Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Скандинавска кухня

Изображение на различни типично за скандинавската кухня ястие

От опушена риба до мариновани меса и засищащи яхнии - скандинавската кухня далеч надхвърля сочните кюфтенца и салатите с кисели краставички. Чиста, семпла, но ефектна, тя заема все по-сериозни позиции на световната гастрономическа сцена.

Представяме ти няколко чудесни скандинавски рецепти, чрез които да пренесеш всички уникални вкусове на Северна Европа директно в твоята кухня!


Лефсе

Лефсе е традиционен норвежки плосък хляб, който визуално прилича на огромна палачинка. Приготвя се по няколко различни начина и може да бъде с картофи, сладък, солен, тънък или дебел.  

Първоначално картофите не са били включени в плоския хляб, тъй като те са внесени в Норвегия едва преди около 250 години. Днес Лефсе обикновено първо се потапя в купа с вода, за да се напои и омекне, след което се консумира с масло, канела, захар и заквасена сметана.

Семла

Семла е традиционен шведски десерт, който първоначално е бил измислен и се е консумирал на "мазен вторник" – ден преди началото на Великия пост.

Обикновено този десерт се приготвя от пшенична питка, която се разрязва на две, овкусява се с кардамон, пълни се с вкусна бадемова паста и обилно количество бита сметана. Десертът се завършва с пласт бита сметана и слой пудра захар.

 


Каалилатико

Във финландската кухня има много разновидности на запеканки или така наречените "лаатико" - с моркови, с картофи или зеле, които се сервират предимно по време на коледните празници. Финландската зелева запеканка Каалилатико обикновено се приготвя с ориз, зеле и кайма и се сервира с боровинки.

 

Торта Шведска принцеса

Първоначално тази класическа шведска торта е била наречена grön tårta (в превод "зелена торта") заради типичната украса от марципан в зелен цвят. Оригиналната рецепта е публикувана за първи път през 1948 г. в готварската книга Prinsessornas Nya Kokbok и се е състояла от бисквитени пластове, покрити с маслен ванилов крем, дебел слой бита сметана и марципан.

През 50-те години на миналия век тортата набира все по-голяма популярност и става известна като prinsesstårta. Този класически сладкиш е в основата на всяко специално събитие в Швеция и се предлага в повечето сладкарници. Съвременният вариант на тортата обикновено е с форма на купол и се предлага с допълнителен слой малиново желе.


Още от нашите кулинарни теми