Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Специални рецепти за гофрети – 7 необикновени идеи

Гофретите винаги са добра идея. Съществуват безброй начини за поднасянето им. Някои от тях със сигурност още не сме ги опитвали. Затова е крайно време – ето най-добрите рецепти за тези, които имат богата фантазия. Очакват ни седем екстравагантни варианта, с които можем да приготвим популярното ястие с плодов, солен, безглутенов или вегански акцент.

Червени гофрети, снимани отгоре, поръсени с репички и кръгчета пролетен лук и поднесени върху правоъгълна керамична чиния на бели и черни райета, която на свой ред лежи върху тъмна дървена дъска. Върху дървената дъска има също цвекло, половин ябълка и билки, а до нея – малка купичка с нарязано цвекло.
© Kaufland

Кратко съдържание на тази страница

  • В тази статия ще открием седем нови и непознати специални рецепти за гофрети.

  • Тук можем да научим и как да приготвим основната рецепта за класическо тесто за гофрети.

  • Освен необичайни варианти, ще намерим и съвети за приготвяне на веган тесто за гофрети и солени гофрети.

Произход

Гофрети и гофретник: Вкусна история на успеха

Историците предполагат, че гофретите и гофретниците произхождат от днешна Белгия и Франция. Първите съвременни данни от IX в. сочат точно това. Има данни, че през XIII в. се развива гилдия на пекарите на гофрети, а вкусните рецепти се разпространяват в Нидерландия и Германия. Докато Брюксел остава известен със своите квадратни гофретни маси, формата на сърце е станала популярна в Германия. Защо? Защото гофретата с формата на сърце е декоративна и е предпочитана за сервиране като празничен сладкиш. В наши дни вкусните рецепти за гофрети осигуряват разнообразие на масата за десерти. Тук ще се запознаем с някои особено необичайни идеи, които да изпробваме!


Основно тесто

Основна рецепта за класическо тесто за гофрети

С тази класическа рецепта за гофрети с осем порции няма да е трудно да приготвим пухкави гофрети. Златистокафяви и леко хрупкави гофрети – в идеалния случай трябва да излязат от гофретника по този начин. Времето за печене е само няколко минути и зависи от температурата в уреда и количеството тесто. 
 

Рецепти за гофрети с прясно мляко. Имаме нужда от следното:

 

Как се правят гофрети? Да започваме!

  1. Приготвяме смес за гофрети. Първо смесваме маслото със захарта до получаване на пухкав крем.
  2. Разбиваме яйцата бавно и разбъркваме със солта.
  3. После добавяме брашното и бакпулвера, след което разбъркваме с млякото, за да получим гладко тесто.
  4. Загряваме гофретника, намазваме с мазнина и изпичаме тестото в него.


Съвет – ако тестото изтича от стените на гофретника при печене, трябва да използваме по-малко тесто. Бакпулверът кара тестото да се надигне. Можем да подобрим базовата рецепта за тестото с подправки, които много харесваме, например с щипка канела, кардамон, ванилова захар или малко какао на прах. Можем да изпробваме и някоя наистина необичайна рецепта! По-долу ще намерим вкусни рецепти за едни много специални гофрети. 


Гофрети без глутен

Картофени гофрети с пюре от ябълки и круши – без глутен

Искаме обилна плодова храна? Можем да опитаме следния креативен вариант – в гофретника се получава и тесто с картофи. Страхотното в тази рецепта е, че тя е не само вкусна, но и не съдържа глутен. Освен картофите се използва и безглутеново брашно. Зрелите круши и ябълки придават плодова нотка на това изискано ястие. За възрастните плодовата гарнитура може да включва и сайдер. Детският вариант е с ябълков сок. Чилито на прах придава и специфичен вкус. Впрочем – подобно на всички други гофрети, тези пикантни картофени чудеса могат да се консумират както студени, така и затоплени. Освен това те са лесни за пренасяне в кутия за обяд на училище или за закуска за пикник.


Зелени гофрети

Зелени гофрети със спанак и фета

Тези гофрети имат специален вид, защото са зелени. За това е виновен спанакът, който превръща гофретата в обилен сандвич. След това се гарнира с типични за гръцката кухня храни – сирене фета, маслини, лук и чесън. Разбира се, не трябва да липсва и хрупкава краставица. За да стане закуската още по-средиземноморска, можем да добавим и кедрови ядки. Това средиземноморско ястие радва цялото семейство, особено през топлия сезон.


Гофрети с бисквитки

Зимни гофрети с аромат на бисквитки

Необичайният цвят на тестото за гофрети се дължи на канелата и шоколадовите бисквитки. В същото време тези съставки излъчват неповторим аромат, който създава зимна атмосфера. Коледната гофрета е усъвършенствана с плодово-свеж топинг: извара с портокали, мед и ванилова захар. Невероятно удоволствие за студените зимни дни.


Гофрети с кнедли

Обилни гофрети с кнедли за празника

Тази рецепта за гофрети ще изуми приятелите и семейството. Защо? Защото забъркваме тесто за гофрети, което се приготвя от готови картофени кнедли. Разбира се, есенните и зимните гарнитури се съчетават чудесно с него – червеното зеле и гъшето месо са идеалното допълнение. Можем да планираме гофретите като гарнитура към празничната трапеза или да ги приготвим на следващия ден от остатъците от празничната трапеза. Рецептата придобива специален зимен привкус благодарение на съставки като лешникови ядки и пръчици канела.


Вегански гофрети

Три вкусни рецепти за вегански гофрети 

Дори онези от нас във веган режим не е нужно да се отказваме от любимото си ястие с веган гофрети? Ето три напълно различни начина, по които можем лесно да приготвим вкусни рецепти за гофрети без животински съставки.

Розови гофрети с цвекло

Пикантните гофрети с червено цвекло са здравословни и атрактивни. Пролетният лук в тестото им придава плодов вкус. Червеното цвекло придава силен червен оттенък и прави тази гофрета истинска наслада за окото. Подхожда си добре със сурова зеленчукова салата с ябълка.

Кокосови гофрети с пухкав крем

Обичаме екзотични вкусове? Тогава тези кокосови гофрети са точно за вас. В тази вкусна рецепта плодовата ядка влиза не само в тестото, но и във веганската бита сметана. Комбинираме с пресни плодове по избор.

Бадемови гофрети с ядки от чиа 

Семената от чия са важна съставка във веганската кухня като заместител на яйцата. Осигуряват чудесна текстура и подпомагат храносмилането. Бадемовата напитка придава на тестото сладка, ядкова нотка. Горещите череши и подсладената сметана придават завършен вид.