаче, месото е най-скъпата съставка в едно ястие. Особено ако купуваме висококачествено (био) месо. Ето защо е разумно малко да намалим консумацията на месо. Още повече, че Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се консумират максимум 600 грама месо или колбаси седмично. Това е полезно не само за финансовото, но и за физическото ни здраве. Ако не искаме изцяло да се откажем от месото, можем да изберем кайма или колбаси, напр. виенски колбаси или братвурст. Тези видове месо са подходящи за евтини рецепти за вечеря.
Съвет 9 – никога да не изхвърляме нещо прекалено рано
Срокът на годност е ориентировъчен и не е равнозначен на срока за изхвърляне.. За да разберем дали определен хранителен продукт е развален, можем да разчитаме на сетивата си. Продуктът има нормален вид, вкус и миризма? Значи все още е годен за консумация. Сухите храни като ориз, макаронени изделия, кускус или чай дълго време не се развалят, но с млечните продукти и сиренето трябва да бъдем по-внимателни. Храните, на които е отбелязано „използвай до“, напр. мляно месо, трябва да се изхвърлят непосредствено след посочената дата.
Съвет 10 – да се грижим за удобството си, но по правилния начин
Ако не разполагаме с време между храненията, това не означава, че трябва да се откажем от добрата храна. Ако изградим система, можем да използваме готовите продукти по разумен начин, за да спестим време в кухнята. Готовото тесто за пица или тарт фламбе спадат към тази категория: Така например можем да ги намажем с консервирани домати или малка част заквасена сметана, а след това да ги гарнираме с пресни зеленчуци, напр. тиквички и чушки. Особено за онези от нас, които прекарват обедната си почивка в офиса, понякога са необходими бързи решения, които все пак са вкусни и се вписват в балансираната диета, с евтини диетични рецепти. Един бърз вариант е например пакетирана салата с моцарела и чери домати или консервирана риба тон.
Насладата от храната е възможна и с по-нисък бюджет – най-добрите евтини рецепти за закуска, обяд и вечеря
Нужни са ни креативни и лесни евтини рецепти по всяко време на деня. Независимо дали готвим за себе си или за цялото семейство, независимо дали закуската е най-важното хранене през деня или предпочитаме специално угощение за вечеря – гарантираме, че в тези евтини рецепти можем да намерим всичко, от което се нуждаем.