Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Фета – актуалният гръцки хит

Фета е гръцко сирене, което се произвежда от овче или козе мляко и отлежава в саламура. По искане на Гърция названието „Фета“ е защитено, така че продуктът да не може да се произвежда извън Гърция.

Полезна информация

Сиренето Фета притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясно сирене Фета

Съдържанието на мазнини в това сирене обикновено е 40%. Тъй като овчето, а също така и козето мляко е с много висока масленост, сиренето Фета също е високомаслено. Характерен признак е белият цвят. Сиренето Фета е полутвърдо сирене за рязане, което е леко чупливо на консистенция и остава на бучки.

Сиренето Фета е вкусно както студено, така и топло.

В южната кухня, особено в своята държава на произход – Гърция, както и в Балканите и Турция, сиренето Фета се сервира по най-различни начини – както топло, така и студено. От една страна, то се използва като гарнитура, обогатяваща салати. Примери за това са световноизвестната гръцка салата, овчарската салата или доматената салата. При тези разновидности, сиренето Фета се добавя към салатите нарязано на филийки или кубчета. В българската шопска салата, приготвена от домати, краставици и чушки сиренето Фета се настъргва отгоре.


Произход

Откъде произхожда сиренето Фета?

Истинската Фета идва от Гърция и се произвежда от овче мляко. Съществуват и по-евтини варианти, например „овчарско сирене“ или „балканско сирене“, които се произвеждат, освен от всичко друго, също от краве мляко. „Фета“ е защитено наименование за произход в цяла Европа. Истинската Фета се произвежда по традиционни методи както в континенталната част на Гърция, така и на остров Лесбос. Думата „Фета“ описва порционирането на сиренето – „Фета“ означава парче или резен. Фета се споменава още в гръцката митология като дар от боговете.


Сезон

Кога е сезонът на сиренето Фета?

Сиренето от овче мляко в саламура, което е с произход от Гърция, се произвежда и предлага целогодишно.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 08.07.2024 до 14.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето Фета и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно сирене Фета

Има много различни начини за използване на Фета за топли предястия. В южната кухня е популярно да се панира в тиган или да се пече в малки запеканки с домати, чушки, краставици, както и с яйце и да се сервира с пресни багети.

В основните менюта, сиренето Фета често се използва в запеканки или като пълнеж за ястия от бутер тесто и домати и чушки. Съществуват много различни рецепти, които изразяват индивидуалния характер на кухнята на всяка държава. Сиренето Фета се съчетава много добре и със средиземноморски салати с маслини. Сиренето Фета може да се съхранява в хладилника в продължение на седем дни след отварянето му.Съставки

Какво съдържа сиренето Фета?

Фета е ценен източник на минералите калций и фосфор, които допринасят за доброто състояние на зъбите и костите

Хранителна стойност
 

ккал: 218 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 18,4 гр

Мазнини: 16 гр

Витамини

 

Витамин А: 180 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,3 мг

Витамин В6: 0,1 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 500 мг

Желязо: 0,7 мг

Калий: 150 мг

Магнезий: 25 мг

Натрий: 1300 мг